Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Susanne, 66, vill ha fler jämnåriga WoW-spelare

Susanne Bergstedt, 66, om att spela WoW: "Det gör ju att man blir datorvan också och at man tränar sin simultankapacitet."
Foto: Privat
Susannes karaktär heter "Jenifear"
Foto: DRAGAN MITROVIC / DIGITAL

Quests, bossar och flera världar att utforska. Susanne Bergstedt, 66, har spelat onlinespelet World of Warcraft i 10 år. 

Nu hoppas hon att fler pensionärer ska upptäcka spelet.

– Mina barnbarn och jag har haft jättekul med det här. Och deras kompisar tyckte att barnbarnen hade världens häftigaste mormor, säger Susanne Bergstedt.

Många kanske har uppfattningen att onlinespel och World of Warcraft, WoW, hör till en yngre generation. Men Susanne Bergstedt, 66, från Vänersborg tycker att det är något fler äldre borde testa, som P4 Väst tidigare berättat. 

– Många tycker ju att man är knäpp som är så här gammal och spelar onlinespel. Det är lite skämskudde över det hela. Folk kan titta lite konstigt för att man ska nog egentligen vara hemma och baka, sy och städa, säger Susanne Bergstedt.

Hon började spela World of Warcraft med barnbarnen för ungefär tio år sedan.

– Vi har haft så kul, killarna och jag. Nu är de större, så spelar jag mer än dem.

"Kan vara stark även om man är fin"

World of Warcraft är ett rollspel som spelas online. Spelarna har olika karaktärer som möts i de virtuella världarna i spelet.

– Min karaktär heter Jenifear. Istället för att försöka få en karaktär som ser förskräcklig, farlig och hemsk ut, så är hon vacker med de finaste kläderna. Jag tycker att man kan vara stark även om man är fin, säger Susanne.

Susanne gillar variationen i spelet.
Foto: DRAGAN MITROVIC / DIGITAL

Handlar inte bara om att döda

Hon tycker att onlinespel har fått dåligt rykte och att många tror det ofta handlar om att döda i spelet. Men själv har hon hittat mycket positivt i spelet.

Susanne gillar variationen. Att få göra olika uppdrag, eller quests, i olika länder och världar och lära sig olika färdigheter. Det finns massor att utforska och alltid något att göra.

– Sen skaffar man sig olika mounts (olika typer av djur man rider på, reds. anm.). Jag har väl över hundra nu ungefär. Man skaffar massor av små sällskapsdjur, lär sig sy kläder, man plockar blommor, och så dödar man också. Men det är ju såna där varelser man dödar, och inte människor. Det är spindlar och monster och stora eldsflammor och olika bossar som man ska ta ner, säger hon.

Vill ha fler jämnåriga att spela med

Det är högt tempo ibland. Hon känner att hon är lite långsammare än ungdomarna i vissa situationer, och skulle vilja ha fler jämngamla att spela med. 

Susanne har spelat i ungefär tio år.
Foto: DRAGAN MITROVIC / DIGITAL

– Det blir det när man är inne i de här raiderna, som det heter när man är 20 till 25 personer som samsas för att få ner vissa bossar. Själv är jag warlock, så att jag är en trollkarl som kastar mina styrkor från avstånd. 

Hon hoppas att fler äldre ska få upp ögonen för spelet. 

– Jag tror inte att det skadar den äldre generationen alls, utan tvärtom, man måste nog följa med i den tekniska utvecklingen. Det gör ju att man blir datorvan också och at man tränar sin simultankapacitet, för det gäller verkligen att ha koll på fingrarna och hjärna i vissa situationer.