Emma Tervo, 26, med tvååriga dottern Molly. Foto: PrivatEmma Tervo, 26, med tvååriga dottern Molly. Foto: Privat
Emma Tervo, 26, med tvååriga dottern Molly. Foto: Privat
Beslutet från Tanums kommun. Foto: PrivatBeslutet från Tanums kommun. Foto: Privat
Beslutet från Tanums kommun. Foto: Privat
Här är listan på boenden som kommunen skickade till Mollys föräldrar. Det dyraste kostar 18 miljoner kronor. Foto: PrivatHär är listan på boenden som kommunen skickade till Mollys föräldrar. Det dyraste kostar 18 miljoner kronor. Foto: Privat
Här är listan på boenden som kommunen skickade till Mollys föräldrar. Det dyraste kostar 18 miljoner kronor. Foto: Privat
Brevet gällande familjens överklagan till kommunen. Foto: PrivatBrevet gällande familjens överklagan till kommunen. Foto: Privat
Brevet gällande familjens överklagan till kommunen. Foto: Privat

Molly, 2, vägras hjälp - svaret: Köp en lyxvilla

Publicerad

Molly, 2, har suttit i rullstol hela livet.

Nyligen ansökte familjen om bostadsanpassning till sitt nya hus – en ansökan som avslogs.

I beslutet fick familjen en lista på bättre lämpade bostäder, däribland en villa för 18 miljoner.

– Vi har vår ekonomi och boendet måste passa oss. Det här huset ligger på en ö. Varför ens ta med det? Hur ska Molly kunna komma i en båt? Det är arrogans från deras sida, säger mamma Emma Tervo.

I slutet av förra året flyttade familjen Tervo till ett hus i Hamburgsund.

I samband med flytten ansökte de om så kallad bostadsanpassning hos Tanums kommun.

Familjen ville ha en plattformshiss ned till källaren där duschen finns, ett höj- och sänkbart handfat med spegel samt en ramp från entrén ned till marknivå. Anledningen: Dottern Molly föddes med ryggmärgsbråck sitter som följd av det i rullstol. 

Inget av detta beviljades, vilket P4 Väst tidigare rapporterat om.

Beskedet fick familjen i början av december.

– Då ringde vi för att få en förklaring och för att fråga hur man gör för att överklaga. Det fanns ingen sympati alls, ingen som hjälpte till. Det har känts jättejobbigt, säger Emma Tervo.

Vad har varit jobbigast?

– Molly kan inte hjälpa att hon är född med dessa problem. Det blir som en belastning. Vi som föräldrar ska också orka i längden.

– Man kan förstå att de har sina lagar, men när man inte får någon förklaring till beslutet, då blir jag förbannad och upprörd. Innan jag fick barn trodde jag inte att det kunde få fungera så här, säger Emma Tervo.

”Arrogans från deras sida”

Anledningen till att ansökan nekats är att det ”...vid tidpunkten funnits andra, lämpligare, likvärdiga bostäder i kommunen lediga”, skriver kommunen i sitt beslut.

I beslutet bifogades också en lista på alternativa bostäder. En lista som upprör Emma Tervo.

Bland annat har flera av bostäderna trappor. Dessutom kostar de mellan tre till arton miljoner.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 

 

– Vi har vår ekonomi och boendet måste passa oss. Huset för 18 miljoner som ligger på en ö, varför ens ta med det? Hur ska Molly kunna komma i en båt? Det känns som arrogans från deras sida, säger hon.

https://www.facebook.com/emma.puzz/posts/10157718448832837?pnref=story

Emma Tervo har beskrivit situationen på Facebook. Inlägget har engagerat många och delats 700 gånger.

– Det trodde jag aldrig. Jag har haft inlägget skrivet i telefonen ett tag men inte velat lägga ut det, jag är egentligen ingen människa som vill stå i centrum. Men sedan tänkte jag att det får bära eller brista, säger Emma Tervo.

”Vi är satta att tolka lagar och regelverk”

Sirene Johansson är chef för avdelningen för äldreomsorg och funktionshindrade på Tanums kommun.

Hon uttalar sig inte om enskilda fall, men säger att det generellt är svårare att få bostadsanpassning vid flytt till ett nytt boende.

– Det är lättare om man redan bor i en bostad och drabbas av en funktionsnedsättning. Så är det med lagar och regelverk, vi är satta att tolka dem, säger hon.

Familjen Tervo kommer att överklaga beslutet.

– Jag hoppas att de godkänner det, annars vet jag inte hur vi ska klara oss. Just nu fungerar det, vi kan fortfarande bära Molly nedför trappen, men om två år kanske vi inte kommer kunna göra det längre. Det är redan tungt, säger Emma Tervo.

Christian Börjesson
Christian Börjesson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER