En svensk 22-årig man fastnade nyligen i den norska tullen med 600 tabletter av den livsfarliga "supermandrogen". Foto: Norska tullenEn svensk 22-årig man fastnade nyligen i den norska tullen med 600 tabletter av den livsfarliga "supermandrogen". Foto: Norska tullen
En svensk 22-årig man fastnade nyligen i den norska tullen med 600 tabletter av den livsfarliga "supermandrogen". Foto: Norska tullen
Tabletterna som är orangefärgade och märkta med ett S-märke på båda sidorna, är besläktade med ecstacy men bedöms vara betydligt farligare. Foto: Norska tullenTabletterna som är orangefärgade och märkta med ett S-märke på båda sidorna, är besläktade med ecstacy men bedöms vara betydligt farligare. Foto: Norska tullen
Tabletterna som är orangefärgade och märkta med ett S-märke på båda sidorna, är besläktade med ecstacy men bedöms vara betydligt farligare. Foto: Norska tullen

Svensk gripen i Norge med "supermandrog"

Publicerad

En 22-årig svensk man greps nyligen när han försökte smuggla in 600 tabletter av den livsfarliga "supermandrogen" till Norge.

Nu slår experter larm om drogen som leder till att du dör av värmeslag.

– Genom att bara ta en tablett så riskerar man sitt liv, säger Erik Lindeman, läkare vid Giftinformationscentralen.

Supermantabletterna, orangefärgade och med ett S-märke på båda sidorna, är besläktade med ecstacy men bedöms som betydligt farligare. De har nu börjat dyka upp även i Sverige, medan man i Norge haft problem med dem en tid. Enligt Giftinformationscentralen har minst en person i Sverige dött och flera andra förgiftats efter att ha tagit den farliga ecstasytabletten som kan innehålla höga halter av den livsfarliga substansen PMMA.

Togs med hjälp av knarkhund

Den 5 januari i år grep den norska tullen i Svinesund en 22-årig svensk man på väg in i Norge med sin bil.

– Han blev stoppad och en narkotikahund markerade vid ratten på hans bil. Under ratten var det en påse med 600 tabletter, säger Wenche Fredriksen, tullchef vid den norska Tullen i Svinesund.

– Det är en ganska stor mängd. Han sa att han var på väg till en kompis i Oslo, säger Wenche.

"Direkt livsfarlig"

Nyligen fick Läkemedelsverket in en "supermantablett" som lämnades in av anhöriga och analyserades på verkets eget labb. Resultatet visade att den innehöll höga halter av substansen PMMA, som kan vara dödlig.

– Tabletten tycks vara samma som de som analyserats i Holland och PMMA-halten är så hög att den måste anses vara direkt livsfarlig, sa Erik Lindeman, läkare vid Giftinformationscentralen.

"Oproportionerligt mycket skador"

Den höga PMMA–halten gör att kroppstemperaturen stiger vilket i det här fallet är förenat med direkt livsfara, menar Lindegren.

– Har du influensa och 39 graders feber så räknar du på goda grunder med att du överlever, men den här är stegringen mycket farligare. Redan kroppstemperaturhöjningar till 39 grader innebär en 20 procentig risk för att man dör, säger Erik Lindgren, läkare vid Giftinformationscentralen.

– Genom att bara ta en tablett så riskerar man sitt liv. Trots att det här är en liten produkt på ecstasymarkanden så leder den till oproportionerligt mycket skador och dödsfall, säger Lindegren.

"Hade änglavakt"

Nyligen gick polisen i Skåne ut med en varning för "supermandrogen" på sin Facebooksida.

"De som klarade sig hade änglavakt", skrev polisen om förgiftningsfallen.

Polisen i Västra Götaland gjorde i höstas ett beslag av en blå variant av "supermandrogen".

– Det var i september. Men de blåa "supermanpillren" har inte samma farlighetsgrad som de rosa eller röda, säger Dan Windt, chef vid Göteborgspolisens narkotikarotel.

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER