Susanne Bergstedt, 66, om att spela WoW: "Det gör ju att man blir datorvan också och at man tränar sin simultankapacitet." Foto: PrivatSusanne Bergstedt, 66, om att spela WoW: "Det gör ju att man blir datorvan också och at man tränar sin simultankapacitet." Foto: Privat
Susanne Bergstedt, 66, om att spela WoW: "Det gör ju att man blir datorvan också och at man tränar sin simultankapacitet." Foto: Privat
Susannes karaktär heter "Jenifear" Foto: DRAGAN MITROVIC / DIGITALSusannes karaktär heter "Jenifear" Foto: DRAGAN MITROVIC / DIGITAL
Susannes karaktär heter "Jenifear" Foto: DRAGAN MITROVIC / DIGITAL

Susanne, 66, vill ha fler jämnåriga WoW-spelare

Publicerad

Quests, bossar och flera världar att utforska. Susanne Bergstedt, 66, har spelat onlinespelet World of Warcraft i 10 år. 

Nu hoppas hon att fler pensionärer ska upptäcka spelet.

– Mina barnbarn och jag har haft jättekul med det här. Och deras kompisar tyckte att barnbarnen hade världens häftigaste mormor, säger Susanne Bergstedt.

Många kanske har uppfattningen att onlinespel och World of Warcraft, WoW, hör till en yngre generation. Men Susanne Bergstedt, 66, från Vänersborg tycker att det är något fler äldre borde testa, som P4 Väst tidigare berättat. 

– Många tycker ju att man är knäpp som är så här gammal och spelar onlinespel. Det är lite skämskudde över det hela. Folk kan titta lite konstigt för att man ska nog egentligen vara hemma och baka, sy och städa, säger Susanne Bergstedt.

Hon började spela World of Warcraft med barnbarnen för ungefär tio år sedan.

– Vi har haft så kul, killarna och jag. Nu är de större, så spelar jag mer än dem.

"Kan vara stark även om man är fin"

World of Warcraft är ett rollspel som spelas online. Spelarna har olika karaktärer som möts i de virtuella världarna i spelet.

– Min karaktär heter Jenifear. Istället för att försöka få en karaktär som ser förskräcklig, farlig och hemsk ut, så är hon vacker med de finaste kläderna. Jag tycker att man kan vara stark även om man är fin, säger Susanne.

Susanne gillar variationen i spelet. Foto: DRAGAN MITROVIC / DIGITAL

Handlar inte bara om att döda

Hon tycker att onlinespel har fått dåligt rykte och att många tror det ofta handlar om att döda i spelet. Men själv har hon hittat mycket positivt i spelet.

Susanne gillar variationen. Att få göra olika uppdrag, eller quests, i olika länder och världar och lära sig olika färdigheter. Det finns massor att utforska och alltid något att göra.

– Sen skaffar man sig olika mounts (olika typer av djur man rider på, reds. anm.). Jag har väl över hundra nu ungefär. Man skaffar massor av små sällskapsdjur, lär sig sy kläder, man plockar blommor, och så dödar man också. Men det är ju såna där varelser man dödar, och inte människor. Det är spindlar och monster och stora eldsflammor och olika bossar som man ska ta ner, säger hon.

Vill ha fler jämnåriga att spela med

Det är högt tempo ibland. Hon känner att hon är lite långsammare än ungdomarna i vissa situationer, och skulle vilja ha fler jämngamla att spela med. 

Susanne har spelat i ungefär tio år. Foto: DRAGAN MITROVIC / DIGITAL

– Det blir det när man är inne i de här raiderna, som det heter när man är 20 till 25 personer som samsas för att få ner vissa bossar. Själv är jag warlock, så att jag är en trollkarl som kastar mina styrkor från avstånd. 

Hon hoppas att fler äldre ska få upp ögonen för spelet. 

– Jag tror inte att det skadar den äldre generationen alls, utan tvärtom, man måste nog följa med i den tekniska utvecklingen. Det gör ju att man blir datorvan också och at man tränar sin simultankapacitet, för det gäller verkligen att ha koll på fingrarna och hjärna i vissa situationer.

Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER