Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sven-Erik, 80, rånades och bakbands: ”Så förbannad”

Sven-Erik Mattsson, 80, och hans sambo utsattes för ett rån.Foto: Dino Jasarovic/Sveriges radio

När Sven-Erik Mattsson, 80, vaknade i soffan möttes han av två pistolmän som tvingade ner honom och sambon på golvet där de bands fast för att sedan rånas.

Gärningsmännen är fortfarande på fri fot, men Sven-Erik låter sig inte skrämmas.

– Jag var så förbannad. Jag ryckte till lite extra och buntbanden gick sönder, berättar han om rånkvällen.

Det var under tisdagskvällen som det utstuderade rånet utspelade sig.

Sven-Erik Mattsson, småföretagare från Frändefors i Vänersborgs kommun, satt och tittade på tv vid halv åttatiden när han slumrade till, vilket P4 Väst tidigare berättat om.

När han vaknade stod två pistolmän med masker framför honom.

– Två svartklädda män stod och pekade med pistoler på mig och sa att vi skulle lägga oss på golvet. De band ihop mig och sambon med buntband, berättar han.

Någon rädsla infann sig aldrig, berättar Sven-Erik som beskriver sig själv som en luttrad människa.

Rånades och bakbands

Medan han och sambon låg där på golvet rotade rånarna igenom bostaden. Med sig fick gärningsmännen 6 000 kronor i kontanter samt smycken som tillhört Sven-Eriks sedan länge avlidna hustru.

– När frugan dog så plockade jag ner hennes smycken i ett skrin. Jag tänkte att mina barnbarn kan tycka att det är roligt att få det. Jag hade inte öppnat skrinet på 20 år. Men tyvärr fick de med sig det.

Rånarna letade även igenom Sven-Eriks vapenskåp, samt tog hans nycklar. Sedan bad de om koden till företaget.

– De sa att nu åker vi till ditt företag och om vi har fått fel kod så kommer vi tillbaka och då är det synd om dig. Men de hade naturligtvis fått fel kod.

"Jag var så förbannad"

Så fort rånarna lämnat hemmet slet Sven-Erik loss sig själv och sambon.

– Jag var så förbannad. Jag ryckte till lite extra och buntbanden gick sönder. Min sambo hade panik. Hennes händer hade börjat domna bort, hon miste blodcirkulationen. De där buntbanden är jävligt svåra att få loss.

Rånarna fick med sig kontanter och smycken från Sven-Eriks hem.Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

När paret väl var loss ringde Sven-Erik polisen som snabbt var på plats. Rånarna kom aldrig tillbaka. Larmet hade gått när gärningsmännen försökte ta sig in i företaget.

– Men de hade lovat att komma tillbaka och skjuta mig om koden inte stämde.

Redan dagen efter rånet är Sven-Erik tillbaka på jobbet. Han känner ingen rädsla utan är snarare förbannad. Men hans sambo har tagit händelsen betydligt hårdare.

– Det har inte påverkat mig, men sambon är totalt förstörd. Hon kommer knappt våga sova hemma nu.

Ingen gripen

Vänner och bekanta har besökt företaget under onsdagen för att stötta Sven-Erik. Vilket naturligtvis känns bra, säger han. Varför just han blev utsatt av rånarna förklarar han med att kriminella tror att han sitter på en massa pengar då han är en äldre man med eget företag.

– De tror att jag är Joakim von Anka. Att jag skulle ha massa "svarta kulor" hemma. Men det sista jag kan tänka mig är att samla på pengar. Får jag pengar så gör jag slut på dem, det har jag alltid gjort. Jag har levt livet och inte snålat ett dugg även om jag jobbat jävligt mycket, avslutar Sven-Erik Mattsson.

Polisen har jobbat på platsen och utfört tekniska undersökningar. Sven-Erik och hans sambo fick sova hos grannen natten efter rånet.

– Vi har varit där och gjort en teknisk undersökning. Den blev utförd för en timma sedan. Men jag vet inte vad den har gett, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman i region Väst, under onsdagseftermiddagen.

Det finns ingen misstänkt i ärendet enligt polisen.

– Vad jag vet har vi inga misstänkta i nuläget, säger den jourhavande förundersökningsledaren vid polisen i Trollhättan.

 

LÄS OCKSÅ: Väpnat rån – två personer bundna