Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Superkossan Bessis mjölkrekord – 120 ton

Foto: PRIVAT
120 ton mjölk har Tore Anderssons 319 Bessi producerat – lika mycket väger 67 stycken Volvo V70 (baserat på tjänstevikten 1 800 kg). Foto: PRIVAT
Bessi med sin nya kalv ute på bete. Foto: PRIVAT
Just nu står Bessi inomhus efter kalvning. Men snart ska hon ut på ängarna igen. Foto: PRIVAT
Tore, nye tjurkalven och 319 Bessi – snart får de beta utomhus tillsammans. Foto: PRIVAT
Foto: PRIVAT

Superkossan 319 Bessi har levt i 13 år.

Sammanlagt har hon nu levererat omkring 120 ton mjölk – bäst i klassen...

...eller i alla fall på gården.

– Tvåa är Åsa, men henne hade jag här på 90-talet. Det var också över 100 ton, säger Tore Andersson som driver gården Mellby Västergård.

För sin enorma hållbarhet och långvariga leverans ska nu Tores toppkossa 319 Bessi prisas. Genom livet – 13 år till antalet – har Tore kunnat mjölka kossan på omkring 120 ton mjölk. Det är bäst någonsin på gården i Fotskäl utanför Kinna.

Bessi lyfts fram av SRB Avelsföreningen för svensk röd och vit boskap och den 31 juli ska hon prisas i Vänersborg på föreningens årsstämma. Bessi föddes på Mellby Västergård 2004. Något riktigt framgångsrecept finns inte – bara hårt och bra jobb.

– Vi får detta för att hon är en gammal och trogen ko som är duktig, säger Tore, som tidigare har berättat om framgången för Borås Tidning. 

Är en KRAV-gård

– Hon är extra livskraftig och har bra ben och kropp. Det är inte särbehandling bara för att hon levererar mest, vi behandlar alla djur lika. Sen är vi KRAV också och kör alla djur lite försiktigare, säger han.

Lina Ragnarsson, vd på SRB-föreningen service AB, om priset:

– Vi tar fram en lista varje år som vi baserar på Kokontrollen, där man mäter avkastning från kossorna. Då gör vi en topplista och varje år delar vi ut pris till de som levererat över 8 500 kilo fett och protein, av det som de mjölkat. I år det 20 kor som har nått dit, säger hon.

Har fött sin arvinge

319 Bessi har de senaste veckorna fått vila från arbetet då en ny kalv skulle födas. I måndags kalvade hon en tjur och allt gick bra – under onsdagen började Tore så smått mjölka henne igen, och snart kommer hon ut på betet.

– Det är roligt att ha fått en kalv till efter Bessi.

Ryktet sprider sig om Bessis succéliv.

– En annan bonde ringde i morse och gratulerade mig. Han är känd i hela Västsverige för att han har haft tre kossor som levererat över 100 ton. Men ingen som haft så här mycket, säger Tore.

Mjölken till Jönköping

319 Bessi är unik på många sätt och tillsammans med de 19 andra pristagarna står hon ut i branschen. 

Lina Ragnarsson förklarar:

– En vanlig ko mjölkar 9 750 kilo på ett år, och det är väldigt mycket om man tänker sig det i mjölkförpackningar. Dessa 20 har levt så länge så att de har samlat på sig och varit uthålliga och det är kor som tar för sig och äter ordentligt. De är unika, för att de har kalvat 10-12 gånger, en medelko kalvar tre gånger, menar hon.

Tvåa på Tores gård just nu är 403 Bessi, som tillhör samma släkte som 319 Bessi. Tvåa genom tiderna är Åsa – som fanns med på 90-talet. Och tack vara att 120-tonskossan nu ska prisas blir det första gången som Tore åker i väg på SRB avelsföreningen årsstämma.

– Det blir roligt att åka för att ta emot pris, säger han som i samband med mässan får lite semester.

I många år drack göteborgare Bessis mjölk – men nu går den till Jönköping.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!