Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svartsjuka kan ligga bakom Antons mord

På måndagen fortsatte rättegången mot de tre personer som misstänks ligga bakom borförandet och mordet av Anton, 27.
Foto: Privat
Enligt åklagaren kan ett svartsjukedrama ligga bakom Antons död.
Foto: Privat

Märkbart rörd - och nära till tårar - vittnade pappan till den mördade Anton, 27, i rätten.

Inför ögonen på den huvudåtalade 48-åringen, som medgett att han drivit kniven i Antons kropp, berättade pappan hur hans son förändrades den sista tiden före mordet.

- Några veckor innan händelsen började han missköta jobbet. Det var som att allt han hade ansträngt sig för, det bara brast för honom vid det läget.

Samtidigt menade åklagaren att svartsjuka är ett delmotiv till mordet.

Pappan berättade hur den 27-årige Anton efter flera års uppehåll med droger, där han fått arbete på en flyttfirma där han var en uppskattad arbetskamrat, plötsligt verkade ha gett upp.

- Det bara brast för honom, sa pappan och harklade sig för att kunna fortsätta vittnesmålet.

Pappan vittnade också om hur sonen hade berättat att han träffat en kvinna, en kvinna som han senare hamnade i skuld till och som tros vara den medåtalade kvinnan - flickvän till den huvudåtalade 48-årige Hells Angels-torpeden.

– När vi ska höra pappan kommer han berätta att Anton har berättat för pappan att han haft någon form av affär med kvinnan. Och det här vinner då stöd av dom kontakter som de har haft sinsemellan, sa åklagare Peter Larsson.

Flickvän till Hells Angels-torped

Enligt pappan skulle Anton bara några dagar före mordet ha bett om pengar för att betala skulden. Och det var kvinnan som skulle ha dem.

– "Hon ringer och jagar mig och ska ha pengarna snabbt som attan", sade Anton, enligt pappan i rätten.

När åklagaren frågade pappan om sonen nämnt relationen med kvinnan så bekräftade pappan det

- Ja han sa att det hade en relation. Han hade följt med henne hem efter i samband med att han träffade henne på Allum i Partille.

Kvinnans namn ska dock aldrig ha uttalas explicit av Anton till pappan.

- Jag kommer inte ihåg att han sagt namnet. Han har sagt att han har träffat någon. Men vi i familjen har sedan kopplat ihop detta efter att ha sett bilder på henne på Facebook, sa pappan.

Det var den 27 augusti 2015 som Anton blev misshandlad och bortförd från en parkering i Askim, en händelse som flera vittnen också har sett.

Efter händelsen fördes Anton till en badplats i Sisjön där han misshandlades och höggs med kniv, varpå han senare avled. Det var också i närheten av badplatsen som Antons döda kropp sedan hittades.

Hells Angels-kopplingar

Det är tre personer, två män och en kvinna, som står åtalade, misstänkta för delaktighet i bortförandet av Anton. De två männen anklagas också för delaktighet i själva mordet. En 48-årig torped med kopplingar till Hells Angels, är åtalad för mord, medan en yngre man, medlem i Hells Angels undergruppering Red & White Crew, är åtalad för medhjälp till detsamma.

Kvinnan, en flickvän till 48-åringen, är åtalad för delaktighet endast gällande medhjälp till människorov och grov misshandel, inte själva mordet.

I andra hand är männen åtalade för grov misshandel och vållande till annans död respektive medhjälp till detsamma. De nekar till brott.

- Det är ju så att för att rätten ska döma för mord så krävs att gärningsmannen haft uppsåt att döda honom. Där menar jag med hur de betett sig hela vägen att de haft ett likgiltighetsuppsåt. Men skulle domstolen inte dela min uppfattning då ska de dömas för misshandel och vållande till annans död, sa åklagaren Peter Larsson under måndagen.

Tidigare har åklagaren pekat ut en skuld där den 27-årige Anton inte betalt tillbaka en mindre del - så lite som femhundra kronor - som den utlösande faktorn. Det är uppgifter som kommer från de åtalade själva i förhör.

Djupare motiv

Däremot har åklagaren också tidigt förklarat att han har ett andra, djupare motiv som kan förklara blodspillan.

Det motivet utvecklade han under måndagen i rätten.

– När vi ska höra pappan kommer han berätta att Anton har berättat för pappan att han haft någon form av affär med kvinnan. Och det här vinner då stöd av de kontakter som de har haft sinsemellan, sa Peter Larsson.

Att händelsen som slutade i misstänkt mord bara skulle bero på de 500 kronorna som fattades skulden, menar åklagaren är osannolikt.

- Vi har bedömt att det är en sådan överreaktion, säger åklagaren, med tanke på händelsen som ska ha börjat med misshandel och slutat i mord.

Den medåtalade medlemmen i Hells Angels undergruppering Red & White Crew vittnade också under måndagen. Han hade krävt att de två övriga åtalade, den 48-årige Hells Angels torpeden och hans flickvän, samt alla åhörare skulle lämna rättssalen innan han berättade sin version av vad som hände.

Och han pekade ut 48-åringen som den som drev kniven i Antons ena lår. Kniven ska, enligt obduktionsprotokollet, ha träffat en pulsåder och lett till 27-åringens död.

Vittnade mot sina egna

– När vi kommer fram i Sisjön står han redan utanför bilen, sa Red & White Crew-medlemmen om 48-åringen och fortsatte:

– Han ber mig att vi ska gå upp till skogsplätten. Där fortsätter han misshandla honom. När Anton faller ner tar han upp en kniv som han hugger Anton med.

Åklagaren Peter Larsson frågade hur Anton reagerade av misshandeln. Den i vart fall vid gripande fullvärdiga medlemmen i Red & White Crew svarade:

– Jag tror han var chockad och rädd samtidigt. Men han gjorde inget motstånd överhuvudtaget.

På frågan från åklagaren om varför de förde ut Anton till Sisjön och misshandlade honom svarade Red & White Crew-medlemmen:

– Det har med pengarna att göra.

Erik Göthlin