Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Susanne flydde i skräck – från aggressiva vildsvinen

”De har kommit för nära”, säger Susanne Rönnqvist om vildsvinen. OBS djuret på bilden är inte ett av vildsvinen i Lyngås. Foto: LASSE SVENSSON
Susanne Rönnqvist i Lyngås i Kungsbacka mötte en hel flock med vildsvin när hon var ute med hunden. Foto: Privat
"Jag var tvungen att springa, man är inte så kaxig när man väl möter på dem", säger Susanne Rönnqvist som stod öga mot öga med en hel flock vildsvin. Foto: Privat

När Susanne Rönnqvist, 44, var ute och gick med hunden mötte hon en hord av grisar.

Men det var inte den tama varianten, utan en flock vildsvin som Susanne menar satt skräck i hennes område i ett års tid.

Därefter fick hon fly för sitt liv.

– Så här kan det inte få lov att vara. De är inte skygga längre och de har kommit för nära, säger Susanne.

Susanne Rönnqvist bor med sin familj i Lyngås i Kungsbacka kommun.

Under tisdagen utsattes hon för en skräckinjagande syn när hon var ute med hunden.

Framför henne stod 16 vildsvin, en galt, en sugga och 14 kultingar.

– Det var riktigt skarpt den här gången. Jag var tvungen att springa, man är inte så kaxig när man väl möter på dem, säger Susanne.

Galten beskrivs av Susanne som en riktig bjässe.

Vildsvin säcker skräck i bostadsområde i Kungsbacka kommun. Foto: Privat

”Vi snackar 200-300 kilo”

– Den var högre i mankhöjd än min höft, nästan som en mini-ponny. Vi snackar 200–300 kilo, säger hon.

Susanne berättar att hon bott i Lyngås sedan 2007, men att problemet eskalerat det senaste i året. Redan i somras blev familjen jagad och var tvungna att fly till sin inhägnade trädgård.

Även i Askim och Hovås i Göteborg har det varit problem med vildsvin som härjat i området.

Boende har vittnat i Facebook-grupper om hur vildsvinen bökat upp gräsmattor och skrämt människor som inte vågar gå ut av rädsla för att möta djuren.

Anita Andersson i Hovås i Göteborg berättar att vildsvinen bökat runt i hennes trädgård flera gånger. Senast i början av januari då det såg ut så här på gräsmattan efter härjningarna. Foto: Anita Andersson

Enligt Susanne Rönnqvist har flera incidenter skett i hennes grannskap och föräldrar är nu rädda för att släppa sina barn lösa.

– Barnen får ju köras till skolan varje dag, de kan inte ens gå ner till bussen, säger Susanne och fortsätter:

– De har sprätt upp hela skogen. De går liksom på trottoarkanten. Jag har fått höra att de normalt inte går på asfalt, men nu när de är snö verkar det inte vara några problem. 

 

LÄS OCKSÅ: Jägare attackerad av vildsvin - svårt skadad

 

Känner sig inte trygg

Susanne förklarar att hon inte längre sig trygg utanför sin egen tomt.

– Vi bor i en idyll, men det känns inte så längre. Man tänker bara ”shit, när tittar de ut”? Så här kan det inte få lov att vara. De är inte skygga längre och de har kommit för nära, säger hon.

Susanne Rönnqvist i Lyngås säger att hon inte fått gensvar när hon larmat kommunen om vildsvinens framfart. Foto: Privat

Susanne berättar att hon och hennes grannar flera gånger hört av sig till kommunen, men hon upplever att de inte fått gensvar.

– Kommunen säger att vi ska kontakta polisen och polisen säger att de bara hanterar viltolyckor och att vi ska kontakta kommunen. De känns som man bara bollas runt hela tiden, säger Susanne.

Hanna Ångman är kommunekolog på Kungsbacka kommun. Hon berättar att hon har förståelse för att Susanna och hennes grannar känner en frustration.

”Väldigt olyckligt”

– Vi har blivit uppmanade att hänvisa till polisen, men kommunikationen mellan kommunen och polisen är inte den absolut bästa. Vi följer våra riktlinjer och de följer sina, säger hon och fortsätter:

– Ibland fastnar folk emellan och det är väldigt olyckligt. Även som tjänsteman är det jobbigt att inte veta hur man kan hjälpa folk, det är klart att det här är en obehaglig situation, säger hon.

Vildsvinen har sprätt upp hela skogen, säger Susanne Rönnqvist. Foto: Privat

Enligt Hanna Ångman så är det dock inte kommunens sak att vårda viltet.

– Kommunen har inget viltvårdsansvar och har inte heller någon möjlighet att ha det. Vi har två skyddsjägare vi brukar hänvisa den här typen av ärenden till. 

Magnus Stolpe, skyddsjägare i Kungsbacka kommun, bekräftar att det är ett problem med vildsvin som rör sig i områden där människor bor.

– I södra Sverige är grisarna mer ett jordbruksrelaterat problem men här är det mer ett trädgårdsproblem på grund av tättbebyggda områden, säger han.

Skjutit fler vildsvin än någonsin

Magnus Stolpe menar att det görs en hel del för att minska antalet vildsvin.

– Så mycket gris vi har skjutit de senaste tre, fyra åren i Onsala Vallda, är fler än vi någonsin gjort sedan de började dyka upp här för 15 år sedan, säger han och fortsätter:

– För några år sedan kunde vi som är skyddsjägare sätta oss i någon trädgård och skjuta en gris om vi hade tur. Det är lite av ett lotteri. Det är ett svårjagat djur som är aktivt på nätterna. Men nu arbetar vi på ett annat och mer effektivt sätt.

Han berättar att markägare, jakträttsinnehavare och skyddsjägare från kommunen samlas till större samverkansjakter. 

”Vildsvinen har kommit för nära” säger Susanne Rönnqvist som mötte en hel flock på hundpromenaden. Foto: Privat

Jagar tillsammans över stora områden

– Vi går ihop och jagar tillsammans över ett större område. Dels stör man grisarna från området där och då, plus att det blir ganska många grisar som ramlar vid en sådan jakt, säger han.

I höstas genomfördes tre till fyra sådana samverkansjakter i Kungsbacka kommun.

– Vi jagade i ett område på cirka 1500-2000 hektar, i de områdena som är ganska nära husen. Totalt sköts ett 100-tal grisar.

Magnus Stolpe förklarar att det är tillåtet att jaga vuxna grisar mellan 16 april och 15 februari. Årsgrisar är lovliga året runt, medan suggor med kultingar aldrig får jagas.

– Inom Svenska Jägareförbundet har vi en ständig dialog med jägarna om de problem som grisarna kan utgöra och det jagas mycket mer gris i dag än tidigare år, säger han.

Magnus Stolpe, skyddsjägare i Kungsbacka kommun: ”Grisen är inte ute efter att attackera människan” Foto: Privat

 

Att människor blir rädda för grisarna är förståeligt menar Magnus Stolpe och han säger att ”man ska ha respekt för dem”. Men särskilt farliga är de inte förklarar han.

”Kan göra kort utfall och rusa emot dig”

– Men de kan känna sig störda och trängda. Och hamnar man i en sådan situation kan de göra ett kort utfall och rusa emot dig. De signalerar ”stick härifrån”. Jag har full respekt för att man kan uppleva att man blir jagad, men grisen är inte ute efter att attackera människan, säger Magnus Stolpe.

Han rekommenderar fastighetsägare att sätta upp eltråd runt tomten och använda en timer som slår på nattetid.

Han råd är också att vara högljudd och gå åt andra hållet om man får syn på vildsvin.

– Gå absolut inte fram och titta och stör dem. Är du ute med hunden i gristäta marker så håll den kopplad. Hundar är nyfikna och då ökar risken för konfrontation, säger han.