Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Susanna, 33: Jag blev sjuk av bröstimplantatet

Jag satt hos min läkare efter alla kontroller och intalade mig att jag hade blivit hypokondriker – de hade ju kollat allt, säger Susanne Leinonen-Roeim.
Foto: Privat
Implantatet som Susanna opererade in.
Foto: Privat

Susanna Leinonen-Roeim, 33, opererade in ett bröstimplantat som 18-åring.

Men kort därpå började hon må allt sämre, något som Nyheter24 tidigare skrivit om. 

– Jag var så rädd. Jag trodde att jag skulle dö, kroppen visade så många gånger att något var fel, säger hon. 

Under de senaste åren har Susanna Leinonen-Roeim haft flera mystiska symptom – hon fick migrän, och kände sig sliten och trött. Hon beskiver det som en allmän sjukdomskänsla i kroppen.

– Jag har haft en känsla av att vara sjuk med trettio olika diffusa symptom. De har tagit de vanligaste proverna som inte har kunnat visa något, men jag har inte känt mig frisk, säger hon.

Den 33-åriga mamman från Västerås är sedan en tid bosatt i Norge där hon jobbar som butiksbiträde. 

Fruktade för sitt liv

Inget kunde ge svar på vad hon drabbats av.

– Jag fick till slut erkänna mig som hypokondriker. Jag satt hos min läkare efter alla kontroller och intalade mig att jag hade blivit hypokondriker – de hade ju kollat allt, säger hon.

Men hennes tillstånd blev allt sämre, vilket Nyheter24 tidigare skrivit om. Det gick så långt att hon fruktade att hon skulle dö. Varenda del av kroppen var så sliten, berättar hon.

Det var i november som en ledtråd uppenbarade sig i en tjejgrupp på Facebook – den fick henne att misstänka att hennes tillstånd kunde bero på en operation hon gjorde för 16 år sedan.

Bilden till höger är från innan Susanna tog ut implantatet, och bilden till vänster är tagen efter.
Foto: Privat

Märkte att brösten var olika stora

Som 14-åring märkte Susanna att hennes ena bröst var större än det andra. 

– Det är en väldigt känslig ålder, det finns en sådan press att man ska se ut på vissa sätt. Jag kände mig inte normal som hade så stor storleksskillnad på brösten, jag skämdes och mådde dåligt. Så jag valde att operera in ett bröstimplantat efter rekommendation av en plastikkirurg. Jag har stor förståelse för att unga kvinnor vill operera sig, speciellt i dag när det är sån kroppspress, säger hon och fortsätter: 

– Men med tanke hur min kropp skadades och många andra liknande historier som jag har tagit del av så är det inget jag rekommenderar någon att göra.

Två dagar efter sin 18-årsdag opererade hon in ett implantat i ena bröstet för att de skulle bli jämnstora. 

Informationen som fick Susanna att helt ändra uppfattning om tillståndet handlade om något som kallas Breast implant illness, Bii, och Susanna kände igen sig i symptomen. 

– Jag tänkte bara ”bam” det måste vara det här jag har. Det var kort efter operationen som jag blev sämre och sedan dess har det bara blivit värre, speciellt efter att jag genomgått två graviditeter. 

Susanna behöll implantaten efter att hon opererat ut dem.
Foto: Privat.

LÄS ÄVEN: 90-talsstjärnan Hannah Spearitt förstorade brösten – tappade håret 


”Fick ett nytt liv”

Enligt Per Hedén, plastikkirurg, föreläsare och grundare av Akademikliniken finns det mycket forskning och kunskap om komplikationer som kan uppstå kring implantaten – men ingen som kan slå fast ett samband till de diffusa symptom som sägs ingå i Breast implant illness. 

– Det finns patienter som har diffusa symptom, men där finns det ingen statistisk koppling till implantat och inget som säger att det är implantatet som orsakat problemet, patienten kan ha diffusa symptom också av andra anledningar.

I USA har fenomenet debatterats av det amerikanska livsmedelsverket i 20 till 30 år, säger kirurgen Kevin Delaney till Abcnews i en artikel om en kvinna som gått igenom en liknande upplevelse som Susanna. Även om diagnosen aldrig kunnat säkerställas är det många kvinnor som känner igen sig i symptomen.

Genom Facebookgrupper har Susanna nu kommit i kontakt med många andra kvinnor som vittnar om liknande upplevelser av bröstimplantat – den svenska gruppen har över 200 medlemmar och en internationell grupp har över 39 000. 

Den 21 februari i år opererade hon ut implantatet.  

– Jag mår så mycket bättre, det är helt sjukt, jag måste nypa mig i armen. Redan samma dag kunde jag andas mycket bättre, jag fick tillbaka värmen i händer och fötter, min hjärndimma jag har haft i flera år försvann, jag kände mig så klar i huvudet och fick tillbaka en energi jag inte har känt på flera år. 

- Jag har fått tillbaka mitt liv nu, numera klarar jag av att jobba och jag kan äntligen vara den närvarande energiska mamma jag har önskat vara för mina två små söner. Jag kan hålla i gång hela dagen med jobb och familjelivet utan att bli sängliggandes eller få migränanfall. Man kunde se på bilder på mig innan operationen att min blick var helt tom, ögonen var helt döda men nu när jag tittar mig i spegeln ser jag hur det glittrar. 


LÄS ÄVEN: Silikon förstörde Pernillas bröst – nu får hon hjälp 


”Säkra produkter”

Enligt Per Hedén är dock Bii-symptomen inte vanligare bland kvinnor med bröstimplantat än hos kvinnor utan implantat.

– Om man ska uttala sig säkert om att det skulle finnas en koppling till implantat så måste man ha ett mer vetenskapligt underlag, så man ska vara försiktig när man uttalar sig om orsakssamband. Sedan ska man vara vaken på att det kan finnas åkommor som vi inte har upptäckt än.

Han säger att det finns mycket forskning på komplikationer kring bröstimplantat eftersom det är ett vanligt ingrepp – men att man alltid bör sträva efter att lära sig mer och förbättra material och metoder.

– Det här är säkra produkter men det är viktigt att man använder dem och sätter i dem på rätt sätt, de flesta problem som kan tänkas uppstå vid dessa ingrepp beror på misstag vid val av implantattyp och storlek eller felaktig kirurgisk teknik. Generellt sätt kan man säga att det den här typen av ingrepp har en hög patienttillfredsställelse och lite problem.