Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svartsjukedrama bakom rad allvarliga mordbränder

I augusti förra året brann en villa i Älvsered ner till grunden. Polisen misstänker att branden var anlagd, och att ett tidigare kärlekspar är de skyldiga.
Foto: JOAKIM ERIKSSON / JOAKIM ERIKSSON
Den misstänkte mannen.
Foto: POLISEN
Foto: TOMAS LEPRINCE
Bild från en av bränderna.
Foto: POLISEN
Den misstänkta kvinnan.

Ett tidigare par, en man och en kvinna i 35-årsåldern, står åtalade för en rad grova brott, däribland försök till grov mordbrand och mordförsök.

Enligt polisen bottnar motiven i relationella intriger och svartsjuka.

– Det har fått katastrofala följder, säger Dan Granvik, pensionerad polis som hjälpt till i utredningen.

De misstänkta brotten spänner över flera månader, och polisens utredning inleds med en brand i ett fritidshus i Tångaberg utanför Varberg i slutet av maj i fjol.

Huset brinner ner till grunden, men det är enligt polisen fel hus som tänts på. Det tänkta målet, menar de, är grannfastigheten där den åtalade kvinnans exman bor. Det skriver Hallands Nyheter.

– Det är ett lite unikt fall som bygger på snåriga intriger och förhållanden som har gått snett. Det är mycket avundsjuka och svartsjuka inblandat. Det har fått katastrofala följder.

Det säger Dan Granvik, polisen som blev rikskänd när den så kallade ”Gryningspyromanen” slutligen kunde gripas och sättas bakom lås och bom. 

I dag är Granvik pensionär, men han har i sex månaders tid jobbat med den utredning som nu lett fram till rättegång mot det misstänkta före detta kärleksparet.  

”Mycket invecklad bekantskap”

– Jag har en massa brandutredningar och utbildningar bakom mig. När de fick problem uppe i Falkenberg, det är en liten ort med små resurser, så tog de kontakt med mig, säger Granvik, och fortsätter:

– Det är inte så lätt att ställa frågor till de som sysslar med bränder, om man inte har kunskapen sedan tidigare. Man satte ihop ett väldigt skickligt team som kompletterade varandra på ett bra sätt.  

Dan Granvik, pensionerad från Malmö-polisen, har hjälpt till i utredningen.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Dan Granvik har hållit i många av förhören med de misstänkta gärningspersonerna, men några medgivanden har de inte gjort. Den nekar till brott och skyller i stället på varandra.

– Det är en mycket invecklad bekantskap. Den ene kan mycket om bränder, den andra har kanske mer stått för hatet. Man kan vara pådrivande och man kan vara utförande, men de är åtalade gemensamt och i samförstånd, som det heter.

Åtalet bygger på en indiciekedja, säger Granvik. Den tekniska bevisningen är, som ofta i brandutredningar, svårare att säkra.

– Det bästa sättet att komma undan är att anlägga en brand, de vet de kriminella som sysslar med sånt här. Våldsbrott är lättare att spåra, i bränder försvinner ofta bevisen, säger Dan Granvik.

Par nära döden

Allt som allt är mannen och kvinnan misstänkta för ett tiotal bränder. Och en av dem hade mycket väl kunnat få dödlig utgång, menar Granvik.

Han syftar på en villabrand i Skatered utanför Älvsered, natten den 21 augusti förra året.

Hallands Nyheter skriver att de personer som befann sig i huset när branden utbröt, den åtalade kvinnans exman och en kvinna, sov på husets nedervåning – och det kan mycket väl ha blivit deras räddning.

När brandkåren anlände till platsen var villan redan övertänd.

– Det är ren tur att ingen strök med, konstaterar Dan Granvik. 

På morgonen efter branden, skriver HN, skickade mannen som bodde i huset ett sms till sitt ex – den nu åtalade kvinnan: ”

Borde inte din pojkvän va gripen för detta för jag pekade ut han som mordbrännaren samt dina hot om å döda oss”.

Rättegången pågår vid Varbergs tingsrätt och väntas vara klar den 9 juni. Åklagaren i målet, Ann-Christin Claesson, säger till P4 Halland att hon avböjer att kommentera fallet innan dess.

Paret står åtalade för totalt 13 brott, bland annat mordförsök mordbrand, grov mordbrand och försök till grov mordbrand, skriver Hallands Nyheter.

SE MER: ”Gryningspyromanen” villkorligt frigiven: ”Jag gör vad jag vill”

Ulf Borgström som kallats Gryningspyromanen, blev i april villkorligt frigiven. På grund av att risken finns att han gör fler brott förses han med fotboja.