Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svårt sjuka placeras i sjukhuskorridorerna

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Det råder stor personalbrist på Södra Älvsborgs sjukhus, Säs, i Borås.

Situationen beskrivs som ohållbar då svårt sjuka patienter placeras i korridorerna, med lakan som hängs upp för att de ska få avskildhet.

– Patientintegriteten kan inte hållas när patienter placeras i en korridor, det är nödlösningar, säger Ellinor Johanssson, förtroendevald för vårdförbundet på sjukhuset, till Borås Tidning. 

Många sjukhus har problem med personalbrist under sommarmånaderna.

På Södra Älvsborgs sjukhus, Säs, i Borås beskrivs nu situationen av personal som akut, ohållbar och värre än någonsin.

Till BT vittnar de om svårt sjuka patienter som gråtandes tvingats ligga i korridorerna på sjukhuset och om lakan som hängts upp för att agera provisorisk avskildhet.

En sköterska berättar för tidningen att hon inte trodde sina ögon när hon konfronterades med situationen.

Svårt sjuka drabbas hårdast

De är de svårt sjuka på medicinavdelningen som drabbats hårdast, då de med sjukdomstillstånd som lunginflammation och hjärtproblem är i stort behov att få lugn och ro.

Ellinor Johansson är förtroendeval på vårdförbundet på Säs. Hon delar personalens oro.

– Det är en tuff arbetssituation. Personalen mår inte bra av att inte kunna leverera det som man tycker att patienterna behöver. Det är bekymmersamt, man får mycket fler patienter än vad som bedömts och det sliter på personalen, säger Johansson till BT.

Enligt Ellinor Johansson är problemet utbrett i hela regionen:

– För mycket arbetsuppgifter och många som jobbar övertid tillhör det normala under somrarna, men det ser ut att bli mer i år, i hela regionen. Patientintegriteten kan inte hållas när patienter placeras i en korridor, det är nödlösningar, säger hon till BT.