Pierre Laracuent läste in universitetet och gav ut flera böcker efter att ha avtjänat ett 14-årigt fängelsestraff för narkotikabrott. Foto: PRESSBILD LINDELÖWS BOKFÖRLAGPierre Laracuent läste in universitetet och gav ut flera böcker efter att ha avtjänat ett 14-årigt fängelsestraff för narkotikabrott. Foto: PRESSBILD LINDELÖWS BOKFÖRLAG
Pierre Laracuent läste in universitetet och gav ut flera böcker efter att ha avtjänat ett 14-årigt fängelsestraff för narkotikabrott. Foto: PRESSBILD LINDELÖWS BOKFÖRLAG
Polisen spärrar av området där polismannen attackerades. Foto: FERNANDO ALVARADO/EFE/TT / EFE TT NYHETSBYRÅNPolisen spärrar av området där polismannen attackerades. Foto: FERNANDO ALVARADO/EFE/TT / EFE TT NYHETSBYRÅN
Polisen spärrar av området där polismannen attackerades. Foto: FERNANDO ALVARADO/EFE/TT / EFE TT NYHETSBYRÅN
Den misstänkte svensken har avtjänat ett mångårigt fängelsestraff för narkotikabrott. Foto: FERNANDO ALVARADO/EFE/TT / EFE TT NYHETSBYRÅNDen misstänkte svensken har avtjänat ett mångårigt fängelsestraff för narkotikabrott. Foto: FERNANDO ALVARADO/EFE/TT / EFE TT NYHETSBYRÅN
Den misstänkte svensken har avtjänat ett mångårigt fängelsestraff för narkotikabrott. Foto: FERNANDO ALVARADO/EFE/TT / EFE TT NYHETSBYRÅN

Svensk brottsling skjuten till döds av polis i Spanien

Publicerad
Uppdaterad

En man har dödats av polis i Spanien – efter att han själv huggit ihjäl en polis.

Spansk polis uppger för Las Provincias att det var Pierre Larancuent, 36, en känd kriminell hemmahörande i Västsverige som avtjänat ett mångårigt fängelsestraff för narkotikabrott.

– Mannen sköts till döds av polispatrullen, säger Jose Lozano vid polisen i Valencia.

En man sköts vid 14-tiden på tisdagen till döds av polis i Valencia på den spanska ostkusten. Händelsen kopplas enligt spanska medier till en utredning om ett styckmord på en frisör. Efter att en styckad kropp hittats vid några soptunnor följde polisen blodspåren till ett hus 500 meter längre bort – där de hittade mannen som pekas ut som svensk.

 

LÄS MER: Pierre Larancuent, 36, sköts efter polismordet

 

– När polisen gick igenom huvudingången till fastigheten kom en man ner, beväpnad med kniv. Mannen sköts då till döds av polispatrullen, säger Jose Lozano, presstalesperson vid polisen i Valencia.

Gick till attack

Spanska medier rapporterar att mannen dödade en av poliserna – enligt Las Provincias med kniv – innan han själv sköts ihjäl.

Polisavspärrningar i Valencia där polisen dödades på tisdagen.Foto: FERNANDO ALVARADO/EFE/TT

UD känner till uppgifterna men kan inte bekräfta att mannen är svensk medborgare.

– Vi känner till att en polis och ytterligare en person ska ha avlidit i samband med ett polisingripande i Valencia. Men huruvida det är en svensk medborgare eller inte har vi inga uppgifter om. Spansk polis håller fortfarande på att utreda händelsen och identiteten på personen, säger Rasmus Eljanskog, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

https://twitter.com/elmundocv/status/907596961510981632

Enligt GT:s uppgifter är mannen en känd kriminell hemmahörande i Västsverige. Att det är Pierre Larancuent, 36, har senare bekräftats av spansk polis för tidningen Las Provincias. Han har avtjänat ett mångårigt fängelsestraff för narkotikabrott. En advokat som tidigare företrätt mannen blir förvånad över uppgifterna:

– Han har inte varit våldsam på något vis. Han var så snäll så.

"Vi biträder spansk polis"

Svensk polis underrättades av spansk polis om det inträffade och och enligt uppgift till GT har den tidigare narkotikadömde svenskens pass hittats i anslutning till kroppen.

– Vi biträder spansk polis. Exakt vad det består i eller vad vi har bett om är ingenting vi går in på, säger Towe Hägg på polisens nationella mediecenter.

El Mundo skriver att den skjutne mannen hade ett pass på sig som "kan vara utländskt" och att spansk polis jobbade inledningsvis på att klarlägga om passet är äkta.

– De forensiska undersökningarna pågår fortfarande. Undersökningar pågår även i den misstänktes hem och där man hittade kroppen, säger Jose Lozano vid polisen i Valencia.

Polisen Blas Gámez hedrades av kolleger

Den spanska polisen som dödades var 51-årige Blas Gámez Ortiz. Polismannen hyllades under onsdagskvällen av poliskolleger och inrikesministern Juan Ignacio Zoido vid en ceremoni.

Blas Gámez hyllades under onsdagen av spansk poliskår.Foto: Privat

Gámez Ortiz hade arbetat som polis sedan 1989 och lämnar efter sig en fru och två barn, skriver Las Provincias.

"Mina tankar går till hans familj och anhöriga", skriver inrikesministern på Twitter.

https://twitter.com/zoidoJI/status/908022720281096199
Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER