Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska barn fångna i IS sista fäste – UD kommer inte agera

Inrikesminister Mikael Damberg.Foto: NAINA HELEN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
IS är en salafijihadistisk terrormilis. Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN
IS-göteborgaren Michael Skråmo befinner sig i terrorsektens sista fäste i Syrien. Han vägrar överlämna sig – eller låta sina barn bli evakuerade.

IS-göteborgaren Michael Skråmo befinner sig i terrorsektens sista fäste i Syrien. Han vägrar överlämna sig – eller låta sina barn bli evakuerade.

En anhörig vill ha hjälp av svenska myndigheter med att föra barnen i säkerhet. 

Men det kommer inte att ske. 

– Sverige har inga möjligheter i det här säkerhetsläget att agera på plats i Syrien. Man måste fundera kring vilket ansvar man har som familj för att inte utsätta sina barn för detta, säger inrikesminister Mikael Damberg. 

Ett 20-tal personer med anknytning till Sverige, en del av dem barn och kvinnor, är omringade av kurdiska styrkor i terrorgruppen IS sista fäste, samhället Baghuz i det kurddominerade området i norra Syrien.

Michael Skråmo, 33, och hans sju barn finns bland dem. Hustrun, Amanda Gonzales, har tidigare dödats i ett bombanfall.

– Man förhandlade om att de ska ge upp, men Michael vägrar göra det. Barnen svälter och ett av hans barn svävar mellan liv och död, säger anhöriga till GT. 

Baghuz i norra Syrien är IS sista fäste.Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN
En Humvee kör igenom en by som nyligen återerövrats från IS, nära Baghouz i Syrien.Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN
Hundratals IS-terrorister är omringade i ett litet område i östra Syrien.Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN

Skråmos anhöriga vill föra barnen i säkerhet och har vänt sig till svenska myndigheter för att vädja om hjälp. Utrikesdepartementet har dock låtit meddela att barnen först måste tas till en svensk ambassad – något Sverige inte kan vara behjälpligt med.

Det är något som inrikesminister Mikael Damberg bekräftar.

Följs av Säpo

– Sverige tycker alltid det är viktigt med barns rättigheter men det här fallet är det ju familjerna som måste agera för att ta sina barn i säkerhet. Sverige har ingen möjlighet att i det här säkerhetsläget att agera på plats i Syrien på något säkert sätt, säger Damberg, och fortsätter:

– De facto är det så att man måste fundera kring vilket ansvar man har som familj för att inte utsätta sina barn för detta. Men skulle det vara så att ett barn kommer till en svensk ambassad eller beskickning så kommer vi ta det ärendet på stort allvar.

Vet ni hur många svenska barn som befinner sig i liknande omständigheter?

– Exakt vad Säkerhetspolisen vet vill jag inte gå in på. Men Säkerhetspolisen följer detta väldigt noga. Det är så långt som jag som vill gå. Vi har också stort internationellt kontaktnät från Sverige med inte minst rättsorganisationer runtom i Europa och i världen för att ha så bra koll vi bara kan ha på den här situationen och de som är berörda.

Säkerhetsläget gör det omöjligt för Sverige att hjälpa svenska barn som är fast i Syrien. Det uppger inrikesminister Mikael Damberg. Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Konsulär hjälp utesluten

Utrikesminister Margot Wallström har tidigare meddelat att personer som rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till terrorgruppen IS och därefter gripits, inte kan räkna med svensk konsulär hjälp. 

– Sen är det ju skillnad på dem som har varit stridande och deras barn, och det är en fråga som vi diskuterar just nu hur man ska hantera, så att det här får vi återkomma till, har Wallström titigare sagt till SR.

Svenska IS-terrorister kan inte räkna med konsulär hjälp från Sverige, meddelar utrikesminister Margot Wallström. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mikael Damberg upprepar regeringens hållning, så som den uttryckts av utrikesministern – konsulär hjälp är utesluten.

– Jag har varit tydlig med det de senaste dagarna att den svenska regeringen inte har några planer på att hämta hem människor som har deltagit i IS-aktiviteter i Syrien. Eftersom de här människorna bröt mot UD:s starka rekommendationer att bege sig till den här krigszonen, säger inrikesministern, men tillägger:

– Man har alltid rätt om man är svensk medborgare att ta kontakt med svenska myndigheter och då hanteras det ärende för ärende.

 

Fakta: IS-anhängare från Sverige

– Omkring 300 personer har sedan 2012 rest ned till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst IS.

Cirka hälften av dem har återvänt. Hittills har ingen av dem dömts för brott begångna i konfliktzonen.

– Ett 50-tal av IS-anhängarna tros ha dödats. Runt 100 personer bedöms finnas kvar i konfliktområdet.

– Resandet var som störst 2013 och 2014, därefter började resandeströmmen klinga av. 2016 reste ett tiotal personer.

– Återvändandet började mattas av 2016. Det rör sig nu om ytterst få.

Säpo har samtal med alla som återvänder. Finns det anledning att anta att brott har begåtts inleds en förundersökning.

 

*Sammanställt av TT