Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svårt corona-sjuka Hasses väg tillbaka

Ny studie på Danderyds sjukhus: ”Väldigt positiva resultat”.
Hasse Ekblom, 58, låg nedsövd i sex dygn.Foto: Privat
Anna och Hasse Ekblom.Foto: Privat
Nära sex månader efter insjuknandet i covid-19 kan Hasse Ekblom jobba heltid igen. Men fortfarande kämpar han med att träna lungorna och för att få tillbaka den muskelmassa han förlorat.Foto: Privat

Hasse Ekblom, 58, låg sex dygn i respirator.

Efter 43 dygn på sjukhus fick han komma hem.

Det är snart ett halvår sedan han insjuknade i covid-19 – och vägen tillbaka har varit tuff.

– Jag har inte samma ork som tidigare. I somras tappade jag håret och ibland känns det som att jag andas i tio minusgrader, berättar Hasse.

Samtidigt som kroppen sakta återhämtat sig från covid-19 har Hasse Ekblom från Borås tänkt mycket på vad han vill prioritera i livet.

Han är van vid att hålla ett högt tempo, ha många projekt på gång och dygnets 24 timmar har ofta inte räckt till.

– Jag har alltid kört hårt, gillar när det går i 130. Men jag måste inse att jag mår bättre av att ta det lugnare. Det viktiga är inte att springa gatlopp utan att ta hand om nära och kära. Att inte tjafsa om småsaker och allt det där. Jag måste påminna mig om att det faktiskt var nära, säger han och konstaterar att han de första månaderna funderade en hel del på att allt kunde ”ha gått åt helsike”.

Hasse Ekblom insjuknade i slutet av mars med halsont och feber. Efter en vecka hade han 41 grader. När han kom till sjukhuset blev han nedsövd direkt på intensivvårdsavdelningen och låg sex dygn i respirator.

Sedan följde en tuff tid på infektionskliniken och rehabavdelningen. När tankarna klarnade allt mer efter nedsövningen kom funderingarna: ”Jag kunde ha varit någon annanstans. De kunde ha planerat min begravning i stället”.

Genom att höja sina armar fick Hasse Ekblom testa syresättningen och lungorna.Foto: Privat

Orkade inte sitta upp i sängen

Det tog flera veckor innan Hasse Ekblom ens orkade sitta upp i sängen. Efter sex veckor klarade han att sitta i en rullstol och borsta sina tänder. Fortfarande hade han inte fått träffa hustrun Anna eller de vuxna döttrarna.

– Jag var i bra form innan jag blev sjuk. Jag och Anna skulle åka till Peru och gå Inkaleden i april och hade tränat ordentligt för att orka med krävande vandringar. Jag har tränat i många år på Friskis & Svettis men nu hade vi tränat lite extra, berättar Hasse Ekblom.

Anna Ekblom hämtade hem sin make från sjukhuset 20 maj, 43 dagar efter att han skrivits in. Han fick med sig en rullator och en duschpall och i huset väntade en festmiddag med barnen.

– Efter två timmar var jag jättetrött och fick gå och lägga mig, minns han.

I vanliga fall har det tagit Hasse en kvart att gå den kilometerlånga rundan runt sjön som ligger nära bostaden.

– När jag började promenera igen tog den en och en halv timme och jag fick ha rollatorn med mig. 

”Jag tappade håret”

Först efter midsommar kände han att krafterna började komma tillbaka. Han kunde vara mer aktiv utan att behöva lägga sig och vila då och då.

En morgon när han vaknade låg det ”massor av hår” på kudde.

– Det var i juli. Jag tappade håret. Läkarna förklarade att de som legat i respirator kan tappa hår. Det är en stressreaktion från kroppen. Efter ett år ska det mesta vara tillbaka igen.

Hasse Ekblom förklarar att det är lungorna som tagit den värsta smällen. Han har aldrig haft bortfall av smak eller lukt.

– Jag håller sakta men säkert på att träna konditionen och låta lungorna börja jobba mer. 

Hasse EkblomFoto: Privat

”Som att andas i minusgrader”

– En annan sak som hänt är att det kan kännas konstigt i strupen ibland. Det känns som jag andas i tio minusgrader. Läkarna vet inte vad det beror på.

Hasse tror att han blev smittad av viruset på jobbet som fackordförande för Vision i Borås där han träffar många människor varje dag.

Nu har han varit tillbaka på jobbet på heltid i tre veckor. Och han är flitig med besöken på Friskis & Svettis.

– Jag går på gymmet minst två gånger i veckan för att bygga upp mina muskler igen. Jag varvar muskelövningar med att träna flåset. Men rådet är att ta det försiktigt. Covid är en sjukdom som man inte riktigt vet vart den bär hän.

SE MER:

Låg på sjukhus i 14 veckor i corona – får hjälp av rullator för att ta sig fram.