Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Susanne jagades och sköts av ex-sambon

Rädd för exsambon. "Hon berättade för mig att hon blev livrädd", berättar Susanne Hasselsjös son för Expressen.

GÖTEBORG/Stockholm. Susanne Hasselsjö, 45, fruktade för sitt liv och lämnade sambon.

Men trots polisanmälningar och en desperat vädjan om kontaktförbud, fick hon inte hjälp av polisen.

Nu misstänks exsambon ha skjutit ihjäl Susanne med hennes eget jaktvapen.

- Polisen tar inte kvinnor på allvar och har många mord på sitt samvete. Men det hjälper inte nu när Susanne är död, säger hennes mamma.

En äldre kvinna rastar sin hund i kvällsmörkret i Högsbo i västra Göteborg. Det var här som Susanne Hasselsjö föll ihop i går morse, efter att ha skjutits i ansiktet och ryggen med ett hagelgevär. Polisens avspärrningar är borta. Det enda synliga spåret efter tragedin är små hål i asfalten där stålhaglet trängt ner.

Susanne Hasselsjös tidigare sambo, en 51-årig egenföretagare och samlare av flipperspel, anhölls några timmar senare misstänkt för att kallblodigt ha mördat Susanne, enligt uppgift med hennes eget jaktvapen.

Under flykten från polisen kastade han ut det misstänkta mordvapnet genom fönstret på sin grå BMW 330.

Motivet: svartsjuka

Motivet är sannolikt svartsjuka, enligt närstående.

I oktober skrev Susanne ett hjärta och "sötnos" på exsambons profilbild på Facebook.

Men relationen försämrades hastigt efter nyår.

Mannen polisanmäldes först för ofredande och den 21 januari även för misshandel. Susanne ansökte samtidigt kontaktförbud, men åklagarmyndigheten i Göteborg sa nej den 28 januari.

Susanne hade då flyttat ut.

- Det var en fredag i januari som hon tog sin dator, några foton, mobil och mobilladdare och flydde från deras gemensamma hem. Det var efter misshandeln, säger hennes 19-årige son.

Han visste inte om att mamman ansökt om kontaktförbud. Men han kände till polisanmälningarna - och att Susanne kände sig rädd.

- Hon berättade för mig att hon blev livrädd. Hon klarade inte av att vara i närheten av honom.

- Hon blev rädd att han skulle gå längre.

Satte GPS i hennes bil

Susanne Hasselsjö hade ingen fast adress de senaste veckorna. Men ändå lyckades den nu mordanhållne exsambon spåra upp henne.

- Han visste att hon var där, han visste någon rutin, säger Björ Blixer, polisens presstalesman.

En bekant till kvinnan hävdar att 51-åringen kartlade Susannes rutiner.

- Han ringde mig den 25 januari och var helt knäckt för att hon lämnat honom. Han sa att han hade lagt en GPS-sändare i hennes bil och spårat henne till en annan man, säger personen.

Susannes anhöriga anser att polis- och åklagarmyndigheten hade kunnat förhindra mordet.

- Det är klart att man inte kan förstå det när så många kvinnor i Sverige begär hjälp från polisen och inte får det. Och så blir de dödade. Man kan nästan inte förlåta det, säger Susannes mamma.

Med tyst och trött röst vädjar hon:

- Någon måste göra någonting åt det här. Det är hemska män som är där ute och skjuter. Det är oansvarigt.

Sonen vill inte att hans älskade mamma ska bli ytterligare ett anonymt offer för kvinnovåldet. Han har själv valt ut bilden på Susanne som GT/Expressen publicerar. Bilden togs under en semesterresa i Grand Canyon.

- Jag vill att det blir skillnad för andra. Man ska se något som fortfarande händer, inte bara när det står i tidningarna. Det är bara när det tar slut som det kommer i tidningarna, säger Susanne Hasselsjös son.

Läs mer i dagens GT/Expressen