Svensk lyxbutik kopplas till italiensk terrorgrupp

DJ-trion kan ha gömt tillgångar i skatteparadis
Göteborgsbutiken ABCD som ägs av Mullbeck AB, kopplas till en ökänd italiensk terrorgrupp.
Foto: STEFAN FORSELL
Det var via den nya ”Pandoraläckan” som kopplingen upptäcktes av Uppdrag granskning.
Foto: CARLOS LEMOS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En svensk lyxbutik som importerar och säljer märkesväskor och kläder har kopplingar till en italiensk terrorgrupp, avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

Ägaren i företagsstrukturen som butiken hör till är tidigare dömd för både skattebrott och terrorbrott, och har betalat en okänd summa till det italienska rättsväsendet i en förlikning.

Den svenska revisorn har godkänt företaget i nästan 20 år. 

Lyxbutiken ABCD ligger i Göteborg och ägs av Mullbeck AB. På ytan ett vanligt svenskt aktiebolag som importerar och säljer märkeskläder – men i själva verket en del av en struktur av anonyma bolag i skatteparadis. 

Det var via den nya ”Pandoraläckan” som kopplingen upptäcktes av Uppdrag granskning.

Högst upp i Mullbecks bolagsstruktur finns affärsmannen Delfo Zorzi med ett förflutet i den italienska terrorgruppen Ordine Nouovo. 

Terrorgruppen utförde en rad våldsamma handlingar med start år 1969. Bland annat ett bombdåd på Piazza Fontana i Milano, där 17 personer dog och 88 skadades. 

– Gruppen ligger bakom några av de största bombdåden i Italien, säger historikern Benedetta Tobagi till Uppdrag granskning.

Medan flera av terrorgruppens medlemmar greps, lyckades Delfo Zorzi ta sig till Japan där hade sin bas som affärsman.

Betalade förlikning till italienska rättsväsendet

På 2000-talet dömdes Delfo Zorzi i sin frånvaro till livstids fängelse för dådet – men friades senare i Högsta domstolen eftersom det saknades bevis.

Både Delfo Zorzi och det svenska bolaget Mullbeck har utretts av italienska myndigheter för skattebrott motsvarande en halv miljard svenska kronor. Han ska ha betalat en okänd summa pengar i en förlikning till det italienska rättsväsendet. 

Svenska revisorerna godkänt bolaget i 20 år

I Sverige har revisionsbyrån Grant Thornton godkänt Mullbeck AB:s affärer under nästan 20 års tid. 

– Vi ska titta på det här och göra en utredning för att förstå hur det är möjligt, för det här är inte en kund vi vill ha. Men nu måste vi förstå vad det är som gör att vi hamnat här, säger Annie Sebelius, kommunikationschef på revisionsbyrån Grant Thornton, där revisorn jobbar, till Uppdrag granskning.

Varken Delfo Zorzo eller ledningen för svenska Mullbeck AB har velat kommentera uppgifterna till Uppdrag granskning.


Antonia Ax:son Johnsons hemliga semesterparadis:

Köpte bostad i Brasilien via bolag i skatteparadis