Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svartsjukedramat bakom gängmorden

Houssein Chit, 25, var en ledarfigur för gänget i södra Biskopsgården när han sköts till döds på Vår krog och bar.
Foto: Polisen

Denna publicering anmäldes till Allmänhetens Pressombudsman och klandrades 2017-12-20 av Pressens Opinionsnämnd (exp nr. 122/2017).
Det var publiceringen av namn på Landvetterrånaren som klandrades i sammanhanget eftersom det fanns ”svaga belägg och spekulationer”.

Namnet finns inte längre publicerat i nätupplagan.

Hat, kärlek och ett stort antal mord.

Svartsjukedramat mellan de två medlemmarna i de rivaliserande gängen påstås ha varit en av faktorerna bakom gängmorden i Göteborg.

– Det började med en tjej, en kille satt inne och då sov hon med en annan kille. Då blev den killen klippt, säger Ahmed Warsame som är livstidsdömd för inblandning i Vår krog och bar-massakern där tio sköts och ledande gängmedlemmen Houssein Chit mördades.Kärleksbråket påstås vara en av de bakomliggande orsakerna och exploderade i ett gängkrig som i flera år slitit Göteborg i stycken.

Den ledande gängmedlemmen Houssein Chits bäste vän hade en relation med en Landvetterrånares förra flickvän. Kärleksbråket beskrivs som en av flera orsaker till gängkriget som kostat många människoliv – däribland Chits, hans bäste väns och rånarens.

När tre maskerade män, beväpnade med automatvapen, rusar i väg från Vårväderstorget i stadsdelen Biskopsgården på Hisingen i Göteborg är klockan strax före halv elva på onsdagskvällen den 18 mars 2015. De har precis utfört vad som åklagaren Johan Udén i rätten kommer beskriva som en fullständig massaker.


LÄS MER: Domarna efter morden på Vår krog och bar


En av dem höll vakt, medan kumpanerna var inne på Vår krog och bar. Inom loppet av en halv minut mördade de en person och skadade åtta. Utanför entrén sköts sedan Petar Petrovic ihjäl. Han var 20 år gammal och ett till synes helt oskyldigt offer.
Under lördagen är det på dagen två år sedan. 

Petar Petrovic, 20, var på Vår krog och bar för att se på fotboll tillsammans med en vän. Då föll han offer för gärningsmännens kulor.
Foto: PRIVAT

Såväl tingsrätt som hovrätt är överens om att det i stället var den fem år äldre Houssein Chit som var målet för den väpnade attacken. Det är han som ligger död i restaurangen.

I domen från Göteborgs tingsrätt, vars uppfattning hovrätten delar, går att läsa:

"Tingsrätten menar att det står klart att gärningen har en koppling till den pågående konflikten och att mycket talar för att gärningen utfördes av de personer som tillhör den norra sidan."

Beväpnade med automatvapen tog sig mördarna in på Vår krog och bar i Biskopsgården.
Foto: ÖVERVAKNINGSKAMERA

Houssein Chit var å sin sida ledande i det kriminella nätverket i den andra ändan av Biskopsgården. Den södra.

– Han är absolut en ledarfigur och det framgår också med all tydlighet av förundersökningen. Min uppfattning är att han har byggt upp sin position ganska starkt och allting kretsar kring honom även denna kväll. Det är efter hans pipa man dansar, säger Sven Alhbin, tidigare chef över länskriminalpolisen i Västra Götaland.

Sven Alhbin är tidigare chef över länskriminalpolisen i Västra Götaland och har i många år följt och arbetat mot de kriminella gängen i Göteborg.
Foto: ANNA SVANBERG

Han har på nära håll följt, och arbetat mot, gängen. Sven Alhbin räknar på det en stund innan han kommer han fram till en siffra någonstans mellan 20 och 25. Sedan sommaren 2012 är det så många människor som dött i fasansfulla våldsdåd som kopplas till Göteborgs gängkonflikter, förklarar han. Bland dem finns flera barn.

Norra och södra Biskopsgården

Biskopsgården är enligt polisen uppdelat mellan två rivaliserande kriminella nätverka: norra Biskopsgården med bas runt Friskväderstorget och södra Biskopsgården med bas runt Vårväderstorget.

Nätverken är bland annat inblandade i narkotikahandeln i sina områden men också annan brottslighet som stölder och hälerier. Enligt polisen går det att finna en djupare bakgrund till många av konflikterna i just uppdelningen och kontrollen av de egna narkotikamarknaderna. Nätverken har kontrollen över gatuförsäljningen i “sina” områden.

Nätverken är relativt lösa men kärnan av ledarfigurer har varit ungefär desamma under ett par år. 

Sköts vid trappuppgången

Houssein Chit har varit misstänkt för inblandning i skottlossningar, men i ett belastningsregister från hösten 2013 framgår att det inte är någonting han dömts för. Samtidigt har han blivit beskjuten även tidigare. Tre år innan restaurangmorden befann han sig tillsammans med en 23-årig man på en bensinstation i Biskopsgården. De skulle tanka.

Houssein Chit fastnar på bild när han kommer gåendes i tunneln som leder till Vårväderstorget. En halvtimme senare syns hur de maskerade männen, beväpnade med automatvapen, springer genom samma tunnel.
Foto: Polisen

– Då dök det upp ytterligare en bil, en stor. Folk från den bilen hoppar ut och skjuter mot deras lilla bil. Houssein Chit och den andre mannen springer huvudstupa därifrån, säger Sven Alhbin.

23-åringen som flydde tillsammans med honom var Houssein Chits bäste vän, berättar närstående till Chit i Vår krog och bar-utredningen. Ett halvår senare, sommaren 2012, blev vännen skjuten till döds utanför sin egen trappuppgång.

Enligt insatsledaren för polisens projekt "Trygg i Göteborg", som uttalar sig som sakkunnig i förundersökningen kring restaurangmorden, var det då som "delningen i norra respektive södra Biskopsgården" uppstod.


LÄS MER: Mördarens ord till offret på Facebook


Sven Alhbin håller inte riktigt med.

– Min uppfattning är att den splittringen redan fanns. Men sommaren 2013 är det är inte den enda konflikten vi har. Vi har flera stycken i Göteborg mellan olika konstellationer och det känns som att man mellan vissa konstellationer hjälper varandra, säger Sven Alhbin.

Rånaren dömdes

Enligt polisen var det 2008 som det skedde en förändring i Göteborgs gängsfär och under åren som följde skapades sammanslutningar ute i de olika stadsdelarna.

– Vi hade ett gäng ute i Gårdsten, och som förortsgäng var nog Backagänget det första, säger Sven Alhbin.

Backagänget gick så småningom samman med gänget från norra Biskopsgården. Den råndömde mannen var en av de ledande i Backagänget. Han hade avtjänat ett långt fängelsestraff för inblandning i det uppseendeväckande Landvetterrånet i mitten på 00-talet, där gärningsmännen kom över nästan åtta miljoner kronor.


LÄS MER: 7,8 miljoner saknas efter Landvetterrånet


– När han greps för rånet var han på väg upp i Bandidos-hierarkin. Men vid den tidpunkten hade inte Backagänget etablerats som en realitet, säger Sven Alhbin.

Landvetterrånarna placerade en attachéväska, som skulle se ut som en bomb, vid sidan av SAS-planet för att skapa kaos och försvåra polisens arbete.
Foto: JAN WIRIDEN

Under tiden som han satt i fängelse ska rånarens flickvän i stället ha blivit tillsammans med Vår krog och bar-offret Houssein Chits 23-årige vän. Samme vän som sköts sommaren 2012.

I förhör efter restaurangmorden säger en av Houssein Chits anhöriga:

– Innan NN (23-åringen) dog och fram till hösten efter mordet var han (Houssein Chit) i Libanon för att han kände sig hotad. Då var han orolig för Backagänget. Backagänget var då ofta i området. Men han har inte känt sig hotad av Backagänget på senare tid.


LÄS MER: Efter frigivningen – mördad med 30 skott


– Housseins rädsla för Backagänget handlade om kärleksbråk sedan 2009–2010. Backagänget var sura för att NN (23-åringen) blev tillsammans med någons ex i Backagänget.

Ett svartsjukedrama

GT:s intervjuade i veckan Ahmed Warsame, 26, på häktet i Sollentuna. Han är dömd till livstids fängelse för delaktighet i restaurangmorden. Warsame menar själv att han är oskyldig och inte ingår i något av de rivaliserade gängen, men nämner svartsjukedramat som en av anledningarna till den dödliga konflikt som råder.

GT träffade i veckan Ahmed Warsame, 26, som dömts till livstids fängelse för inblandning i morden på Vår krog och bar.
Foto: DANIEL OLSSON

Sven Alhbin:

– Det är ett faktum att tjejen var ihop med 23-åringen efter att hon var ihop med rånaren. Så är det. Men om det enbart är en "trigger" för att mörda 23-åringen ... ur ett bevisperspektiv är det inte bevisat.

Hur mycket handlar det här om narkotika, hur mycket handlar det om hämnd och hur mycket handlar det om en tjej?

– Det går aldrig att säga, egentligen. Det löper parallellt. Vad som är orsak och vad som är verkan till många av händelserna är svårt att säga. De här personerna är väldigt lättkränkta och samtidigt handlar det om en kriminell marknad. Det kan vara olika kriminella agendor, men det har alltid varit narkotikan som varit styrande vad gäller den här konkurrensen. Det är handeln med narkotika som är den stora delen, säger Sven Alhbin.

Rånaren sköts till döds

Året efter mordet på Houssein Chits 23-årige vän, 2013, avlöste skottlossningarna varandra i Göteborg. Ett 30-tal personer skadades i över 50 skjutningar och flera dog.

I maj 2014 sköts Landvetter-rånaren till döds i en föreningslokal på Erikslundsskolan i Backa. Då hade han precis avtjänat ett nytt fängelsestraff, den här gången för grovt vapenbrott. Den då 29-årige mannen träffades av ett stort antal skott. En annan skadades.


LÄS MER: Mannen sköts i en fritidslokal i Backa


– Det var män som kom in i lokalen och sköt hej vilt. Då var rånaren en ledare i norra Biskopsgården och Backa, men jag vet att han hade fiender i Backa också. Det fanns en stark Backakonstellation som var emot honom också. Han hade skaffat sig många fiender, säger Sven Alhbin.

Luna, 4, dödades

Våldsspiralen har fortsatt och det är alltså inte bara brottsbelastade och de som polisen pekar ut som ledargestalter i de kriminella nätverken som omkommit.


LÄS MER: Luna, Yuusuf, Petar och Omar är gängkrigets oskyldiga offer


Några månader efter morden på Vår krog och bar sprängdes en Volvo i luften i Torslanda. I bilen satt en 32-åring som var en framträdande medlem i det norra Biskopsgänget. Han medverkade i en skottlossning 2008 som slutade med 20-årige Andreas Oscarssons död, en händelse som enligt Sven Alhbin var en stor anledning till att dåtidens gängkonstellationer började luckras upp och att det som vi ser i dag växte fram. I Volvon som sprängdes fanns ytterligare tre personer – två män och den fyraåriga flickan Luna. Hon var på väg hem efter att ha fiskat med sin pappa. 

Fyraåriga Luna hade varit och fiskat tillsammans med sin pappa. Då sprängdes bilen som de satt i och båda dog.
Foto: PRIVAT

Sommaren efter slängdes en handgranat in i en lägenhet i Biskopsgården. Det var en vecka efter att tingsrätten förkunnat sin dom i Vår krog och bar-målet och livstidsdömde Ahmed Warsames åttaårige kusin Yuusuf dog.

– Killarna som gör det här har vuxit upp i de här områdena och det är killar som har en klar bana in i kriminaliteten från början. Deras öden ser likadana ut: De börjar oftast med att hjälpa sina äldre kompisar och släktingar med att bära vapen och narkotika och de avancerar i graderna. Alla missbrukar narkotika. Det är ingen som inte gör det, menar Sven Alhbin.

Hur ska man få ett slut på det?

– Det som är viktigast är att det fungerar längst ner, att man får möjlighet att förhindra att unga blir kriminella. Utmaningen för samhället är att på något sätt skapa en situation där det finns alternativ för ungdomarna att välja en annan väg, så att de inte slår sig in på den kriminella banan.

Yuusuf Warsame, 8, dog i en granatattack. Han var kusin med livstidsdömde Ahmed Warsame.
Foto: Privat

Ingen har dömts för morden på Houssein Chits 23-årige vän eller Landvetterrånaren. De fem huvudmännen dömdes av hovrätten för medhjälp till morden på Vår krog och bar, förutom Ahmed Warsame fick även Adam Abdulahi, 29, livstids fängelse.


Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Morden på Vår krog och bar

■ I tingsrätten dömdes fem män för morden på Vår krog och bar - i hovrätten döms de i stället för medhjälp till mord. Adam Abdulahi, 29, och Ahmed Warsame, 26, döms till livstids fängelse medan Jonis Adan, 22 och Onur Corap, 21, döms till 14 års fängelse. Josef Hällgren Abdulrahman, 21, får sitt straff sänkt med två år och döms till fängelse i 12 år. 

■ Händelsen på Vår krog och bar inträffade i mars 2015, på Vårväderstorget i Biskopsgården. Två män sprang in med automatvapen på krogen och sköt ihjäl Petar Petrovic, 20, och Houssein Chit, 25, som var framträdande i det kriminella nätverket i södra Biskopsgården. En tredje gärningsman höll vakt utanför. Anledningen till varför brottsrubriceringen ändras i hovrätten är att polis och åklagare inte lyckats bevisa vilka personer det var som höll i vapnen, enligt domen. 

■ I tingsrätten dömdes ytterligare tre män för medhjälp till morden. Två av dem döms för samma brott i hovrätten till 10 respektive fem års fängelse. Den tredje mannen frias helt. 

■ Onur Corap döms dessutom för ett mord på Väderkvarnsgatan en månad efter restaurangmorden. Då sköts en 53-årig man till döds.

■ I tingsrättens dom i Vår krog och bar-målet står det att det utrett att det finns en konflikt i Biskopsgården mellan den norra och södra sidan. De fem dömda huvudmännen för restaurangmorden tillhör den norra – Houssein Chit, som enligt tingsrätten var målet, var ledarfigur i den södra. Enligt Sven Alhbin, tidigare chef över länskriminalen i Västra Götaland, har 20–25 personer fått sätta livet till i de väpnade gängkonflikterna i Göteborg sedan år 2012.

Adam Abdulahi, Jonis Adan, Josef Hällgren Abdulrahman, Ahmed Warsame och Onur Corap.