Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svårigheter i styckmordsfallet – vittnena minns inte tider

Styckmordet som inträffade sommaren 2019 kommer snart gå till åtal.
NEKAR TILL BROTT. Den 52-årige mannen har nekat till brott. Polisen har tidigare gjort omfattande undersökningar i anslutning till hans bostad.
FYND I BUSKEN. Poliser undersöker området kring den 52-årige mannens bostad under sommaren 2019.
Foto: LEOTRIM JUSUFI
GRANSKAR SIDOMATERIAL. 52-åringens advokat ska under nästa vecka granska polisutredningens så kallade ”slask”, sidomaterialet.
Foto: HENRIK JANSSON

Åtalet mot den misstänkte styckmördaren i Alingsås skjuts på framtiden igen.

Försvaret sista minuten-granskar utredningen – men enligt uppgifter till GT har polisen också mött stora utmaningar eftersom vittnena har missbruksproblem.

– Vi har fått binda upp tiderna på annat, som telefonmaterial, så självklart är det en svårighet, säger åklagaren Maria Thorell.

På fredagsmorgonen omhäktades, än en gång, den misstänkte 52-årige styckmördaren i Alingsås.

Detta efter att en kvinna, veckan efter midsommar 2019, hittades styckmördad i en lägenhet i Alingsås. En omfattande polisutredning följde där en 52-årig man häktades på sannolika skäl misstänkt för styckmordet. 

Under sommaren följde GT ett tiotal personer i kretsen kring den misstänkte mannen och den mördade kvinnan. 

De flesta missbrukare som också är vittnen i utredningen. 

En av vännerna berättade om chocken när han fann den styckade kroppen under ett duschdraperi i ett badkar. En annan berättade hur den misstänkte mördaren ringde efter mordet – och bad henne komma och städa upp med Klorin.

Polis: ”Extremt svår miljö”

Vittnena har kunnat redogöra för händelser och vissa detaljer men har haft svårt att tidsbestämma händelser, vilket är centralt i en polisutredning.

En polis har berättat för GT om svårigheter med att bevisa den misstänktes eventuella koppling till mordet, trots att mordet skett i hans lägenhet. 52-åringen har också nekat till anklagelserna.

– Det är en extremt svår miljö att jobba i. Det är personer med missbruksproblematik som inte vet vilken dag det är eller vilken dag som saker har skett. Det handlar inte om ovilja utan det är på grund av den bakgrundsproblematik som de har med sig.

”SVÅRIGHET”. Åklagaren Maria Thorell säger att det inte är ovanligt att mordutredningar drar ut på tiden, men bekräftar också svårigheter i utredningen eftersom vittnen haft svårt att tidsbestämma händelser.
Foto: NORA LOREK

Åklagaren Maria Thorell vill inte kommentera ärendet närmare med hänvisning till att åtalet närmar sig.

– Men det är inte ovanligt att det drar ut på tiden och vi har ett annat mord i Borås också. Det brukar vara de här tiderna när det handlar om mord.

Hon bekräftar de utmaningar de haft i utredningen på grund av att vittnen har missbruksproblematik.

– Ja, så är det. Delvis handlar det om olika detaljer men framför allt om tidpunkter. Därför var det viktigt at vi hörde dem nära inpå gärningen för därefter kan de inte säga något om tidpunkter. Vi har fått binda upp tiderna på annat, som telefonmaterial, så självklart är det en svårighet. 

VÅLDSHISTORIK. Den 52-årige mannen har flera gånger tidigare dömts för våldsbrott, bland annat mot kvinnor. Här en kniv som tidigare beslagtagits från mannen.
Foto: POLISEN

– Sen är det ju så för alla att det kan vara svårt att komma ihåg vad man gjorde ett visst datum.

Granskar ”slasken”

Åtalet väntas nu dröja åtminstone någon vecka in i februari, och detta främst på grund av att försvarsadvokaten Thomas Håkansson har begärt mer tid att granska polisutredningen.

– Försvaret ska gå igenom sidomaterial under nästa vecka och allt beror på hur lång tid det tar för dem, säger åklagare Thorell.

52-åringens advokat Thomas Håkansson vill inte kommentera sitt pågående arbete närmare, mer än att han anser det viktigt att granska sidomaterialet, den så kallade ”slasken”.

– I alla stora och mer allvarliga brott så är det min uppfattning att man alltid ska gå igenom sidomaterial. Jag vet inte heller om vi hinner bli klara med detta under nästa vecka.

GT har tidigare också avslöjat att polisen befann sig på brottsplatsen, precis före styckmordet. Efter ett larm om bråk mötte polisen både kvinnan och den misstänkte mördaren i bostaden där hon kort därefter kan ha ha mördats.