Foto: PRIVATFoto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT
120 ton mjölk har Tore Anderssons 319 Bessi producerat – lika mycket väger 67 stycken Volvo V70 (baserat på tjänstevikten 1 800 kg). Foto: PRIVAT120 ton mjölk har Tore Anderssons 319 Bessi producerat – lika mycket väger 67 stycken Volvo V70 (baserat på tjänstevikten 1 800 kg). Foto: PRIVAT
120 ton mjölk har Tore Anderssons 319 Bessi producerat – lika mycket väger 67 stycken Volvo V70 (baserat på tjänstevikten 1 800 kg). Foto: PRIVAT
Bessi med sin nya kalv ute på bete. Foto: PRIVATBessi med sin nya kalv ute på bete. Foto: PRIVAT
Bessi med sin nya kalv ute på bete. Foto: PRIVAT
Just nu står Bessi inomhus efter kalvning. Men snart ska hon ut på ängarna igen. Foto: PRIVATJust nu står Bessi inomhus efter kalvning. Men snart ska hon ut på ängarna igen. Foto: PRIVAT
Just nu står Bessi inomhus efter kalvning. Men snart ska hon ut på ängarna igen. Foto: PRIVAT
Tore, nye tjurkalven och 319 Bessi – snart får de beta utomhus tillsammans. Foto: PRIVATTore, nye tjurkalven och 319 Bessi – snart får de beta utomhus tillsammans. Foto: PRIVAT
Tore, nye tjurkalven och 319 Bessi – snart får de beta utomhus tillsammans. Foto: PRIVAT
Foto: PRIVATFoto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT

Superkossan Bessis mjölkrekord – 120 ton

Publicerad

Superkossan 319 Bessi har levt i 13 år.

Sammanlagt har hon nu levererat omkring 120 ton mjölk – bäst i klassen...

...eller i alla fall på gården.

– Tvåa är Åsa, men henne hade jag här på 90-talet. Det var också över 100 ton, säger Tore Andersson som driver gården Mellby Västergård.

För sin enorma hållbarhet och långvariga leverans ska nu Tores toppkossa 319 Bessi prisas. Genom livet – 13 år till antalet – har Tore kunnat mjölka kossan på omkring 120 ton mjölk. Det är bäst någonsin på gården i Fotskäl utanför Kinna.

Bessi lyfts fram av SRB Avelsföreningen för svensk röd och vit boskap och den 31 juli ska hon prisas i Vänersborg på föreningens årsstämma. Bessi föddes på Mellby Västergård 2004. Något riktigt framgångsrecept finns inte – bara hårt och bra jobb.

– Vi får detta för att hon är en gammal och trogen ko som är duktig, säger Tore, som tidigare har berättat om framgången för Borås Tidning. 

Är en KRAV-gård

– Hon är extra livskraftig och har bra ben och kropp. Det är inte särbehandling bara för att hon levererar mest, vi behandlar alla djur lika. Sen är vi KRAV också och kör alla djur lite försiktigare, säger han.

Lina Ragnarsson, vd på SRB-föreningen service AB, om priset:

– Vi tar fram en lista varje år som vi baserar på Kokontrollen, där man mäter avkastning från kossorna. Då gör vi en topplista och varje år delar vi ut pris till de som levererat över 8 500 kilo fett och protein, av det som de mjölkat. I år det 20 kor som har nått dit, säger hon.

Har fött sin arvinge

319 Bessi har de senaste veckorna fått vila från arbetet då en ny kalv skulle födas. I måndags kalvade hon en tjur och allt gick bra – under onsdagen började Tore så smått mjölka henne igen, och snart kommer hon ut på betet.

– Det är roligt att ha fått en kalv till efter Bessi.

Ryktet sprider sig om Bessis succéliv.

– En annan bonde ringde i morse och gratulerade mig. Han är känd i hela Västsverige för att han har haft tre kossor som levererat över 100 ton. Men ingen som haft så här mycket, säger Tore.

Mjölken till Jönköping

319 Bessi är unik på många sätt och tillsammans med de 19 andra pristagarna står hon ut i branschen. 

Lina Ragnarsson förklarar:

– En vanlig ko mjölkar 9 750 kilo på ett år, och det är väldigt mycket om man tänker sig det i mjölkförpackningar. Dessa 20 har levt så länge så att de har samlat på sig och varit uthålliga och det är kor som tar för sig och äter ordentligt. De är unika, för att de har kalvat 10-12 gånger, en medelko kalvar tre gånger, menar hon.

Tvåa på Tores gård just nu är 403 Bessi, som tillhör samma släkte som 319 Bessi. Tvåa genom tiderna är Åsa – som fanns med på 90-talet. Och tack vara att 120-tonskossan nu ska prisas blir det första gången som Tore åker i väg på SRB avelsföreningen årsstämma.

– Det blir roligt att åka för att ta emot pris, säger han som i samband med mässan får lite semester.

I många år drack göteborgare Bessis mjölk – men nu går den till Jönköping.

Relaterade ämnen
Jonas C Andersson
Jonas C Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER