Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk KTH-ingenjör bakom IS propaganda

Altaf Yasin Tarid, 30, har dömts till fängelse i Holland för samröre med terrororganisationen Islamiska staten IS.
Foto: Privat
Tamara Buruma är Altaf Yasin Tarids advokat i Holland. Enligt henne sympatiserade Tarid med IS 2014, men har i dag ändrat inställning.
Foto: Pressbild
Foto: TOUSSAINT KLUITERS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
IS-propagandisten Altaf Yasin Tarid, 30, arbetade på WSP, granne med polishuset i Göteborg. Samtidigt spred han terrorsektens propaganda över världen.
Foto: Daniel Olsson
1 / 7

Medan unga män och kvinnor åkte ner för att strida för IS i Syrien stannade KTH-ingenjören Altaf Yasin Tarid, 30, kvar och erbjöd sina tjänster åt terrorstaten.

I dag sitter han i holländskt fängelse, dömd för att ha översatt och spritt IS propaganda – från Sverige. 

Expressen och Doku.nu kan i dag avslöja svensken som var en av Islamiska statens främsta propagandister.

På julafton 2017 klev Altaf Yasin Tarid av planet från Arlanda som precis hade landat på Amsterdams flygplats Schiphol. I ankomsthallen observerades han av agenter från den holländska underrättelsetjänsten.

De hade väntat på honom.

Två dagar tidigare hade de amerikanska underrättelsemyndigheterna tipsat sina holländska kolleger om Altaf från Sverige. Under sitt alias ”Abu Bakr Al-Janabi” hade han enligt amerikanarna bestämt möte i Rotterdam på juldagen med andra personer. En av personerna han skulle träffa var från Sydney och hade på sociala medier uttryckt en dröm om att bli ”martyr”.

Från den svenska säkerhetspolisen kom liknande alarmerande information. De pekade ut ”Abu Bakr Al-Janabi” som en känd IS-sympatisör i Sverige som umgicks med människor med liknande åsikter.

På juldagen skulle han resa till Rotterdam för ett möte, eller möjligen ett terrordåd, löd informationen.

Efter gripandet av Altaf Yasin Tarid i Rotterdam slog holländsk antiterrorpolis till mot flera adresser runt om i landet.
Foto: Gerald Bolt

Ett år tidigare hade en islamistisk terrorist dödat tolv personer vid ett attentat mot en julmarknad i Berlin. Larmen om nya attentat i jultid duggade tätt och holländarna ville till varje pris undvika att något liknande skulle hända dem. 

På Schiphol såg agenterna hur Altaf Yasin Tarid välkomnades av en okänd man. De gick mot utgången, ut till en parkerad Opel. Där väntade ytterligare en man. 

Altaf Yasin Tarid greps i Nederländerna

Med den holländska säkerhetstjänsten hack i häl körde de tre männen i väg söderut, en knapp timmes bilfärd mot Rotterdam. 

I centrala Rotterdam svängde männen av mot Witte de Withstraat där de klev ur bilen. De greps genast av de efterföljande polismännen.

Gripandet av den svenske medborgaren uppmärksammades i flera europeiska medier. Altaf Yasin Tarid häktades den 28 december 2017, vilket bland annat Expressen rapporterade om. 

Men därefter har det varit tyst. 

Minnesstunderna avlöpte varandra efter terrorattacken mot julmarknaden i Berlin den 19 december 2016.
Foto: IBL
Ambulanser kommer till sårades hjälp efter terrorattacken mot julmarknaden i Berlin den 19 december 2016.
Foto: HERMANN BREDEHORST / POLARIS POLARIS IMAGES

På arbetet som konstruktör och projektör vid teknikkonsultbolaget WSP, med en mångårig ingenjörsutbildning på Kungliga tekniska högskolan i bagaget, väntades han tillbaka från en tids semester den 2 januari. 

Men han dök aldrig upp. 

Först en vecka senare förstod cheferna vad som skett.

Familjen hemma i Sverige berättar att de hade fått höra att Altaf Yasin Tarid skulle träffa en flicka i Holland över julhelgen. 

– Han hade köpt en present till henne, säger en nära anhörig och berättar att familjen upptäckte vad som skett först då de kände igen 30-åringens byxor på en bild från gripandet i internationell media. 

Och personal från svenska säkerhetspolisen dök upp, sökte igenom hans rum hemma hos familjen och började ställa frågor om Altaf Yasin Tarid som person. 

Utan att själva ge några svar tillbaka. 

Altaf Yasin Tarid sitter på en terroristavdelning i Holland.

Nästan ett år senare, i december 2018, inleddes rättegången. Utan någon uppmärksamhet i Sverige. Altaf åtalades tillsammans med en holländsk man för förberedelse till terrordåd och för att ha deltagit i Islamiska staten eller en organisation knuten till IS eller al-Qaida. 

Tre års fängelse

Men åklagaren ansåg själv att bevisen inte räckte när det gällde attentatsdelen, och yrkade på frikännande på den punkten. Den 14 januari i år föll domen. 

Männen dömdes båda för deltagande i en terrororganisation. 

Altaf Yasin Tarid pekades ut som en viktig aktör i terrororganisationen IS propagandakrig och fick det hårdaste straffet: tre års fängelse.

Domen: Ett brott som inte finns i Sverige

Altaf Yasin Tarid döms i Nederländerna till tre års fängelse för att ha deltagit i en deltagande i terrororganisation. Ett brott som inte finns i Sverige.

Av domen framgår: ”Den anklagade har gjort sig skyldig till deltagande i terrororganisationen IS.”

Domstolen fortsätter:

”Även om den anklagade inte faktiskt har deltagit i den väpnade kampen i Syrien och/eller Irak, och därför inte har utövat våld mot människor eller hotat med detta, ligger det straffbara handlandet i det faktum att han genom att översätta och sprida IS-propagandamaterial har fört samman likasinnade och/eller tvivlare och brutit språkbarriären mellan dem, så att IS ideologiska bas har förstärkts och utvidgats. Den anklagade kan genom sina handlingar även ha inspirerat andra att ta till våld (eller hota med detta).”

Altaf Yasin Tarid medgav att han har haft sympatier för IS men uppgav att han inge längre hade dessa. Han nekar också till att ha agerat på IS uppdrag eller varit en del av IS som organisation.

Enligt domstolen visar uppgifter i hans telefon, dator och internetaktiviteter att han bidragit till Islamiska statens propaganda och gjort terrororganisationens ideologi tillgänglig för en stor publik. Därmed har han, enligt domen, även gett stöd eller varit delaktig i aktioner som kan knytas till IS syften och mål. 

Så vad mer konkret handlar det om? Vem är Altaf Yasin Tarid? Hur kunde den lovande KTH-studenten, anställd på ett av världens största konsultbolag inom samhällsbyggnad och konstruktion erbjuda sina tjänster åt världens mest kända terrororganisation?

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis tal översattes och spriddes av Altaf Yasin Tarid.
Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DABIQ / DABIQ

Sommaren 2014. Terrororganisationen IS utropade sitt så kallade kalifat i de ockuperade områdena i Syrien. Stödet och inflytandet för Islamiska staten var på sin höjdpunkt. 

Unga män och kvinnor åkte från sina hemländer ner till IS för att bygga upp en framtid under terrorsektens stränga islamistiska lagar.

Bland de många IS-supportrarna finns en ”Abu Bakr al-Janabi”. Han omnämndes och intervjuades under av flera internationella medier och kom att bli en informell företrädare eller uttolkare av ”kalifatet”.

Nättidningen Middle East Eye kallade honom för IS ”mest profilerade twittersupporter”

Hos den amerikanska dokumentärkanalen Vice blev han till ”en produktiv IS-supporter som ofta översätter och sprider organisationens budskap”

Abu Bakr al-Janabi, Tarids utpekade pseudonym, intervjuades som en av IS framstående propagandister i flera internationella medier.

Den brittiska tidningen The Guardian intervjuade honom som en IS-supporter med kännedom om gruppens mediestrategi. Den välansedda analytikern Aaron Zelin på Washington Institute for Near East Policy menade att ”Abu Bakr al-Janabi” kan ses som en del av IS nätverk av propagandister.

I den holländska domen förklaras den KTH-utbildade ingenjören från Sverige och IS-propagandisten ”Abu Bakr al-Janabi” vara en och samma.

Besvärande bevisning

Och bevisningen mot Altaf Yasin Tarid är besvärande. På hans beslagtagna dator har polisen funnit flera intervjuer med Tarid, under namnet ”Abu Bakr al-Janabi”.

I en intervju från den 29 juni 2014, samma dag som IS utropade sitt ”kalifat”, säger Altaf, enligt polisens utredning, att han ”åtagit sig en stödjande roll för IS”. 

Ett par dagar senare, den 1 juli 2014, intervjuas han av en kvinnlig journalist tillsammans med tre andra IS-anhängare. Alla säger att de vill åka ner och strida för IS, och att de svurit trohet till terrorstatens ledare Abu Bakr al-Baghdadi. 

Sommaren 2014 stod Islamiska staten på sin höjdpunkt. Då utropade IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi ”kalifatet”.
Foto: - / AFP/GETTY IMAGES AFP

I samma intervju, som också hittades på hans dator, berättar Altaf Yasin Tarid att han studerar ”civil arkitektur” och att han vill använda sina kunskaper för IS.

Vid samma tid läste han, enligt utdrag från KTH:s studentregister, ett mastersprogram inom husbyggnads- och anläggningsteknik. 

Bland delkurserna ingick brokonstruktion, bärverksanalys och betongbyggnad. 

En av Altaf Yasin Tarids studiekamrater beskriver honom som relativt begåvad, särskilt i matematik. Och duktig på att laga mat i studentkorridorens kök på Studentbacken på Gärdet i Stockholm. 

- På plugget var han en väldigt skön person som gillade att skämta och ha roligt, en vanlig kille om du förstår vad jag menar.

Tillfrågad om vad för kunskaper från högskoleingenjörprogrammet som skulle kunna vara nyttiga för för IS, svarar studiekamraten: 

– Det är mycket byggnadsmekanik som vi har fått lära oss i plugget, hur en byggnad står som den gör. En byggnad bärs upp av pelare och om du vill spränga en byggnad måste du veta vilka pelare du vill förstöra så den rasar på snabbast möjliga sätt. Det är bara att tänka baklänges hur en byggnad inte står.

Spridda på internet

Flera artiklar som Altaf Yasin Tarid översatt till engelska går i dag att finna spridda för var och en på nätet. Ett exempel är IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis första inspelade predikan den 29 juni 2014 där han tillkännagav bildandet av Islamiska staten. 

Enligt domen ska Altaf Yasin Tarid även ha översatt och spridit publikationer från IS, som Dabiq och Rumiyah. Organisationens tidningar som bland annat hyllat terrordåd i Europa. 

”Rättvis terror”. Enligt den holländska domen har Altaf Yasin Tarfi översatt och spridit texter från bland annat IS tidning Dabiq, som återkommande hyllat terrordåd världen över.

Material som Doku och Expressen har tillgång till visar att Altaf Yasin Tarid 2015 spred propaganda och uppmaningar om att resa till IS i en sluten svensk diskussionsgrupp på Facebook. Han lade bland annat ut en engelsk översättning av en skrift om kvinnans roll i kampen mot fienderna - hur kvinnan ska underlätta för sin man att göra väpnad jihad. 

Och in i det sista, några dagar före gripandet 2017, publicerade hans Facebook-alias Abu Bakr al-Janabi en checklista över saker som måste hinnas med. Bland punkterna fanns att översätta en artikel från Al-Naba, en av Islamiska statens publikationer.

Gymnasiestudenten Altaf Yasin Tarid frågar ut dåvarande ministrarna Ibrahim Baylan och Mona Sahlin vid ett valmöte på Duveholmsgymnasiet i Katrineholm.
Foto: Tomas Nilsson/Katrineholmskuriren

Frågade ut Mona Sahlin

Duveholmsgymnasiet i Katrineholm, den 12 september 2006. 

Den svenska valrörelsen är inne i sitt absoluta slutskede och de två socialdemokratiska ministrarna Mona Sahlin och Ibrahim Baylan har sista möjligheten att övertyga en grupp elever.

I referatet i Katrineholmskuriren beskrivs hur den ”vassaste frågan från eleverna” kom från en 17-årig nybliven svensk medborgare, född i Bagdad, Irak.

- Varför samlar ni alla invandrarna på ett ställe, frågade Altaf Yasin Tarid ministrarna. 

– Det är svårt att komma in i det svenska samhället när man aldrig får träffa någon Mr Pettersson eller Ohlsson utan bara Mr Ahmed och Mohammed? 

Mona Sahlin ska ha svarat den unge gymnasieeleven att segregationen beror på byggherrarna som inte bygger hyresrätter utan bara bostadsrätter där nyanlända flyktingar inte har råd att bo.

Altaf Yasin Tarid kom som tolvåring till Sverige. Han skrevs in i folkbokföringen ett par dagar före jul 2001. 

I Irak hade han varit ”bäst i klassen”, enligt en nära anhörig som än i dag vägrar tro att deras familjemedlem skulle kunna ha begått det han dömts för. 

Efter en kortare tid i Hälleforsnäs i Flens kommun bosatte sig familjen i Katrineholm. Altaf blev svensk medborgare 2006. Han visade visst läshuvud och läste Naturvetenskapsprogrammet med inriktning mot matematik och datavetenskap på Duveholmsgymnasiet i Katrineholm, där han gick första året då de två ministrarna kom på besök.

Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter studenten 2008 sökte han sig till Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, KTH. Påbörjade högskoleingenjörsutbildningen med inriktning mot konstruktion och byggdesign.

En klasskamrat från gymnasietiden beskriver Altaf Yasin Tarid som en i mängden. 

– Jag har inget minne av att han skulle varit på något extremt sätt eller så. Det misstänker jag att jag hade lagt märke till. För mig var han bara av alla andra. 

Studiekamrat: Ironiskt

En annan klasskamrat beskriver honom som något tystlåten, en person utanför klassgemenskapen och verkade ha sitt umgänge på annat håll i skolan, men ändå social och trevlig då man själv startade en diskussion.

En studiekamrat från högskoletiden beskriver det som ironiskt att just Altaf Yasin Tarid nu pekas ut som en av Islamiska statens stora propagandister.

- Det ironiska var att han när han började plugga var han super, super oreligiös. Snarare motsatsen. Att höra det här är ironiskt, säger han.

Även om signalerna fanns där.

- Efter plugget började han spara skägg. Då började vi småreta eller skämta med honom. Vi hade den här skämtsamheten med honom om att han kanske var på väg att bli religiös. Han skämtade tillbaka

Vi var ett vanligt kompisgäng med ”grabbsnack”.

För tre år sedan fick studiekamraten höra att det hänt något på allvar med Altaf Yasin Tarid. Det var från en annan kamrat i bekantskapskretsen som anat oråd.

– Han sa till mig: ”Håll dig borta från honom”, han har fått andra åsikter. Jag försökte kontakta Altaf, men han svarade inte. Han gjorde aldrig det, säger studiekamraten och beskriver det som att Altaf Yasin Tarid bröt kontakten också med de andra gamla vännerna.

”Han var svängig”

En annan studiekamrat beskriver Altaf Yasin Tarid som en i grunden väldigt ”svängig” och åsiktsmässigt ”kantig” person, som redan under högskoletiden kunde pendla mellan extremerna:

– En dag kunde han vara religiös. En dag kunde han vara ute och supa. Han var svängig. Det var det som var grejen med honom. Ibland kunde han vara hur lugn som helst för att nästa stund ta jätteextrema skämt. Ofta om religion, säger studiekamraten som uppger att han senare kom att träffa Altaf Yasin Tarid i arbetet på ett byggprojekt.

Då hade han samlat skägg ner till bröstet, uppger studiekamraten. 

– Det sjuka är att han gått från att skämta till att bli en sådan här person. Det är skrämmande att man suttit bredvid personen eller ätit bredvid personen, att det kommit så nära dig.

Tamara Buruma är en av Hollands mer erfarna advokater i terrormål.
Foto: Pressbild / Pressbild advokatbyrån

Under rättegången den 14 december förra året medgav Altaf Yasin Tarid att han översatt material från Islamiska staten. Han har via sin advokat Tamara Buruma medgett att han sympatiserade med IS vid tiden för kalifatets utropande 2014.

Däremot förnekade han att översättningarna och spridandet av materialet skett på uppdrag av IS.

I själva verket ska han ha agerat utifrån ett intellektuellt intresse av ”Mellanöstern och framför allt då sitt födelseland Irak”, som hans advokat skriver i en inlaga till domstolen. 

”Han ville dela med sig av sin kunskap och vision, och visste att han lättare kunde få uppmärksamhet som IS-anhängare än bara som en ung svensk”.

Hon menar vidare att han enbart har använt sig av sin yttrandefrihet då han har översatt och delat artiklar eller diskuterat med andra på nätet. Och att han med åren slutade sympatisera med IS.

Familjen: ”En väldigt hård dom”

Med på rättegången i december fanns inga svenska medier. Historien med den utpekade IS-propagandisten från Sverige har även varit sparsamt bevakad i Nederländerna. 

Men Altaf Yasin Tarids familj var där. 

– Han satt där bakom en glasvägg, säger en nära anhörig och beskriver hur de mådde dåligt av att se honom inför rätta.

Familjen är helt säker på hans oskuld. 

– Det är en väldigt hård dom. Han har ju inte gjort något. Han har inte varit i Syrien eller gjort något annat heller. Om Sverige tycker att han är så farlig så borde de ha utrett honom här i stället, säger en annan nära anhörig.

- Han stödjer inte IS. Aldrig! Hans släkting i Irak blev dödad av IS. Altaf är bara väldigt nyfiken på allting, det är därför som han översätter IS-propaganda. Om du träffar honom så ser du ingen terrorist.

Däremot berättar en nära anhörig att han tiden före gripandet ”diskuterat och bråkat med flera imamer” om att de inte stöder hans bild av Koranen. Och att han anklagade imamerna för att ljuga.

Expressen och Doku har först blivit lovade att via Altaf Yasin Tarids advokat få svar på våra frågor inifrån fängelset Vught, där den svenske KTH-ingenjören sitter i en särskild avdelning för terrordömda. 

Men har därefter nekats några svar. I ett SMS skriver advokaten Tamara Buruma att hennes klient inte får ha kontakt med medier enligt fängelseledningen. 

Granne med polishuset

Det globala analys- och teknikkonsultbolaget WSP ligger granne med polismyndigheten, åklagarmyndigheten och tingsrätten i Göteborg. 

Ett stenkast bort, på andra sidan fattighusån, ligger Säkerhetspolisens lokaler. 

På ett av våningsplanen i WSP:s byggnad, som delas med Kriminalvårdens regionkontor, hade Altaf Yasin Tarid sin arbetsplats på samhällsbyggnadsavdelningen. Enligt hans egen beskrivning som konstruktör och projektör.

När vi söker honom genom hans närmaste chef får vi veta att han inte är där. 

– Han är tjänstledig sedan ett år tillbaka. 

Altaf Yasin Tarid arbetade på teknikkonsultbolaget WSP, granne till polishuset i Göteborg.
Foto: Daniel Olsson

Då vi ställer fler frågor hänvisas vi till Maria Lindfelt, bolagets personal och kommunikationsdirektör. 

Hon berättar att Altaf Yasin Tarid blev avstängd från arbetsplatsen då de till slut fick kännedom om händelsen. 

Det skedde först flera veckor efter händelsen. 

- Den 2 januari förra året skulle han ha återkommit från en planerad semester, men dök inte upp. Någon vecka senare fick vi veta att han blivit häktad i Holland, säger Maria Lindfelt.

– Han blev direkt avstängd från arbetsplatsen och alla våra interna system i avvaktan på dom.

Sista halvåret före gripandet hade Altaf flyttat från Göteborg till WSP:s huvudkontori Stockholm. 

Enligt Maria Lindfelt fanns det inga varningssignaler. 

– Han var en uppskattad konsult och kollega enligt både kunder och medarbetare. Han arbetade med olika uppdrag inom vägunderhåll och markprojektering.​

Tystnat på nätet

Den 23 december 2017, publicerades en artikel undertecknad med Altaf Yasin Tarids alias ”Abu Bakr al-Janabi” på den medieplattform han senare uppger för holländsk polis att han brukar publicera sig. 

Artikeln har rubriken ”The Media war upon the Islamic state” (Medias krig mot Islamiska staten). 

I artiklen går Abu Bakr al-Janabi igenom de metoder västvärldens medier, enligt artikelförfattaren, använder för att ljuga om och smutskasta IS. Artikeln avslutas med en uppmaning om att stödja IS regionala avdelningar på olika platser i världen:

”Det är hög tid att vi inser att våra bröder behöver vår hjälp. Och den hjälpen består inte alltid av pengar eller kroppar, ibland är det genom våra tungor och våra ord”.

Dagen därpå grips Altaf Yasin Tarid i Rotterdam. Sedan dess har en av IS mest produktiva supporters tystnat på nätet. 

Facebook-sidan i hans aliasnamn har slutat uppdateras.

LÄS ÄVEN: IS-terroristens mamma: Michael Skråmo är död