Sven Å Christiansson. Foto: ROGER SCHEDERIN
Sven Å Christiansson. Foto: ROGER SCHEDERIN

Sven Å Christianson slår ifrån sig stor inblandning

Publicerad

Sven Å Christianson togs in som minnesexpert i Kevin-fallet.

Enligt Dokument inifråns granskning ska han ha haft en viktig roll i fallet – detta i att stötta polisen i förhören av barnen.

Detta slår han i från sig i onsdagens Gomorron Sverige i SVT.

– Min roll i det här är väldigt begränsad, jag har tagit del av förhör men det är inte jag som håller i dem, säger han till kanalen.

Under onsdagskvällen sände SVT:s Dokument inifrån den sista delen i dokumentärserien om Kevin-fallet i Arvika 1998. Kevin, då en fyraårig pojke, hittades död. De två bröderna Christian, 7, och Robin, 5, anklagades av polisen för att ha dödat Kevin.

Som medhjälpare i utredning – i form av en minnesexpert – kallades Sven Å Christiansson in. Enligt SVT:s dokumentär har han haft en stor del i arbetet med pojkarna.

Fram till i dag, torsdag, har han inte uttalat sig om sin roll. Nu slår han i från sig uppgifterna.

Till SVT säger Christianson att han har tagit del av tio förhör samt varit med vid vallningen av den ena pojken. Men han ska inte ha gett instruktioner via en öronsnäcka.

"Det tar lång tid"

– Det var barnpsykologer som gjorde. Jag kan inte ta ansvar för handlingar och förhör som jag inte var inblandad i, säger han till kanalen.

Dessutom tycker han att vissa av förhören som visats är ”förskräckliga”.

Han står dock fast vid att det är viktigt att den här typen av förhör tillåts ta lång tid.

– Åtskilliga forskare har berättat att det tar lång tid innan barn som har bevittnat våld kan närma sig och berätta om den här typen av händelser, säger han.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER