Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IS-kvinna har flytt från fångläger – till Sverige

Har lyckats lämna al-Hol-lägret i Syrien – utreds för krigsbrott, uppger SVT.
Al-Hol lägret i Syrien. Bilden är en arkivbild och har inte med kvinnan att göra.
Foto: Kassem Hamadé
Al-Hol lägret i Syrien. Bilden är en arkivbild och har inte med kvinnan att göra.
Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN

En svensk IS-kvinna har tagit sig i från al-Hol-lägret i Syrien och kunnat åka tillbaka till Sverige – hon finns nu i Göteborgsregionen, enligt uppgift till SVT Nyheter.

SVT skriver att kvinnan är från Västsverige och reste till Syrien 2013.

Hon utreds nu för krigsbrott. 

– Det handlar om vad de kan belägga för någonting, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. 

SVT skriver att kvinnan i fråga är i 30-årsåldern och lämnade Västsverige för Syrien 2013. 

Hon har återvänt till Sverige själv, då hennes man och barn ska vara döda.

Kvinnan är inte frihetsberövad men utreds nu för krigsbrott, där den nya terrorlagstiftningen i Sverige gör att polisen får större möjligheter att utreda de som återvänt till landet. 

Men enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp så går det inte att tillämpa lagen retroaktivt. 

– Man kan misstänkas för att undanhålla information om krigsbrott, det är också ett brott. Det handlar om vad de kan belägga för någonting och hur delaktig hon har varit. Det är vad som finns på mobiltelefon och dator, finns hon på bilder, har de haft yazidiska slavar och om det finns vittnesuppgifter, säger han. 

Ska befinna sig i Göteborgsregionen

Enligt uppgift till SVT har kvinnan i 30-årsåldern tagit sig ut ur lägret i Syrien med hjälp av människosmugglare och flugit hem via Turkiet.

Hon ska nu befinna sig i Göteborgsregionen.

Flyktinglägret al-Hol ligger i nordöstra Syrien och just nu finns runt 70 000 flyktingar, där det stora flertalet är civila.

Men det finns också beväpnade vakter som håller koll på ett inhägnat område där IS-kvinnor är fångna. Oberoende källor uppger för SVT att det läcker ut IS-fångar från lägret. 

Anhöriga säger att det kostar mellan 100 000 och en miljon kronor att smuggla ut någon från lägret och ju högre pris, desto säkrare färd. 

11 000 IS-fångar från hela världen 

11 000 IS-fångar från hela världen hålls just nu av kurderna i nordöstra Syrien, det handlar om runt 2 000 män i fängelse och runt 9 000 kvinnor i flyktingläger, skriver SVT. 

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorps senaste uppgifter så finns ett 20-tal kvinnor, 57 barn och ett dussintal män från Sverige i al-Hol eller i fängelse i Syrien.

– Det är om alla fortfarande lever, säger han. 

De senaste månaderna har IS-kvinnor som kommer från Holland, Frankrike, Finland, Schweiz och Sverige smugglats ut från lägret, enligt kurderna själva. 

I fängelset där männen hålls fångna har det varit upplopp och flera män har lyckats ta sig ut. 

Ranstorp: Kan komma fler återvändare 

Magnus Ranstorp tror att det kan komma fler återvändare till Sverige, men att det inte handlar om speciellt många då de inte är så många kvar i Syrien.

– Man har haft en tendens till att betrakta kvinnorna som offer, men de är ibland varit högst delaktiga, oavsett så är personen en säkerhetsrisk. De dussintal män som är kvar är att betrakta som farliga, de har varit där nere såpass länge och suttit i fängelse, säger han.

Ranstorp menar vidare att IS just nu väntar i skuggorna och utnyttjar situationen som uppstått med coronavirusets spridning i världen. 

– De har använt covid och fokuset på detta för att förbereda att återvända. De har inte alls försvunnit, säger han.