Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk sexbrottsling vädjar från USA – vill komma hem

Kvinnan avtjänar just nu ett 27-årigt fängelsestraff i USA.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

En västsvensk kvinna avtjänar just nu ett 27-årigt fängelsestraff i USA för sexbrott mot minderårig.

Nu vädjar hon till regeringen om att få bli förflyttad hem till Sverige – och beskriver i ett brev hur förhållandena i amerikanskt fängelse ser ut.

”Hälsovården här är verkligen bedrövlig”, skriver hon.

Det var 2013 som en domstol i USA dömde kvinnan, som ursprungligen är från Västsverige, till 27 års fängelse för sexbrott mot minderårig.

Kvinnan är i 50-årsåldern och flyttade över Atlanten för många år sedan.

Nu vädjar hon till svenska regeringen om att få förflyttas hit för att få avtjäna resten av sitt straff. Innan regeringen kan ta ställning till om så ska bli fallet eller inte behöver en persons anknytning till Sverige utredas och i brevet som skickats till justitiedepartementet besvarar kvinnan några frågor som är relevanta i det sammanhanget.

”Det största skälet är p.g.a mina föräldrar som börjar bli gamla”, skriver kvinnan om varför hon vill förflyttas till Sverige, och fortsätter sedan:

”Jag saknar min familj jättemycket”.

35 grader varmt på sommaren

I brevet framkommer också hur delar av kvinnans tillvaro i amerikanskt fängelse ser ut.

Förhållandena här i fängelset kan vara väldigt svåra”, skriver hon.

Inte minst på sommaren, förklarar kvinnan.

Det är 35 grader varmt i våra rum på sommaren och ingen AC på våra rum. Hälsovården här är verkligen bedrövlig och det är svårt att få riktig hjälp om man är sjuk.” skriver hon i brevet, och menar att hon är lyckligt lottad som ”inte har några större åkommor än så länge”. 

Regeringen beslutar

Justitiedepartementet tog emot brevet i början av september och det är alltså regeringen som, enligt svensk lag, beslutar om man ska gå kvinnans önskemål till mötes eller inte.

Regeringen ger bara samtycke till förflyttning om brottslingens återanpassning till samhället bedöms bäst kunna ske i Sverige, skriver Justitiedepartementet.

Det är regeringen som beslutar om kvinnan ska få förflyttas till Sverige.
Foto: OLLE SPORRONG

Kvinnan är fortfarande svensk medborgare. Hon skriver att det är någonting som påverkar hennes förutsättningar i fängelset.

”Eftersom jag inte är amerikansk medborgare har jag inte samma möjligheter att få bra jobb och utbildning i fängelset. Om jag vore amerikansk medborgare skulle jag kunna deltaga i flera program och kurser men det får jag inte nu”, skriver hon.