Svårt att rekrytera personal till psykiatrin

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
NU-sjukvårdens ordförande Peter Heie (C) säger till P4 Väst att det är svårt att rekrytera personal till mindre psykiatrimottagningar.
Foto: PRESSBILD
Vuxenpsykiatrimottagningarna i Åmål och Lilla Edet riskerar att stängas. Arkivbild.
Foto: STINA STJERNKVIST / TT NYHETSBYRÅN

Vuxenpsykiatrin i Åmål och Lilla Edet har svårt att rekrytera ny personal.

Nu riskerar mottagningarna att läggas ner – trots att hundratals personer står i kö till mottagningarna i Västsverige, enligt P4 Väst.

– Vi har jättesvårt att rekrytera till de här mindre mottagningarna, säger NU-sjukvårdens ordförande Peter Heie (C) till radion.

NU-sjukvården vill nu i stället satsa på färre men större mottagningar för att locka personal.

– Man vill jobba i team, man vill jobba i större arbetslag där alla specialiteter finns med, där man kan jobba kring patienter på ett annat sätt, säger Peter Heie till radion.

Enligt Peter Heie finns det dock nya problem som uppstår när man stänger ner mindre mottagningar till förmån för en större mottagning.

– Klart det aldrig är bra att centralisera eller att folk får långa avstånd. Men vi måste ju kunna hålla en kvalitet och ett utbud av behandlingar för att vi ska vara värda namnet, säger han till P4 Väst.

”Förbättra våran tillgänglighet”

Viktoria Skeie, verksamhetschef inom psykiatrin i NU-sjukvården, säger till P4 Väst att nedläggningarna inte kommer förlänga köerna till psykiatrivården. I stället hoppas hon det kommer att leda till bättre och snabbare vård.

– Det är vår absoluta övertygelse och våran stora förhoppning, absolut. Genom att koncentrera utbudspunkterna, samla teamen, få möjlighet att rekrytera de kompetenser vi behöver – det kommer absolut att förbättra vår tillgänglighet, säger hon till radion.