Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svårt att hitta personal inför sommarens massvaccinering

SKR-chefen: Så många kommer behövas.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Doktor24

Den 15 augusti ska alla vuxna svenskar ha fått sin första dos vaccin, enligt vaccinationsmålet.

En av utmaningarna som försvårar är bristen på personal, rapporterar P4 Skaraborg.

– Vi gör allt vi kan för att vi ska hinna och klara det här målet som satts upp ändå, även om vi kommer ha stora bemanningsutmaningar, säger Christoffer Berg, affärschef på Doktor24, till radiokanalen. 

Vaccineringens fjärde fas, där den breda allmänheten erbjuds vaccin mot covid-19, väntas starta under slutet av maj eller under juni månad i Västra Götalandsregionen. När det blir beror på vilket av de scenarior som regionen ställt upp som blir verklighet – alltså hur stora leveranser av doser man lyckas komma upp i. 

Sveriges vaccinering har stått inför många utmaningar sedan första dosen gavs i slutet av december – och nu väntar ännu fler. Inför massvaccineringen behövs mer personal, något som är svårt att hitta när sommaren står för dörren.

Det säger Christoffer Berg, affärschef på Doktor24, till P4 Skaraborg.

”Med rätta vill vara lediga”

Doktor24 är en av de externa aktörer som regionen tecknat avtal med för att vaccinera allmänheten i fas fyra, och just nu jobbar man med rekryteringen.

– Vi har olika insatser för att hitta sjuksköterskor, bland annat försöker vi annonsera och gå ut i de nätverk vi har. Men just i Skövde har vi inte ännu bemannat upp så att vi kan öppna som det ser ut i dagsläget. Vi hoppas att vi ska hinna få tag i sköterskor tills det är dags för fas fyra-vaccinationen, säger han till P4.

Enligt honom är problemen framför allt två: Folk vill inte jobba under semesterperioden, och enligt avtal får de inte anställa sjuksköterskor som jobbat inom Västra Götalandsregionen det senaste halvåret.

– Det är många sjuksköterskor som med rätta vill vara lediga under sommarmånaderna, precis som med alla oss andra, säger han, och fortsätter sedan för P4 Skaraborg:

– Vi gör allt vi kan för att vi ska hinna och klara det här målet som satts upp ändå, även om vi kommer ha stora bemanningsutmaningar.

Hallengren utesluter inte vaccinering på arbetsplatser

"Tagit höjt för att vaccinera många på kort tid"