Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Susanne öppnade gratisbutik i fönstret

Butiksinnehavaren Susanne. Foto: Privat
En av lapparna på butiken. Foto: Tattoo Söder, Ulricehamn
Butikens budskap. Foto: Privat
Butiken ligger på Kungsgatan 45. Foto: Privat
Vem som helst får hämta varor. Och lämna. Foto: Privat

Tillsammans med systerdottern öppnade Susanne Rosell upp en gratisbutik i fönstret mot gatan i centrala Ulricehamn.

Öppettiderna är 10:00-20:00.

Och där kan de som behöver hämta mat, kläder och andra tillbehör - helt gratis.

– Jag har nog inte pratat med så många människor på tio år som jag har gjort de tre senaste dagarna, säger Susanne.

En ny butik har slagit upp dörrarna i centrala Ulricehamn.

Eller fönsterkarmarna, snarare.

Det är Susanne Rosell, 53, som har öppnat en gratisbutik i ett av sina fönster. Där kan man finna matvaror, hygienartiklar, kläder och annat. Konceptet är enkelt: Allt som finns på butikshyllorna är gratis.

Tanken är att människor och familjer som har det sämre ställt ska kunna få hjälp.

”Varsågod att ta något du verkligen behöver. Till dig som vill och har möjlighet… fyll på med varor! Vi tänker att detta är ett bra sätt att hjälpa människor som inte har så mycket”, står det skrivet på en lapp på fönstret.

En butik för den som behöver. Foto: Tattoo Söder

Det var förra helgen som Susanne ville aktivera sin 13-åriga systerdotter och hennes kompis. Hon gav tjejerna mått och anvisningar.

– Och sedan snickrade de ihop hyllorna, butiksinredningen, och jag klappade upp det innanför mitt fönster som ligger ut mot en gata som inte är så trafikerad alls fast den ligger mitt i stan, säger hon.

Många som vill hjälpa till

De första varorna hämtades från hennes och systerdotterns mammas skafferi.

– Och sedan tog de sina sparpengar och var till affären där de handlade varor som de sedan ställde upp så fint på hyllorna, säger Susanne.

När det blev måndag, och skolan tog vid, hamnade butiksansvaret på henne – och hon kunde inte riktigt ana vilket genomslag det faktiskt skulle få.

Är det många som vill skänka och hjälpa till?

Nu står det även en bänk utanför butiken. Foto: Privat

– Ja! En tjej skrev att hon ville swisha pengar, och sedan frågar de om vi också tar emot kläder och böcker, och jag tänkte: ”Vad sjutton… jag har ju en stor lokal, skulle det här blir större så kan jag väl ordna det”. Så nu har jag ställt ut en bänk utanför, och det står lite gympaskor till barn, säger hon, och fortsätter:

– Vi har nog tio sopsäckar med grejer som jag inte har gått igenom. Massor av kassar med burkar med torrvaror, konserver och tandborstar, schampo… så ja, det är mer än jag hinner med.

"Snäll är det nya tuffa"

Susanne Rosell – numera även butiksinnehavare i hemmet. Foto: Privat

Gratisbutikens öppettider har hittills varit 10:00-20:00. Huruvida butiken håller stängt vid dåligt väder eller inte har Susanne inte bestämt än. Men att det finns ett behov för gratisbutiken har blivit tydligt.

För varor försvinner hela tiden.

– Jag gör inte annat än att fylla på. Det är inte så att någon länsar skåpet, utan det går förbi lite familjer då och då. Det är ju mest burkar med torrvaror, så de tar något åt gången, kanske krossade tomater. De tycker att det är mysigt, säger hon.

Som trivs med sin lilla butiksverksamhet. På fönstret har Susanne skrivit "snäll är det nya tuffa". Ett budskap som har inneburit mer än bara ett öppet fönster mot gatan.

– Det är roligt, väldigt kul. Jag har nog inte pratat med så många människor på tio år som jag har gjort de tre senaste dagarna, säger Susanne.

Du kan följa Susannes butik via Instagram här.

I tv-klippet ovan kan du kika in i hennes butik.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!