Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SUPERGUIDE: Göteborgs bästa badplatser i sommar

Hör några av besökarna.
Vad är det bästa med Delsjön, tycker du? Agnes Ekstrand, 31 år: – Det var jättelängesen jag var här nu. Men bra för barnen och det är bra uppvärmt i vattnet när det är hyfsat långgrunt. Foto: Johanna Waak
Vad är det bästa med Delsjön, enligt dig? Antonia Lindner, 17 år: – Det är hyfsat nära där jag bor och det är hyfsat lätt att ta sig hit, förutom den långa vägen man måste gå. Det är stor yta att bada på, så det blir inte så trångt. Foto: Johanna Waak
Vad är det bästa med Delsjön, tycker du? Julia Collinius, 32 år: – Jag har varit här en hel del det senaste, tycker det är mysigt att ligga vid klipporna. Till skillnad från de andra badplatserna som finns så tycker jag att här är en organiserad badplats på ett annat sätt. Bra gräsyta, det är svårt att hitta ställen som har en bra och skön yta att ligga på.Foto: Johanna Waak
Vad är det bästa med Delsjön enligt dig? Avalin Bakhtiarirad, 17 år: – Det är bara härligt att vara här, mycket människor och så. Jag gillar att det finns en brygga i vattnet. Foto: Johanna Waak
Vad är det bästa med Delsjön, tycker du? Cristian Jonsson 28 år: – I dag var det alldeles lagom varmt, lite kallt så man känner sig svalkad. Jag tycker att det är en väldigt bra badplats här. Det finns många smultronställen att gömma sig på och man behöver inte vara bland alla barnfamiljer. Man kan smyga i väg och vila bland klipporna om man vill det och ändå ha nära till vattnet. Foto: Johanna Waak
1 / 7

Högsommarvärmen har tagit ett fast grepp om Sverige. 

Det brukar innebära badsäsong! 

GT har sammanställt ett smörgåsbord av badplatser i Göteborg med omnejd – så att du kan välja och vraka, och planera din lediga semester. 

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/map/goteborgs-basta-badplatser/

ASKIMSBADET

Familjevänligt

Grönytor

Blå flagg

En långgrund sandstrand med stora gräsytor för lek, spel och solbad – passar för att ta med sig hela familjen! På området finns också en 259 meter lång badpir som sträcker sig rakt ut i havet. Där hittar man två större soldäck och badramper.

Utöver badet finns det kafé, bangolf, beachvolleyplan, lekplatser, brygga och grillplatser. Badet har utmärkelsen ”Blå flagg” är en internationell miljöutmärkelse som beviljas badplatser och småbåtshamnar som uppfyller vissa kriterier som rör vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation. På Askimsbadet råder hundförbud den 1 maj till 15 september. 

Så tar du dig dig:

Adress: Askims badväg

Närmsta hållplats: Askimsbadet dit du tar dig med Rosa Expressbussarna

Askimsbadet – en populär anhalt för badentusiaster. Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Askimsbadet med en långa piren ut i havet.Foto: Göteborgs stad

BERGSJÖN

Skogssjö med vacker omgivning

Bryggor, lekplats och hopptorn finns

Möjlighet att grilla – hundar är välkomna 

Bergsjön ligger högt belägen med både klippstränder, bryggor och hopptorn ner till vattnet. Söder och väster om sjön finns branta klippväggar. Här finns en grillplats för den som vill grilla. Under våren 2019 byggdes Bergsjöbadet ut och rustades upp – invigningen var i juni. Nu finns en lekplats, mjuk sandstrand och fler bänkar och bord. 

Så tar du dig dit: 

Adress: Bergsjövägen, 41521 

Närmaste hållplats är Atmosfärgatan (200 meter till badplatsen) eller Komettorget (750 meter till badplatsen). Närmaste flexlinjemötesplats är Kosmosgatan 4 (Bergsjön-Utby). 

Bilparkering finns i anslutning till badet.

Bergsjönbadet välkomnar även hundar. Foto: Göteborgs stad

BILLDALSBADET

Barnvänligt

Havsbad

Rikt fågelliv

Billdalsbadet, söder om Göteborg, är ett barnvänligt havsbad vid en lite mindre sandstrand. På platsen finns en badbrygga. Enligt Göteborgs stad besöks badet även av många rastande fåglar som trivs med smådjurslivet i de omgivande grunda mjukbottnarna. 

Så tar du dig dit:

Adress: Billdals badväg

Hållplats: Billdal (cirka 40 minuter från Kungsportsplatsen. Nås med Rosa Express.) 

Billdalsbadet i Göteborg. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

GANLET

EU-bad

Avskilt läge

Havsbad

Den här lilla sandstranden, omgärdad av klippor, ligger avskilt på Nästen i Västra Frölunda. Badplatsen har kapacitet för fler än 200 per dag i snitt, och ett begränsat antal parkeringsplatser. Badstegar finns. Badet är ett EU-bad. 

Så tar du dig dit:

Adress: Ganlet Badplats, 421 65 Näset.

Hållplats: Närmsta hållplats är Halleskärsgatan. Sista biten får man gå, cirka 500 meter.

Ganlets badplats. Foto: ©Peter Svenson goteborg.se

DELSJÖN

Promenadstråk

Centralt läge

Naturreservat

Delsjöområdet är ett av Göteborgs populäraste naturområden. Där finns Stora Delsjön och Lilla Delsjön, med möjlighet till träning och promenaders i naturreservatet, kanotutflykter och bad från så väl sandstrand som klippor. Skatås motionscentrum har också upprättat flera löpspår. 

På området finns beachvolleybollplan, lekplats och grillplats. 

Så tar du dig dit:

Adress: Alfred Gärdes väg.

Hållplats: Töpelsgatan

Delsjön – en av Göteborgs populäraste platser. Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

HÄRLANDA TJÄRN

Populärt bland barnfamiljer

Vackra löpspår

Kiosk och grillplats finns

På Härlanda tjärn finns en liten badsjö med barnvänlig sandstrand och badbrygga. På området finns stora gräsytor, löpspår runt sjön, grillplats, kafé och en del fisk för den som vill fiska. 

Klippor runt sjön används också för sol och som badplatser. Goda parkeringsmöjligheter finns i anslutning till badet som är populärt bland barnfamiljer. Här råder dock hundförbud vid badplatsen mellan den 1 maj och 15 september.

Så tar du dig dit:

Adress: Smörslottsgatan

Hållplats: Spåntorget – sista biten får man promenera

Naturområdet kring Härlanda tjärn. Foto: GT
Inspelningen av den senaste Sunefilmen hölls i Härlanda tjärn. Där medverkar ”morfar” Tomas von Brömssen. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

VÄTTLEFJÄLL

Naturreservat

Möjlighet att paddla kanot

Fiskemöjligheter

Vättlefjälls naturreservat är ett av de största naturområdena i Göteborg. Här bjuder naturen på en rik variation av mossar, ljunghedar, löv- och barrskog. Kanotpaddla eller fiska i de många sjöarna, vandra längs Bohusleden och Vättlefjällsleden och njut av det vackra, kuperade landskapet. Många fågelskådare finns också i området som på sommaren är ett populärt tillhåll för badsugna. 

Så tar du dig dit:

Adress: Kryddnejlikegatan 9

Hållplats: Från centrala Göteborg kan du ta spårvagn 4 eller 9 till Angered centrum. Därifrån är det 30 minuters promenad. Buss 75 från Angered centrum går till Kryddnejlikegatan och därifrån är det cirka 7 minuters promenad. Vid Kanotpoolen-Vättlestugan finns det även parkering för dig som anländer med bil. Parkering hittas också vid Surtesjöns badplats i västra delen av Vättlefjäll. Från Göteborg kör du norrut på E45 och tar avfart 81. Efter avfarten fortsätter du på Idrottsvägen, sedan höger på Granhäcksvägen. Därefter vänster in på fågeldammsvägen som du följer fram till badplatsen.

Surtesjön är vackert belägen vid Vättlefjäll. Foto: HENDRIK ZEITLER
Populär badplats – full av liv på sommaren. Foto: PETRA JONSSON
Svampplockare brukar åka till Vättlefjäll. Foto: BENGT DOBRIN

SILLVIK

Tillgänglighetsanpassad

Lekplats

Grillplats och beachvolleyplan

På nordvästra Hisingen ligger Sillvik med havsstrandängar och bad från både strand, klippor, bryggor och stegar. Sillviks naturreservat ligger på gångavstånd från badplatsen. Sillviksbadet är delvis tillgänglighetsanpassat. Det finns också en lekplats med redskap för dig som har en fysisk funktionsnedsättning som till exempel kompisgunga och gummiasfalt. 

Från parkeringen går det en anpassad gångväg ner till stranden och ner i vattnet, vid bryggan, finns en ramp för personer med fysisk funktionsnedsättning.

Så tar du dig dit:

Adress: Sillviksvägen

Hållplats: Sillvik

Sillviks badplats i Torslanda. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

LILLEBYBADET

Hopptorn och grillplats

Klippstränder, sandstränder och brygga

Kiosk

Stor badplats med vidsträckta klippstränder, liten sandstrand, brygga och badstegar. Ett stort skogsparti ligger intill vattnet. Ligger i närheten av campingen där det finns kiosk och toaletter. Handikapptoaletten är också öppen dygnet runt. 

Det är hundförbud på Lillebybadet mellan 1 maj och 15 september.

Så tar du dig dit: 

Adress: Lillebybadet, 423 53 Torslanda

Hållplats: Lillebybadet. Från hållplatsen är det 400 meter till badplatsen. Parkering med 144 platser finns, mot en avgift. Du kan betala med din telefon, bensinkort eller kontanter. 

Lillebybadet i Göteborg – populärt hos så väl stora som små. Foto: LEIF GUSTAFSSON
Vattnet vid Lilleby brukar hålla god kvalitet. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

STYRSÖ BRATTEN

Göteborgs skärgård

Barn- och hundvänligt

Kiosk och servering vid färjeläget

Ta färjan från Saltholmen till Styrsö Bratten, och från färjeläget är det sedan fem minuters promenad till Brattenbadet som ligger i en vik. Promenaden går norrut längs en brygga utmed vattnet. Ett bad som passar fint för hela familjen.

Toaletter finns. Vid färjeläget finns kiosk och servering. Hundar är tillåtna vid badet. På södra sidan av ön finns det även fina fiskeplatser. Besökare hittar affärer och restaurang. 

Så tar du dig dit: 

Hållplats: Styrsö Bratten (färja). Från hållplatsen är det 300 meter till badplatsen. 

Styrsö Bratten – trevligt utflyktsmål en dag. Foto: ©Peter Svenson Goteborg.se

NÄSET

Goda parkeringsmöjligheter

Barnvänligt och långgrunt

Kiosk finns

Näset är ett mycket populärt bad med en barnvänlig långgrund sandstrand omgiven av klippor. Här finns betongdäck att solbada på och bryggor med badstegar att bada från. Kiosk och servering finns också. Från 10 juni till 25 augusti finns badplatsvärdar på Näset. Men mellan den 1 maj och 15 september är det hundförbud. 433 parkeringsplatser finns. 

Så tar du dig dit: 

Adress: Näsbovägen. Från hållplatsen är det 400 meter till badplatsen.

Hållplats: Näsbovägen

Näsetbadet har både sandstrand och klippor. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Bryggan på Näsetbadet besöks av många under sommaren. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

RÅDASJÖN

Liten och avskild

Hopptorn och rygga

Handikappanpassad

Nedanför Råda Säteri finns en avskild och liten sjö – men för den som tar sig hit kan man hitta ett smultronställe. Badplatsen är tillgänglighetsanpassad och för den som vill grilla finns goda möjligheter. Vackert naturområde för den som vill göra annat än att bada. Handikappbadet är öppet hela sommaren. 

Så tar du dig dit: 

Adress: Säteriallén 5

Hållplats: Nötåsberget – därifrån en kort promenad ner till badplatsen. 

Rådasjön, en pärla i Mölndal.Foto: Molndal.se

RAMSDALSBADET

Ostört och undangömt

Skärgårdsmiljö 

Sandstrand

Ramsdalsbadet vid Husvik på Brännö är en undangömd pärla. Här finns hopptorn och sandstrand som inbjuder till bad. Vill man sola och bada ostört finns det många klippor och vikar på Brännö och Galterö att välja mellan. För att hitta hit går man norrut från Brännö brygga och följer en liten skylt som visar bad till höger. Efter hundra meter till kommer du fram till Kärleksstigen och här tar du till höger igen. Därifrån når man badstranden med klippor, sand och gräs. 

Så tar du dig dit: 

Adress: Ramsdalsvägen; 430 85 Brännö 

Hållplats: Brännö (färja från Saltholmen) där man sedan får gå över ön. 

En undangömd och ostörd pärla: Ramsdalsbadet. Foto: LEIF JACOBSSON

SMITHSKA UDDEN

Lekplats för barnen

Lättillgänglig

Nakenbad i närheten

Smithska udden är en populär badplats för hela familjen, mycket tack vare sina gräsytor, bryggor och klippor att hoppa i vattnet från. För barnen finns även lekplats. Udden är också känd som en av Västsveriges bästa fågelskådningslokaler, särskilt under sträckperioderna på vår och höst. Badplatsen har varit öppen sedan 1940-talet. Naturister kan bada på uddens sydvästra del.  

Så tar du dig dit:

Adress: Med kollektivtrafiken reser du cirka 40 minuter till hållplatsen Näsbovägen. Därifrån promenerar du 20 minuter ut till udden. Naturisterna håller till på ”Smittens” sydvästra del. 

Smithska udden, i ett soldränkt Göteborg. Foto: OLIVIER MORIN / AFP

FISKEBÄCKSBADET

TIllgängligt

Lekplats

Kafé

Vid Fiskebäcksbadet finns det både klippor och strand samt brygga och badstegar att bada från. För barnen finns det lekplats och kafé och kiosk.

Enkelt att ta sig till från centrala Göteborg och bilparkering finns i anslutning till hamnen.

Så tar du dig dit: 

Adress: Fiskebäcks småbåtshamn

Hållplats: Från centrala Göteborg tar du dig till hållplatsen Fiskebäcks Småbåtshamn – med kollektivtrafiken på cirka 30 minuter. Väl framme går du över parkeringen till badet. På badplatsen finns toalett. 

Fiskebäcksbadet med sina många klippor. Foto: LEIF JACOBSSON