Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenn pinkar revir –
för att stoppa svinen

Foto: Jonas Tobin

Vildsvinen gäckar villaägarna i Kullavik. Alla utom Svenn Eriksen, 80.

Han håller djuren borta genom att simulera skottljud, sätta upp fågelskrämmor – och kissa revir.

Vildsvinen ska lära sig veta hut.

– När jag har fått tio liter så går jag och sprider ut det, berättar han för GT.

Vildsvin

En vildsvinssugga väger i genomsnitt 90 kilor och får normalt en kull på tre till fem kultingar per år. Ju äldre den är, desto fler kultingar. Galtarna blir betydligt större.

De väger i snitt 120- till 140 kilo, men man har även hittat vildsvin på 220 kilo.

Vildsvin kan bli 1,85 meter långa och ha en mankhöjd på en meter.

Jakttiden för vuxna vildsvin är 16 april till och med 15 februari. Årsungar av vildsvin får jagas hela året men suggor med kultingar är fredade. Att jaga vildsvin med hjälp av hund är tillåtet 1 augusti till och med 31 januari. Vildsvin får jagas dygnet runt men eftersom de vanligtvis är nattaktiva jagas de ofta på åtel nattetid.

Den ena tomten är totalt uppbökad av vildsvin – den andra intill är alldeles orörd.

Förklaringen är att den tillhör Svenn Eriksen. Den pigga 80-åringen gör allt för att hålla djuren borta och har inkörda rutiner varje dag och natt.

– Varje kväll mellan 23.00 och midnatt går jag upp och slår med två stekpannor för att simulera ett skottljud. Vildsvinen är rädda för ljudet och jag har hört hur de börjar springa i väg, berättar han när GT kommer på besök.

Trädgården luktar illa

Då visar han också upp fågelskrämman i trädgården och den gröna vattenkannan. Den har han till hjälp – när han pinkar revir.

– Det sägs att hundar har bra luktsinne, men det är inget mot vildsvin. De känner direkt att det är en människa här. När jag ska urinera på natten eller på morgonen gör jag det i hinken som står på farstutrappan. När jag har fått tio liter blandar jag med en deciliter Klorin, häller i kannan och sprider ut det, förklarar Svenn som berättat om sitt knep för Göteborgs-Posten.

Urinet på tomten har uppenbarligen fungerat. Men det medför också en illaluktande doft.

– Den försvinner snabbt när det regnar. Så det är ingen fara. Jag brukar även gå och prata med mig själv när jag plockar svamp i skogen. Om vildsvinen hör att det är människor nära så blir de skygga, berättar Svenn.

Vill ha skyddsjakt

Vildsvinsproblemet har länge varit stort i Kullavik och flera av Svenns grannar har satt upp elstängsel de senaste åren. Svinen bökar upp trädgårdarna och har till och med kommit i närkontakt med personer.

– Jag stod vid garaget en gång och blev väldigt rädd. Det var en sugga som gick emot mig. Det är väldigt obehagligt att gå ut på tomten om kvällarna, svinen är en sanitär olägenhet.

Svenn Eriksen hoppas nu att kommunen ska bedriva skyddsjakt på vildsvinen, och han kommer fortsätta tjata på dem tills det händer.

Tills dess står pinkhinken på farstutrappan.