Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svens cancer missades – dog i svåra smärtor

Sven Svensson från Sunne var 73 år när han gick bort i cancer.Foto: PRIVAT
Sjukvården upptäckte cancern för sent.Foto: PRIVAT

Svens sista dagar i livet blev ett rent helvete.

Han dog i cancer och förlorade livet i söndags. 

Sjukvården följde inte rutinerna – och när sjukdomen upptäcktes var det för sent.

Sven ville uppleva sitt 50:e år som gift med Barbro, men så blev det inte.

– Pappa har dött, han somnade in här hemma, säger hans dotter Carina Svensson.

Mot slutet kunde han inte längre äta. Det var dropp och palliativ vård i hemmet som gällde.

För 49 år sedan fick han sin Barbros hand och i oktober skulle det firas 50-årig bröllopsdag. Dit nådde han aldrig.

Livet slutade på grund av en cancer i urinblåsan och hade den bara upptäckts innan den spred sig – hade Sven kanske kunnat leva i många år till. Nu blir det inte så. 

Sven avled i söndags.

– Har var inte redo att lämna livet, han hade en tuff period mot slutet. Han bara låg ner. Men han ville bara att vi skulle acceptera att det inte fanns mer att göra, se till att vi hade det bra. Han har hållit på med bodybuilding, rallcross, rally och karaoke. På slutet var det jakt som gällde, säger dottern Carina Svensson, och fortsätter:

– Hans vänner har varit här och gråtit.

Kissade 60 gånger om dagen

Sven Svensson från Sunne var 73 år när han dog. Cancer i urinblåsan var det som slutligen tog hans liv. Tidigare har NWT.se skrivit om Svens kamp. 

Problemen och symptomen för Sven började under en jakthelg för fem år sedan när han utan förvarning började bli konstant kissnödig. Han fick springa och kissa hela tiden.

– När det var som värst kissade han 50-60 gånger per dygn. Han hade stora smärtor, säger dotter Carina Svensson.

När Sven sökte vård gjordes aldrig en cytoskopi i tidigt skede, enligt Carina. Den undersökningen kan visa om personen har sjukdomar i urinblåsan, exempelvis cancer. Istället sa man att han hade trängningar.

– Han hade täta träningar sa man och husläkaren skrev ut penicillin till honom. Förra våren hade han blod i urinen, vilket är symptom på cancer. Det fortsatte och han sökte vård igen förra hösten.

Karlstad sjukhus anmäler sig själva.Foto: MATS ENDERMARK

Problemen fortsatte

I oktober 2016 kom man fram till, efter att en läkare skrev en remiss till specialister i Karlstad, att det handlade om urinblåsecancer, berättar Carina.

När Carina berättar om sin fars sjukdomstid och resa inom sjukvården nämner hon de fel som hon anser vården begått. Innan dess att Sven fick komma till sjukhuset i Karlstad var han först på två lokala vårdcentraler. Carina menar att problemen inte togs på allvar.

Trots att Sven kom till en vårdcentral med synligt blod i urinen fick han ingen snabbremiss, eftersom att han redan hade en remiss till Karlstad. Dock gällde den för tio veckor framåt – han skulle ha fått en för samma vecka.

Han kom försent till Karlstad – cancern hade spridit sig och kunde inte botas.

– När cancern är i urinblåsan är det ofta ofarligt, om den är ofarlig. Men den spred till tjocktarmen och bukhinnan bland annat, och då blir det värre. Det har varit många turer, han fick kateter och då blev det stopp i den. Han fick tarmvred och spydde, spydde och spydde.

– Väl i Örebro och Karlstad var vårdarna fantastiska. Men på slutet hjälpte ingenting, då var det kört.

Läkare: Rutinerna följdes inte

Centralsjukhuset i Karlstad har lex Maria-anmält sig själva efter det inträffade. Clas Lundgren är chefläkare vid landstinget Värmland.

– Man har inte följt de rutiner för hans symptom som man skulle göra. Det har blivit en påtaglig fördröjning av hans diagnos. Det är därför vi har gjort en lex Maria-anmälan, säger han.

Lundgren menar att rutinerna inte följdes vid Svensk besök hos vården.

– Det var en inte optimal handläggning, det är inget att tveka om. Det är därför diagnosen blev fördröjd. Det gjorde att behandlingsalternativen när de väl tupptäcktes var begränsade, säger Clas Lundgren och forsätter:

– Jag vet inte i detta fall varför (rutinerna) de inte blev följda., Om det var missförstånd eller inte. Så insatt är jag inte i utredningen. Men de rutiner som har funnits har man inte följt.

Hade Sven kunnat vara i livet i dag om cancern upptäcktes tidigare?

– Om man ska spekulera så kan man ju inte säga det till 100 procent, men chansen hade ju funnits, absolut, säger Clas Lundgren och tillägger att Svens fall har lett fram till en ändrad handläggning.

Vill upplysa andra

Carina vill med sin pappas historia uppmärksamma andra på de problem som kan uppstå i vården.

– För pappa handlade det om att upplysa om det här. Han sökte gång på gång på gång. Men du måste lita på att läkarna vet sin sak, så är det ju. Man trodde att han skulle få ett år till. Men så blev det inte. Han visste att det var kört för honom. Han ville bara att ingen annan skulle drabbas av samma sak.