Sven, 12, får inte nog av dödsmetall. Foto: PrivatSven, 12, får inte nog av dödsmetall. Foto: Privat
Sven, 12, får inte nog av dödsmetall. Foto: Privat
Han har efterlyst medlemmar till ett band runtom i Göteborg. Foto: PrivatHan har efterlyst medlemmar till ett band runtom i Göteborg. Foto: Privat
Han har efterlyst medlemmar till ett band runtom i Göteborg. Foto: Privat
– Jag siktar på en solokarriär nu, säger Sven. Foto: Privat– Jag siktar på en solokarriär nu, säger Sven. Foto: Privat
– Jag siktar på en solokarriär nu, säger Sven. Foto: Privat

Sven sökte medlemmar till sitt dödsmetall-band

Publicerad

Sven Zetterberg, 12, planerade att starta ett dödsmetall-band.

Han efterlyste bandmedlemmar med hjälp av lappar i Göteborg – men få jämnåriga hörde av sig.

Nu satsar han på en solokarriär i stället.

– Dagens ungdom brukar inte lyssna på musiken jag lyssnar på, säger tolvåringen.

”Always the same. My tired eyes have seen enough of all your lies. My hate is blind.”

Så lyder texten i en av Sven Zetterbergs favoritlåtar. I tolvåringens rum i Göteborg är det nästan uteslutande dödsmetall som spelas – helst på höga decibelnivåer.

I höstas ville Sven hitta andra jämnåriga med likvärdig passion för genren. Planen var att starta ett band, men få hörde av sig som ett resultat av efterlysningarna han spred ut runtom i Göteborg:

Foto: Privat

– Jag trodde jag skulle få fler svar. Jag räknade inte med så mycket, men efter den senaste lappen jag skrev fick jag ett svar. Men den personen bodde för långt bort för att kunna ses och repa och sånt, säger Sven.

– Nu har jag lagt bandet på hyllan och satsar på solokarriär i stället!

Upplever du att det är för få i din ålder som lyssnar på dödsmetall?

– Jaa, jag tror det. Dagens ungdom brukar inte lyssna på musiken jag lyssnar på. Det är svårt att lära sig att se ett skrik till jättesnabba trummor och gnisslande gitarriff som något fint. Men det är något fint i det hemska, liksom.

https://www.instagram.com/p/BhRIeVNnYZX/?taken-by=svenzetterberg

Sven har spelat trummor i flera år och under den senaste tiden har han också börjat lära sig gitarr, bas – och att skrika (eller growla, som det heter).

– Mitt artistnamn är ”Dead To Mankind”. Det är ett ganska tungt namn. 

Han skriver egna låtar och drömmer om att släppa sin egen musik. Just nu siktar Sven på att spela in en låt och få ut den på Spotify.

Vilka band har varit dina största inspirationer?

– Det är väldigt skiftande, jag kan ju tusentals band, va. Tidigare inspiration är Venom och Behemoth. Det är svårt att svara på den frågan!

Foto: Instagram

Om du bara fick lyssna på en låt i ett halvår, vilken skulle du välja?

– En låt som funkar mest varje dag är ”Slaughter of the Soul” av ett göteborgskt band som heter At The Gates. Det är mer melodisk dödsmetall och går att lyssna på hela tiden.

”Stöttar mig jättemycket”

Sven Zetterberg har tidigare spelat tillsammans med andra jämnåriga, men har hittills inte träffat någon med samma intresse. Därav är solokarriären mer lockande.

Vad tycker dina päron om när du lirar dödsmetall på trummorna hemma?

– Man kan tänka att det kan vara riktigt jobbigt, men nej. Min pappa älskar all musik och även dödsmetall. Han, mamma och mina bröder stöttar mig jättemycket.

Foto: Privat

Vilken tur du har, jag fick knappt lyssna på Linkin Park hemma för min mamma.

– Haha! Jag skulle nog få lyssna på det i alla fall.

Hur ser din dröm ut med musiken?

– Jag har drömmen av att få spela in skivor och få dem sålda. Men kanske vara lite mystisk också. Dödsmetall är ganska underground, och det tycker jag att den ska fortsätta vara.

https://www.instagram.com/p/BgWrVtahdD_/?taken-by=svenzetterberg
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER