Svar efter S-kvinnans olycka – narkotikaklassad medicin

Den socialdemokratiska riksdagskvinnan Sara Heikkinen Breitholtz utreds för drograttfylleri efter att ha kolliderat med en linjebuss på Onsalavägen utanför Kungsbacka.
Sara Heikkinen Breitholtz (S).
Foto: PRESSBILD
Sveriges riksdag.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Provsvaret har kommit efter att riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz (S) kolliderat med en buss i linjetrafik.

Enligt det hade hon narkotikaklassad medicin i blodet vid olyckan, rapporterar Kungsbacka-Posten.
– Nu ska jag ta ställning till hur vi går vidare, säger chefsåklagare Anders Jakobsson till tidningen.

Heikkinen Breitholtz är inte misstänkt för brott i nuläget.

Den socialdemokratiska riksdagskvinnan Sara Heikkinen Breitholtz utreds för drograttfylleri efter att ha kolliderat med en linjebuss på Onsalavägen utanför Kungsbacka den 11 december i fjol.

Efter olyckan beslutade polisen på plats att Heikkinen Breitholtz skulle få lämna ett blodprov – och nu har svaret kommit, skriver Kungsbacka-Posten. 

Narkotikaklassad medicin

Enligt åklagaren Anders Jakobsson, som leder utredningen, visar provsvaret att Heikkinen Breitholtz ätit tabletter i form av medicin som delvis är narkotikaklassade. Saken ska nu utredas vidare. 

– Jag vill veta hur nivåerna ser ut jämfört med det som läkaren skrev ut. Det är ju en fråga vad man normalt ska ha när man äter medicin av den här typen jämfört med vad hon hade. Det blir en bedömning från fall till fall. Möjligen får man efter det höra läkaren och sedan kvinnan i fråga. Men det är för tidigt att säga något om det, säger Anders Jakobsson till Kungsbacka-Posten. 

I en tidigare intervju med P4 Halland har Sara Heikkinen Breitholtz berättat att förklaringen till krocken är smärtsam endometrios som hon äter starka receptbelagda värktabletter för. 

Enligt politikern är det tillåtet att köra bil med de receptbelagda medicinerna i kroppen. Och det är smärta och inte medicinerna som är orsaken till olyckan, hävdar hon.

– Det är ett otroligt svårt smärttillstånd som jag lever i. Jag kommer liksom inte ihåg en dag utan smärta i mitt vuxna liv. Så i vissa perioder så får jag mediciner, säger hon till P4 Halland. 

Men nu väntar man alltså på ett ytterligare provsvar, för att veta om Heikkinen Breitholtz överdoserat läkemedlet. 

Utretts tidigare

Detta är andra gången som Sara Heikkinen Breitholtz (S) utretts för drograttfylleri. Enligt Norra Halland stoppades hon i våras på Inlagsleden i Kungsbacka efter att hon observerats ha kört vingligt.

Ett snabbtest visade då på morfin, oxycodone och benzo som ingår i kraftiga smärtstillande medel – men utredningen lades ner. 

Åklagaren har tidigare sagt till GT att den tidigare utredningen inte har någon betydelse för denna utredning och ”det eventuella brottet”.

GT söker Sara Heikkinen Breitholtz.