Förra året slogs värmerekord runtom i Västsverige, enligt data från SMHI. Det ledde bland annat till en rekordtidig pollensäsong som redan drog i gång i november runt Göteborgsområdet.
– De tidigaste individerna började redan före årsskiftet och så har det varit de senaste 20-25 åren när det har varit vanligare med milda vintrar, säger Åslög Dahl, forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap, vid Göteborgs universitet.
Hon fortsätter:
– Det kommer att bli en svårare pollensäsong jämfört med i fjol. Det finns naturliga svängningar mellan olika år och just i år blir det något tuffare.
Hassel blommar för fullt
Just nu blommar hassel för fullt i buskarna och alarna står beredda att börja ganska snart. Näst på tur att blomma är sälg och alm – och under den senare hälften av april är det dags för björk.
Oftast börjar pollen i den södra delen av landet och letar sig uppåt tids nog. Det kan göra att det sannolikt redan nu finns pollen av al på flera ställen, enligt Åslög Dahl.
Pollenprognoserna kan variera mycket från dag till dag och mellan de olika orterna. Den senaste tiden har det varit något högre halter i exempelvis Jönköping.
– Att halterna varierar beror delvis på hur mycket hassel eller al det finns i närheten av mätstationerna. Det är nästan som en gryta runt just Jönköping och det kanske gör att pollen tyngs upp lite högre där, säger Åslög Dahl.
Pollenallergi eller corona
I pandemin har det varit något svårare att avgöra om förkylningsbesvären beror på allergi eller virus. Åslög Dahl menar att det finns några saker som urskiljer de olika symtomen.
– Allergi är ofta förknippat med att det kliar i både svalg och ögon. Sedan är det också vanligt att man nyser, har rinnsnuva och en torrhosta som inte är så djup.
Hon fortsätter:
– Däremot är det ovanligt att man får feber och ledvärk som man oftast har vid covid-19. Huvudvärk kan man ha i båda fallen men jag skulle gissa på att den är något lättare vid allergin.
Tips på hur man kan minska besvären:
Nedan finnes några tips som Åslög Dahl delar med sig av.
1. Se till att ha allergimedicinerna redo och börja ta dem i god tid.
2. Följ dagligen alla prognoser noggrant för att se hur det skiftar.
3. Jogga eller promenera inte i en skog där det finns mycket pollen.
4. Tänk också på att det kan finnas pollen i kläderna eller i håret efter att man varit ute. Då är det viktigt att skölja rent håret för att undvika pollen på kudden när man ska sova.
5. Var försiktig med att vädra, speciellt om man bor i närheten av en skog.