Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skogsbrand rasade – helikopter vattenbombade

Brand i Säffle.Foto: Räddningstjänsten Bergslagsregionen / Räddningstjänsten Bergslagsregionen

Under måndagskvällen rasade en kraftig skogsbrand i Säffle och 30 hektar skog brann.

Ett 30-tal brandmän bekämpade branden tillsammans med två vattenhelikoptrar som vattenbombande branden.

Under måndagskvällen fick räddningstjänsten kontroll på branden.

– Vi kommer fortsatt att ha personal under natten som arbetar med branden, säger Oscar Siljehav Lilja, vakthavande befäl vid räddningstjänsten Bergslagsregionen.

Larmet om skogsbrand kom in vid klockan 15.19 på måndagen. Flera inringare vittnade om en rökpelare vid Norstallen, norr om Skäggebol i Säffle.

– Det är en konstaterad skogsbrand och en yta på 250x250 meter brinner för tillfället, sa Helen Wickberg, teamledare vid SOS Alarm vid 18-tiden.

Men under kvällen spred branden sig och vid 20-tiden var det ett område på 500x600 meter som brann – alltså 30 hektar.

Ett dussintals enheter från fem olika stationer och ett 30-tal brandmän bekämpade branden.

Helikopter vattenbombar

Branden tros ha startat i en skogsmaskin i den aktuella skogen och det fanns också stora virkesuppslag med mycket timmer i skogen, något som försvårade arbetet.

Två vattenhelikoptrar kallades in för att vattenbomba branden. Vid klockan 22 brann det fortfarande, men räddningstjänsten berättade att branden då var under kontroll.

– Läget ser bra ut. Vi har lyckats omringa branden och vi kommer att ha kvar styrkor under natten för att kontrollera branden, säger Oscar Siljehav Lilja vid räddningstjänsten.

Eldningsförbud

Under måndagen beslöt Räddningstjänsten Mitt Bohuslän om eldningsförbud i Uddevalla, Lysekil och Munkedals kommuner, skriver Bohusläningen. Det råder också sedan tidigare eldningsförbud i Färgelandas, Melleruds, Trollhättans och Vänersborgs kommuner.