Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svarta statistiken – 37 döda genom drunkning

Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare för båtlivet på Transportstyrelsen.
Foto: Pressbild
En man dog vid en båtolycka i Arvika tidigare i år.
Foto: Magnus Högberg

En man plockades upp av dykare från vattnet vid Gullbergskajen i Göteborg under natten till lördag – på söndagen meddelar sjukhuset att han dött. 

Fram till sista maj hade 37 människor dött av drunkning i Sverige – åtta i Västsverige. 

– Detta år har det varit många båtrelaterade olyckor. Fram till sista maj hade 12 personer dött. Det är nästan tre gånger så många än tidigare år, säger Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare för båtlivet på Transportstyrelsen.

Klockan halv två på midsommardagens tidiga morgon larmades SOS om att en person befann sig i vattnet vid Gullbergkajen i centrala Göteborg. En dykinsats inleddes och en man i 60-årsåldern kunde plockas upp ur vattnet – efter flera minuter under ytan. 

Enligt Sahlgrenska sjukhusets pressjour kämpade mannen under lördagen för sitt liv. Han kämpade förgäves- 

– Mannen har avlidit, säger Lena Mattsson vid Sahlgrenska sjukhustes pressjour. 

Totalt har 37 människor mist livet genom drunkning under månaderna januari till maj 2017 i hela Sverige, enligt statistik från Svenska livräddningssällskapet. 

Åtta av dessa miste livet i Västsvenskt vatten. Då räknas inte mannen som dog i helgen in. 


LÄS OCKSÅ: Pojke hittad död i damm i Lidköping 


Kraftsamling för att rädda liv på sjön

Med midsommar passerat hägrar semester för många, med planer på sol och bad – men för att undvika att bli en del av den svarta statistiken finns en del att tänka på. 

En kvinna miste livet i Hammarö kommun genom drunkning.
Foto: / David Harseth/Dagsmedia.se

Alkohol är en sak att tänka på. "Risken för att råka ut för en drunkningsolycka ökar med alkohol i kroppen. Uppfattningsförmågan påverkas negativt av alkohol vilket ger en sämre värdering av faror, överdriven tro på den egna förmågan vilket i sin tur leder till ett riskbeteende", skriver Svenska livräddningssällskapet i ett pressmeddelande. 

De har tillsammans med 13 olika aktörer gått samman i en kraftsamling för att rädda liv på sjön. 

Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare för båtlivet på Transportstyrelsen, vet mer: 

– Från vår sida handlar det främst om båtliv och där finns det saker man kan undvika för att vara så säker som möjligt. En del av dessa saker kan ju också appliceras på när man badar. 

"Ska vara nykter"

Han fortsätter: 

– Man ska vara nykter på sjön, så är det. Sen bör man så långt det går inte vara ensam. Ensamhet ökar risken, är man två vid en olycka kan den ena klara sig bättre och larma, säger Nyström. 

Fem tips för att undvika olyckor på sjön

1. Bär flytväst ombord (hälften av de som drunknar skulle klara sig om de använt väst)

2. En vattenskyddad mobil gör att du kan larma om du hamnar i vattnet.

3. Gå iland istället för att hoppa. Faktum är att bland de vanligaste olyckorna sker i samband med att någon ”hoppar” iland istället för att gå

4. Undvik alkohol på sjön. När man dricker alkohol blir man fumligare och missar lätt detaljer

5. Sitter ned på båtens sittplatser under färd. Är någon på fördäck under färd är det risk att falla av och bli överkörd.


KÄLLA: Svenska båtunionen

Den uppmaningen går, naturligtvis, hand i hand med att man ska hålla uppsikt över varandra – inte minst barn – om man badar. 

En annan bra säkerhetsåtgärd är att ha sin mobil i ett vattentätt fodral om man är ute på sjön. 

– Om du befinner dig ute på sjön och har möjlighet att larma vid en olycka och sedan klara dig i vattnet i runt 40 minuter blir du i regel upplockad och överlever. Så pass bra fungerar sjösäkerheten. 

Tolv döda i båtolyckor

Lars-Göran Nyström nämner också att man bör ha flytväst och berättar att de flesta allvarliga båtrelaterade olyckor sker när man ska hoppa i båten eller i land. 

–  70 procent av olyckorna sker i hamn i hopp mellan båt och brygga. Det är ganska allvarliga skador, statistiken gäller de som sökt akutvård. Och mellan fyra och fem personer dör årligen i hamnar. Då handlar det ofta om drunkningsolyckor där någon kanske slagit i huvudet då den hoppat i land och sedan ramlat ner i vattnet. 

En pojke i förskoleåldern hittades livlös i en damm i ett villaområde i slutet av maj.
Foto: TORBJÖRN AXELSSON

Han berättar att fler personer omkommer i båtolyckor än i cykelolyckor varje år– och då räknas alltså inte alla drunkningar som sker vid andra tillfällen in. 

– Fram till sista maj hade vi tolv döda i båtolyckor, tidigare år har det handlat om tre-fyra stycken under samma period. Det är ingen trevlig statistik, säger Lars-Göran Nyström. 

Drunkningsolyckor i Västsverige 2017

Mellan första januari och sista mej har åtta personer dött i västsvenskt vatten. Här är olyckorna det gäller: 


12 JANUARI, VARBERG: En man hittas död i vattnet vid Varbergs hamn . Mannen , som är i 80-årsåldern, tros ha drunknat och en anmälan skrivs om dödsfall genom drunkning. 


16 JANUARI, DALS-ED: En norsk kvinna i 65-årsåldern gick genom isen på norra Kornsjön. Efter flera dagars sökande hittas hon död på botten. Rop och skrik hade hört ett par dagar tidigare men det var svårt att då lokalisera varifrån de kom. 


22 MARS, GÖTEBORG: Räddningstjänsten larmas om en död kropp i vattnet vid Tysklandsterminalen. De hittar en avliden person och inga misstankar om brott finns.  


8 APRIL, HAGFORS: En man i 80-årsåldern drunknar då han gått genom isen på sjön Knon i Hagfors. Två personer hade sett spår på isen ut till en vak, men inga spår ledde tillbaka och de kunde inte se till någon människa. Mannen plockades upp från botten av ytbärgare. 


24 APRIL, ALINGSÅS: En tom båt hittas i sjön Mjörn i Alingsås kommun, vid en sökinsats hittas en avliden person i vattnet. Personen hittades med hjälp av helikoptersök.


18 MAJ, LIDKÖPING: En pojke i förskoleåldern hittas livlös i en damm i ett villaområde. Hjärt- och lungräddning utförs men pojken dödförklaras senare på sjukhus. 


27 MAJ, ARVIKA: En man hittas i vattnet i Glafsfjorden i Arvika efter att en anhörig larmat. Mannen ska ha varit ute med en båt och på något sätt hamnat i vattnet. Trots upplivningsförsök går mannens liv inte att rädda.  


27 MAJ, HAMMARÖ: En kvinna hittas livlös i vattnet vid Sättersholmarna utanför Hammarö vid midnatt. Nästa morgon meddelar polisen att hon avlidit.