Svaret till Bah Kuhnke om hemvändande IS-anhängare

Irakiska soldater under återerövringen av Mosul från Is.
Foto: KHALID MOHAMMED
Integrationsminister Alice Bah Kuhnke.
Foto: SKÄRMAVBILD
Zan Jankovski, samordnare för våldsbejakande extremism i Göteborg.
Foto: EXPRESSEN

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke säger att det är kommunernas ansvar att "avradikalisera" hemvändande IS-anhängare.

Göteborg, den kommun i landet varifrån flest rest för att på olika sätt stödja IS, sköter detta bra, tycker ministern.

– Vi har inte haft kontakt med en enda och vi har inte fått information från säkerhetspolis eller polis om en enda hemvändare, säger Zan Jankovski, samordnare för våldsbejakande extremism i Göteborg.  

Säpo, Säkerhetspolisen, uppger att drygt 300 svenskar anslutit till IS de senaste åren.

– Av dem är ungefär 130 från Göteborgs kommun, uppger Jankovski.

Säpo har gått ut med att omkring 140 av de drygt 300 har återvänt till Sverige.

Hur många av dem finns i Göteborg?

– Vi har ingen siffra. Informationen har inte nått oss, den har stannat någonstans på vägen.

Hur känns det då att se och höra ansvarig minister säga i en tv-intrevju att ansvaret för att "avradikalisera" återvändande IS-anhängare ligger på kommunerna, för Göteborgs del ytterst dig? 

– Det är klart att det känns märkligt när vi inte ens har någon information att utgå ifrån.

Var finns informationen?

Jankovski är noga med att påpeka att Säpo och polisen först måste utreda brottsmisstankar mot "återvändarna". Det var först 1 april 2016 som det blev ett lagbrott i sig för svenskar att resa iväg för att kriga för IS.

Men när detta är gjort borde Säpo och/eller polisen berätta för respektive kommun att personen ifråga återvänt, menar Zan Jankovski.

Han vet inte var informationen stannar.

Är det hos Säpo?

– Nej, vi informerar och samarbetar med respektive polismyndighet löpande. Informationen gör ju ingen nytta om vi inte för den vidare, säger Karl Melin på Säpo.

Frågan är om informationen stannar hos polisen.

Ulf Boström är integrationspolis i Göteborg. I höstas väckte han frågan i Polistidningen vart informationen kring hemvändarna tar vägen. Han menade att den öppna polisen inte får tillräcklig del av Säpo kring "hemvändarna".

Polischefer har uttryckt samma slags frustration.

"Farligaste individerna"

– Det är en nationell prioritet att hantera återvändare, som är kanske de farligaste individerna vi har. Att bara lämna detta till Säkerhetspolisen är oansvarigt, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till SVT:s Aktuellt.

Det var också i SVT, i programmet "Agenda", som debatten tog fart i söndags kväll då kultur- och demokratiministern intervjuades i ansvarsfrågan. Alice Bah Kuhnke hävdade att det var kommunernas ansvar och framhöll Umeå och Göteborg som goda exempel på hur man jobbar med detta.

Stöttat en handfull

Redan under måndagen ställde sig ansvariga i Umeå frågande till detta och ministerns framträdande debatteras nu på högsta politiska nivå.

Också i Göteborg undrar man vad ministern egentligen menar.

– Vi har stöttat en handfull personer som återvänt, men det handlar om kvinnor och barn. Vad gäller personer som man kan misstänka har krigat för IS är siffran noll, fastslår Zan Janovski.