Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Susanne marscherar – mot endometrios

Susanne Queiro lider av sjukdomen endometrios och utbildar sig nu till sjuksköterska för att hjälpa andra i samma sits. Foto: Privat
Förra året var ett femtiotal personer med och marscherade i Göteborg för att uppmärksamma sjukdomen. Foto: MEDSYSTRAR
I Sverige genomförs marschen i Luleå, Stockholm, Umeå, Göteborg och Östersund. Foto: MEDSYSTRAR

Göteborgstjejen Susanne Querio har haft endometrios i 13 år. Under lördagens Worldwide Endomarch marscherar hon tillsammans med ett hundratal andra genom Göteborg för att uppmärksamma sjukdomen.

– Det upplevs som knivar som sticker en i magen och en av tio kvinnor har sjukdomen, det måste vi få ut till världen, säger hon.

Det här är endometrios

- Endometrios betyder att livmoderslemhinna finns utanför livmodern, vanligtvis i bukhålan i närheten av livmodern.

- Sjukdomen leder till att kvinnan får ont vid mens, när hon bajsar, kissar eller har samlag. Den kan också leda till svårigheter med att bli gravid.

- Ungefär var tionde kvinna i barnafödande ålder får endometrios som ger besvär. En dryg tredjedel av alla kvinnor som har svårt att bli med barn har endometrios.

- Många upplever också en allmän sjukdomskänsla i kroppen.

- Det är inte helt känt varför en del kvinnor får endometrios, men forskare har kommit fram till flera möjliga orsaker. Den troligaste förklaringen är att celler eller vävnadsbitar från livmoderslemhinnan pressas ut i bukhålan via äggledarna när man har mens.

- Alla som har endometrios får inte ont och var femte kvinna med sjukdomen har inga besvär alls. Det är inte så att stora endometriosförändringar alltid ger mera symtom, utan man kan ha lindriga besvär även om man har stora endometrioshärdar.

Susanne Querio är i dag 26 år och har haft sjukdomen ända sedan hon var 13 år.

– Då fick jag ont i magen och gick igenom ultraljudsundersökningar, men ingen förstod vad det var, säger hon.

När Susanne var 16 år började hon ta p-piller för att lindra smärtan och de kraftiga problemen hon hade vid mensen. Smärtorna blev mindre, men när hennes dotter föddes 2009 brakade hennes helvete i gång på riktigt.

– Det slog över ordentligt, jag hade diarré varenda dag och kraftiga smärtor, det var som att föda barn på nytt, säger hon.

"Mitt sätt att förbättra vården"

Trots det skulle det dröja ytterligare tre år innan hon fick diagnosen endometrios. Nu utbildar hon sig till sjuksköterska för att hon i framtiden vill jobba med endometrios och hälsa för att hjälpa andra i samma sits.

– På grund av sjukdomen har jag valt det här spåret, det är mitt sätt att förbättra vården, säger hon.

Endometrios innebär att livmoderslemhinnan finns utanför livmodern, vanligtvis i buken, vilket kan leda till att kvinnan får ont vid samlag och mens, ont när hon kissar och bajsar och svårigheter med att bli gravid.

För att få hjälp och stöttning från andra i samma sits finns Medsystrar – en grupp där kvinnor som lider av endometrios kommunicerar med varandra. Tillsammans med de andra medlemmarna i Medsystrar jobbar Susanne med att få endometrios klassad som en folksjukdom.

– Det är en ständig inflammation i kroppen som en av tio kvinnor har och alla som jag har pratat med upplever det som knivar i magen, det måste vi få ut till världen.

Bär gult

Under lördagen uppmärksammas sjukdomen i hela världen då Worldwide Enchomarch går av stapeln. I Göteborg är allmänheten välkommen att delta när marschen går från Nordstan till Götaplatsen med start klockan 13.00.

– Vi kommer att ha på oss massa gult, som är endometriosfärgen, och bära plakat och dela ut informationsblad om sjukdomen. Sedan kommer Madeleine Säljö, som är initiativtagaren till marschen i Göteborg, att hålla tal och hedra de kvinnor som sjukdomen blev för mycket för, som inte finns med oss längre.

Här kan du läsa GT:s krönikör Agnes Arpis text om sjukdomen.=

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!