Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk gripen i Norge med "supermandrog"

En svensk 22-årig man fastnade nyligen i den norska tullen med 600 tabletter av den livsfarliga "supermandrogen".
Foto: Norska tullen
Tabletterna som är orangefärgade och märkta med ett S-märke på båda sidorna, är besläktade med ecstacy men bedöms vara betydligt farligare.
Foto: Norska tullen

En 22-årig svensk man greps nyligen när han försökte smuggla in 600 tabletter av den livsfarliga "supermandrogen" till Norge.

Nu slår experter larm om drogen som leder till att du dör av värmeslag.

– Genom att bara ta en tablett så riskerar man sitt liv, säger Erik Lindeman, läkare vid Giftinformationscentralen.

Supermantabletterna, orangefärgade och med ett S-märke på båda sidorna, är besläktade med ecstacy men bedöms som betydligt farligare. De har nu börjat dyka upp även i Sverige, medan man i Norge haft problem med dem en tid. Enligt Giftinformationscentralen har minst en person i Sverige dött och flera andra förgiftats efter att ha tagit den farliga ecstasytabletten som kan innehålla höga halter av den livsfarliga substansen PMMA.

Togs med hjälp av knarkhund

Den 5 januari i år grep den norska tullen i Svinesund en 22-årig svensk man på väg in i Norge med sin bil.

– Han blev stoppad och en narkotikahund markerade vid ratten på hans bil. Under ratten var det en påse med 600 tabletter, säger Wenche Fredriksen, tullchef vid den norska Tullen i Svinesund.

– Det är en ganska stor mängd. Han sa att han var på väg till en kompis i Oslo, säger Wenche.

"Direkt livsfarlig"

Nyligen fick Läkemedelsverket in en "supermantablett" som lämnades in av anhöriga och analyserades på verkets eget labb. Resultatet visade att den innehöll höga halter av substansen PMMA, som kan vara dödlig.

– Tabletten tycks vara samma som de som analyserats i Holland och PMMA-halten är så hög att den måste anses vara direkt livsfarlig, sa Erik Lindeman, läkare vid Giftinformationscentralen.

"Oproportionerligt mycket skador"

Den höga PMMA–halten gör att kroppstemperaturen stiger vilket i det här fallet är förenat med direkt livsfara, menar Lindegren.

– Har du influensa och 39 graders feber så räknar du på goda grunder med att du överlever, men den här är stegringen mycket farligare. Redan kroppstemperaturhöjningar till 39 grader innebär en 20 procentig risk för att man dör, säger Erik Lindgren, läkare vid Giftinformationscentralen.

– Genom att bara ta en tablett så riskerar man sitt liv. Trots att det här är en liten produkt på ecstasymarkanden så leder den till oproportionerligt mycket skador och dödsfall, säger Lindegren.

"Hade änglavakt"

Nyligen gick polisen i Skåne ut med en varning för "supermandrogen" på sin Facebooksida.

"De som klarade sig hade änglavakt", skrev polisen om förgiftningsfallen.

Polisen i Västra Götaland gjorde i höstas ett beslag av en blå variant av "supermandrogen".

– Det var i september. Men de blåa "supermanpillren" har inte samma farlighetsgrad som de rosa eller röda, säger Dan Windt, chef vid Göteborgspolisens narkotikarotel.

"SUPERMANDROGEN"

"Supermantabletterna" är rosa eller orangefärgade och med ett S-märke på båda sidorna. De är besläktade med ecstacy men bedöms som betydligt farligare. De innehåller stora mängder av den farliga substansen PMMA som är narkotikaklassad och därmed olaglig att inneha, sälja och köpa i Sverige. Enligt Giftinformationscentralen har minst en person i Sverige dött och flera andra förgiftats efter att ha tagit drogen. Enligt läkare Erik Lindegren kan det vara förenat med livsfara bara att ta en tablett.