Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svärdbeväpnad man inne på matbutik

En man med svärd gick in på Coop forum i Karlskoga.

Foto: Martin Götenstedt
Mannen ska inte ha uppträtt våldsamt och ingen person har kommit till skada. Foto: Martin Götenstedt
Polisen söker just nu en man som har befunnit sig inne på Coop i Karlskoga, Värmland.

Vittnet Karl-Henrik Bergman befann sig i matbutiken.

Foto: Privat
Foto: Rikard Ström
Foto: Martin Götenstedt
1 / 7

Den misstänkta svärdmannen i Karlskoga är gripen.

Enligt polisen handlar det om en man i 25-årsåldern som misstänks ha varit narkotikapåverkad vid gripandet.

– Vi har en tid för gripandet 13.09. Personen är nu misstänkt för förberedelse till grov misshandel och narkotikabrott för eget bruk, säger polisens presstalesperson Tommy Lindh.

Vid en husrannsakan i mannens lägenhet har polisen hittat ett svärdliknade föremål.

– Men vi vet ännu inte om det är samma föremål som han har burit inne i butiken, säger förundersökningsledaren Jan Carlsson.

Polisen har under fredagen sökt efter en svärdbeväpnad man som setts i en matbutik i Karlskoga. Larmet kom under fredagsförmiddagen och kunder som befann sig inne på Coop i Karlskoga ombads lämna butiken, uppger ett vittne. Polisen varnade skolor, förskolor och butiker i området för svärdmannen.

Vid 13.09 på fredagen greps mannen enligt polisen när han var på väg ut från sin bostad i Karlskoga. Gripandet gick enligt Tommy Lindh lugnt till.

– Han är misstänkt för förberedelse till grov misshandel och narkotikabrott för eget bruk.

Tommy Lindh berättar att utredningen gällande brotten som mannen misstänks för nu ska lämnas över till en åklagare.

Den gripne mannen är i 25-årsåldern.

Genom en övervakningsbild från Coop Forum och andra bilder lyckades polisen ringa in mannen, berättar Tommy Lindh.

Bekräftar att han varit i butiken

Enligt förundersökningsledaren Jan Carlsson har mannen bekräftat att det är han som har fångats på övervakningsbilderna.

– Ja det har han gjort, bekräftar Jan Carlsson.

Mannen ska nu förhöras gällande brotten han misstänks för inom den närmaste timmen, uppger Carlsson vid 14.15 på fredagen.

Förundersökningsledaren berättar att polisen vid en husrannsakan i mannens lägenhet har gjort flera intressanta fynd, bland annat ett svärdliknande föremål.

– Men vi vet ännu inte om det är föremålet han burit inne i butiken. Det är sådant vi ska höra honom om samt vilket hans syfte har varit med att bära det här på sig inne i butiken, säger Jan Carlsson.

Inte våldsamt

Mannen ska vad polisen, i nuläget vet, inte ha uttalat några hot eller uppträtt våldsamt i butiken. Ingen person ska heller ha kommit till skada.

Vittnet Karl-Henrik Bergman berättar att det dök upp fyra polisbilar vid Coop efter larmet.

Bergman säger också att mannen ska ha haft svärdet fäst vid sitt högerben.

– Jag såg inte honom själv, men pratade med två kvinnor som oberoende av varandra berättade samma sak. En av affärsledarna hade också sett honom och tyckt att han bar sig misstänkt åt, säger Karl-Henrik Bergman.

Det ska ha uppstått oro inne i butiken.

– Det är en ganska stor affär med både kläder, livsmedel och tekniska prylar. Det var två-tre arbetsledare som sprang runt ganska friskt. Det var oro, man visste inte var han var, säger Karl-Henrik Bergman.

Tänkte på Trollhättan

Enligt Bergman har vittnen beskrivit att mannen var utklädd till en ninja. Ett vittne har också skickat in en bild på mannen till polisen.

– Det är en bild på en mörkklädd man, huruvida det syns att han är beväpnad eller inte kan jag inte svara på, säger Tommy Lindh.

Karl-Henrik Bergman säger att hans tankar gick till vad som skedde i Trollhättan, där Anton Lundin Pettersson gick in i Kronans skola med ett svärd och dödade 20-årige Lavin Eskandar och 15-årige Ahmed Hassan innan han själv sköts ihjäl av polisen.

– Jag ska inte säga att jag kände någon oro, men någonstans blinkade det en gul lampa. När jag hörde detta slog jag ihop det med Trollhättan. Att det är en knäppgök som triggats i gång av den massmediala uppmärksamhet som varit, säger han.

Förhöjd säkerhet på skolorna

Lina Mattsson är lärare på intilliggande Bråtenskolan, som har elever från förskoleklass upp till årskurs sex.

– Det blev lite oroligt i skolan, men vi har låst alla dörrar och haft det under kontroll, berättade hon efter larmet om svärdmannen.

Innan mannen greps var det förhöjd säkerhet på samtliga skolor i området, säger Ingrid Johansson, rektor på Sandviksskolan.

– Vi har tagit in alla barn och låst alla dörrar. Vi fick meddelande av polisen och då gjorde vi så i alla skolor i området runtomkring. Det är två F-6-skolor och en 7-9-skola, berättade hon innan gripandet.

Också Förskolan Blåklinten i Karlskoga låste in barnen. På sin hemsida skrev de:

"Ingen släpps in som vi inte känner igen. Vi kommer att hålla barnen inne tills polis eller vår chef säger att faran är över".

Eleverna får gå hem

Magnus Ahlberg är biträdande rektor på grundskolan Österledskolan i Karlskoga. Skolan ligger 500-600 meter från Coop Forum där mannen med svärdet sågs till.

Han berättar att polisen varit på skolan och informerat personalen om händelsen. Skolan vidtog därför åtgärder som till exempel innebär att alla skolans ingångar bevakades.

Vid 13.25 uppgav rektorn att skolan har fått information om att svärdmannen är gripen.

– Vi har fått information om att polisen gripit vederbörande. Nu får eleverna gå hem som vanligt, det är den informationen jag har fått från min förvaltningsledning. Eleverna slutar vid olika tider från och med nu ungefär, säger Magnus Ahlberg vid 13.25 på fredagen.