Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Superverktyg stulet – polis befarar nya brott

Superverktyget används bland annat för att dra isär bilar eller delar av dem vid olyckor och var det enda tjuvarna stal.

Bollebygds brandstation är av med ett av sina kraftigaste räddningsredskap och tjuvarna kan ha stora planer på fler kupper.

Superverktyget används bland annat för att dra isär bilar eller delar av dem vid olyckor och var det enda tjuvarna stal.

– Det handlar om en portabel maskin och man kan starkt misstänka att denna kommer att användas för ytterligare brott, säger utredningsbefäl Gunilla Larsson.

Det var natten mellan torsdag och fredag som inbrottstjuvarna slog till mot brandstationen i Bollebygd. Gärningsmännen var enbart ute efter en sak: muskelmaskinen som är så stark att den kan slita isär metall och plåt och dess tillbehör.

Nu misstänker polisen att brottet kan vara del i en plan på en eller flera kupper.

– Informationen har skickats ut internt hos polisen där de visats bilder på hur utrustningen ser ut. Detta för att det finns misstanke om att den kommer att användas för ytterligare brott, säger utredningsbefäl Gunilla Larsson vid Boråspolisen.

Används vid trafikolyckor

Utrustningen kallas för spridare och är ett så kallat inbrytningsverktyg som används vid exempelvis trafikolyckor för att klippa sönder fordon. Värdet ligger mellan 50 000 och 100 000 kronor.

En muskelmaskin av rang som nu finns i händerna på kriminella.

– Det handlar om att man med denna maskin enkelt kan komma genom grova staket, stärkta grindar och så vidare. Och i och med att den är portabel kan man göra detta även där det inte finns ström så som jag uppfattar det, säger Gunilla Larsson.

"Verktyg stjäls titt som tätt"

Än finns inga spår efter inbrottstjuvarna och ingen har gripits för brottet. Men polisen ombeds nu alltså internt att hålla ögonen öppna på kommande avancerade inbrott.

– Det finns ju också en risk att brott som går att härleda till denna maskin sker i hela landet, om det nu går att klargöra att den används det vill säga.

Gunilla Larsson uppger att hon inte varit med om en liknade stöld tidigare. Men att de kriminella inte drar sig för att stjäla material som sedan används för brott.

– Verktyg stjäls ju titt som tätt på byggplatser och så vidare. Så som vinkelslipar och kofotar eller grövre rörtänger och man kan ju ana att verktygen kommer att användas vid brottslig verksamhet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!