Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Superpoliserna minns: Här är våra största fall

Anton Lundin Pettersson gick till attack på Kronans skola i Trollhättan och mördade tre personer med sitt svärd i oktober 2015. Foto: REX/SHUTTERSTOCK
Nerijus Bilevicius har dömts till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm. Foto: ALEX LJUNGDAHL
I november år 2005 rånades en värdetransport vid Stora Höga-motet utanför Stenungsund. Foto: KARIN MALMHAV
På 90-talet skedde flera uppmärksammade mord inne i de svenska fängelserna, bland annat på Tidahomsanstalten. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Dubbelmordet på lantbrukarparet Torgny och Inger är ett av Västsveriges mest uppmärksammade kriminalfall på senare år. Foto: JAN WIRIDEN
Thord Haraldsson och Sven Alhbin arbetade år 2009 tillsammans med utredningen kring bomben mot åklagaren Barbro Jönsson. Foto: ANDERS YLANDER
Lars Johansson lyfter fram mordet på Lisa Holm som ett av de största fall han arbetat med under sin karriär. Foto: JOHAN RONGE
Förhörsledaren Mats Antonsson fick Fabian Bengtssons kidnappare att börja prata – sedan han besegrat honom i schack. Foto: Privat
1 / 9

De har spelat schack med kidnappare, jagat rånare över hela landet – och ägnat sina liv åt att lösa de mest fasansfulla morden.

Här är de västsvenska superpolisernas allra största fall.

– Under utredningen i fallet Bobby vaknade jag av att jag drömt om pojken och det var lite otäckt. Det var första gången jag drömt om ett fall, säger Sven Alhbin, tidigare chefen över länskriminalpolisen i Västra Götaland.

I januari år 2006 anmäldes tioårige Bobby försvunnen vid Bäckebols köpcentrum i Göteborg av sin mamma och styvpappa. De påstod att de varit inne och handlat och när de kom ut till bilen där Bobby väntade var han inte där.

Men Sven Alhbin, som ledde utredningen, förstod tidigt att det inte handlade om något försvinnande.

– Ur ett känslomässigt perspektiv är Bobby utan tvekan det värsta fallet. Redan när anmälan kom in och vi började leta så tänkte vi att det här är något galet, att det inte stämmer. Hela gruppen blev väldigt påverkade av den fruktansvärda händelsen, säger Sven Alhbin.

 

LÄS MER: Bobby – ett öde som berörde ett helt land

 

Bobby var aldrig med på resan till Göteborg. Vid tidpunkten var han redan död. Tioåringen hade blivit drabbad av styvpappans sadistiska läggning och torterats på olika sätt av honom och av mamman. Bobby kvävdes till döds av sina egna spyor och sänktes ner i en isvak i Lovsjön några mil från hemmet utanför Nässjö.

Bobbys öde berörde ett helt land, även de poliser som arbetade med fallet. Foto: JOHAN CARLEN

Prästen gav poliserna stöd

För poliserna som utredde ärendet var det en hemsk sanning som uppdagades.

– Det är första och enda gången vi haft konkret handledning i grupp och bland annat var polisens präst med på genomgångarna. När vi förstått omfattningen av det Bobby utsatts för var det många som grät. Det var fruktansvärt, säger Sven Alhbin.

 

LÄS MER: Brutala mordfallen har skakat Västsverige

 

Själv drömde han om Bobby. Exakt hur drömmen såg ut kommer han inte ihåg, men den tioåringens öde hemsökte honom även på nätterna.

Nyligen blev fallet åter omskrivet när Bobbys styvfar dömdes för ringa barnpornografibrott.  

Sedan den första januari 2015 har Sven Alhbin varit pensionär. Dessförinnan arbetade han som polis i 45 år. Länge hade han olika chefspositioner och de sista åren var det han som var chefen över hela länskriminalpolisen i Västra Götaland. Sven Alhbin har dessutom, i slutet av 90-talet, jobbat som nordisk sambandspolis – i Thailand.

Leker med barnbarnen

I dag ägnar han sin tid och kraft åt barnbarnen i stället för åt brottslingarna.

– Men jag föreläser också en del och har haft jobb där jag blivit anlitad av polisen i utredningsarbete. Så jag sysselsätter mig lite grann. Jag jobbar också en hel del med drogförebyggande arbete inom Svenska narkotikapolisföreningen, som jag tycker är en viktig organisation, säger Sven Alhbin.

Var det inte en svår omställning att gå i pension?

– Nej, det var det inte. Jag tycker att jag har haft ett fantastiskt liv som är helt underbart och jag har trivts i stort sett varje dag. Jag har fått möjligheten att verka på alla nivåer som finns och 65 blev perfekt för mig. Jag har inte ångrat en dag att jag gick i pension då.

Kidnappningen av Fabian Bengtsson

Ett annat av de stora fallen han aldrig kommer glömma är kidnappningen av Sibas vd Fabian Bengtsson år 2005. Efter 17 dagar återfanns Fabian Bengtsson och kidnapparna dömdes senare till mångåriga fängelsestraff – mycket tack vare förhörsledaren Mats Antonsson.

Kidnappningen av Sibas vd Fabian Bengtsson i januari 2005 var 17 dygn av påfrestning för så väl anhöriga som för polisen. Foto: TOMMY HOLL

Historien om hur han fick hjärnan bakom det hela att prata genom att besegra honom i schack är välkänd, men med en papperslapp lyckades Antonsson luckra upp även medhjälparen. Även Mats Antonsson har nu gått i pension efter att i flera årtionden ha arbetat med den grövsta typen av brott.

– Det var ett väldigt tryck i Siba-ärendet och det är minnen man bär med sig, säger Mats Antonsson och utvecklar:

– Den andre mannen försökte hålla sig undan, han sa att han inte kände den förste och det var mycket sådant. På insidan av min dörr hade jag satt upp en text där det stod: "Ska du söka sanningen måste du rentav söka dig till helvetets port". Vid det 14:e förhöret gick han fram till det papperet och rev ner det.

 

LÄS MER: Fabian Bengtssons 17 dygn i skräcklådan

 

Vad hände sen?

– Han var jättearg och orolig och vi bröt förhöret. Dagen efter ringde advokaten och sa: "Antonsson, du ska få hela paketet". Då hade han tittat på texten i fjorton förhör. Sedan skrev han en dikt till mig om att djävulen hade rivit honom och gått genom skelettet, hjärnan och huvudet. I slutet tackade han att det fanns män som mig runtomkring honom, att jag hade drivit djävulen ur kroppen på honom.

Västsvenska superpolisernas 10 största fall

Kidnappningen av Fabian Bengtsson

Januari/februari 2005, Göteborg

Sven Alhbin: "Det var en oerhörd anspänning i 17 dygn som påverkade oss alla som jobbade med det. Det är den gången i mitt yrkesliv där jag fick allt jag pekade på och vi fick hjälp från Scotland Yard. Hela medie-situationen var också absurd och man bevakade mig dygnet runt. När vi äntligen var klara var min personal besvikna på mig och tyckte att jag hellre pratat med Scotland Yard än med dem. Det ledde till att jag åkte i väg med roteln till Marstrand i ett och ett halvt dygn för att debriefa. Och det landade bra."

Mats Antonsson: "Jag hade fått reda på av advokaten att den misstänkte som var hjärnan bakom kidnappningen gillade att spela schack. Jag tog med och ställde upp pjäserna i ett speciellt förhörsrum. Han kom in, lyste upp och gick direkt till de vita pjäserna. Han slog mig två gånger, innan han sa att han skulle ställa upp i förhör om jag besegrade honom. Jag sa att sådant håller jag inte på med, men tio dagar senare tänkte jag att jag måste försöka. Det gick tjugo minuter, sedan hade jag fått in honom i franskt försvar. Efter en timme och en kvart slutade det med att jag vann. Han sa genast: "Revansch?" "Absolut inte", svarade jag, "förhör i morgon klockan 14".

 

Fallet Bobby

Januari/februari 2006, Nässjö

Sven Alhbin: "Samtidigt som det påverkar en mentalt påverkar det en på det sättet att man känner att 'det här ska vi lösa'. Det lyckades vi ganska bra med, inte minst tack vare Harriet Persson som var förhörsledare för Bobbys mamma. Hon föll till föga ganska snabbt när vi väl fick in och bearbetade henne. Min stora rädsla var att styvpappan i efterhand skulle lägga dit Bobbys kropp på ett ställe som vi redan letat på och att vi skulle få skulden för att vi inte hittade Bobby."

 

Dubbelmordet på Hells Angels-gården

Augusti 2001, Gunnilse

Sven Alhbin "Två medlemmar ur Brödraskapet Wolfpack mördades på HA-gården. Till slut gick åklagarna med på att vi gör en husrannsakan och stänger gården. Vi gjorde det i ett antal dagar. Sedan genomfördes en fantastisk teknisk undersökning där vi hittade både offrens DNA och även i blandning med en av de misstänkta. Vid den tidpunkten hade man byggt om själva barlokalen."

 

Ungdomarna som mördade i Bergsjön

Juli 1998, Göteborg

Mats Antonsson: "En 12-åring stod på vakt uppe på ett berg och en 13-åring spelade skadad för att locka till sig en äldre man med avsikt att råna hans bil. När mannen rundade hörnet kom det fram ytterligare ungdomar och de slog ihjäl honom med en piassavakvast. Det var två 15-åringar, en 13-åring och en 12-åring inblandade. 12-åringen ljög som en häst travade i förhör och han fick tics varje gång han ljög. Ticsen var så tydliga precis som de visar i gamla filmer på tv när man ser att någon ljuger. Jag bad honom ta av sig glasögonen och orka berätta sanningen. Så han gjorde det och höll händerna i styr och berättade gråtandes att han varit vakt. 13-åringen berättade att han deltagit och att man tagit pengar och guldkedja och sprungit därifrån. Det visade sig att den mördade var en stor romsk hövding som fallit och det var 600 gäster från hela Europa på begravningen."

 

Skolattacken i Trollhättan

Oktober 2015

Thord Haraldsson: “Det var speciellt med pågående dödligt våld på en skola. Vi åkte ut när han (gärningsmannen Anton Lundin Pettersson, reds. man) höll på att sticka ner sina offer och vi mötte döda och svårt skadade inne i skolan. Samtidigt var gärningsmannen kvar där inne och mina kolleger var framme och pratade med honom. Han talade om vad han hette och så vidare. Det är inte så vanligt att man som mordutredare kommer in i ett så tidigt skede”.

 

Dubbelmordet i Långared

Oktober 2011

Thord Haraldsson: “När vi kom till gården i Långared var det ingen vacker syn. Det var ett helt oskyldigt par som vi hittade mördade, han i ladugården och hon i sängen. Jag visste lite vilka de var och det var svårt att tänka sig att någon ville dem (Inger och Torgny Antby, reds. anm.) något illa. De var frireligiösa och engagerade personer och så hände något sådant här på en lantgård mitt på landet. Det var så mycket våld.”

 

Värdetransportrånet i Stora Höga

November 2005

Thord Haraldsson: “Rånarna prejade en värdetransportbil på en avfart till Stora Höga i Stenungsund. Sedan sprängde de bilen så att de som körde den blev skadade och tog pengarna. Efter ett långt spaningsarbete hamnade vi i Stockholm bland grovt kriminella. Det var väldigt många som dömdes till fängelse för rånet. Vi hade även ett värdetransportrån i Grebbestad där rånarna kom över 12,5 miljoner kronor. Där utdömdes totalt över 40 fängelseår.”

 

Mordet på Lisa Holm

Juni 2015, Kinnekulle

Lars Johansson: "Det var lite utdraget i tid och det började som ett försvinnande som engagerade många. Utredningsmässigt var vi utdömda i och med att vi lade locket på så att tyckarna inte fick reda på någonting. Det var många som var förvånade över att det fanns så mycket i ärendet när vi kallade till presskonferens. Det var en stor mängd bitar att hantera och tipsflödet var enormt."

 

Dubbelmordet i Hammarkullen

Oktober 2006, Göteborg

Lars Johansson: "Vi var inne och rev lite i den så kallade 'Vietnammaffian' ett tag och det här är också ett ärende man kommer ihåg eftersom det var mycket kulturkrockar i tingsrätten och jag tror vi hade sex eller åtta åtalade. Det var två vietnameser som blev skjutna, men det hade nog blivit fyra skjutna om inte ammunitionen hade tagit slut för gärningsmannen. I ärendet har vi fortfarande en person häktad i sin frånvaro".

 

Morden på Tidaholmsanstalten

Augusti 1997 & juni 1998

Lars Johansson: "Det ena mordet skedde i en fyslokal och det andra i en cell på anstalten. Det är mycket speciell miljö där inne och det var inte många som ville berätta. Vi höll på länge med ärendena, men till slut lyckades vi. För det ena var det tre stycken som dömdes och för det andra var det en. Det var efter det som det blev annan uppdelning på anstalten där man började dela in fångarna i olika kategorier."

 

Superpoliserna

Sven Alhbin är Göteborgs kanske mest profilerade polis med sina 45 år i yrket – efter sin pension håller sig den tidigare chefen över länskriminalpolisen fortfarande aktiv.

 

Mats Antonsson är legendarisk förhörsledare som kommit ända in på skinnet på de mest hårdhudade brottslingar innan han gick i pension från Göteborgspolisen för två år sedan.

 

Thord Haraldssson är förmodligen Västsveriges allra mest erfarna mordutredare som också driver ett bageri hemma i Nossebro i Essunga.

 

Lars Johansson är chef över polisens rotel för grova brott i Skaraborg och uppskattar att han varit med och utrett omkring 40–50 mord under karriären.

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!