Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Styvpappans sista tid med 3-åringen innan pojken dog

Styvpappan misstänks ligga bakom treåringens död. Bilden är från polisens rekonstruktion där han berättar vad han menar hände när pojken skadades. Foto: Polisen

En tisdagseftermiddag i oktober hämtas en treårig pojke på förskolan av sin styvpappa.

Sju timmar senare är treåringen på väg i ambulans till sjukhus med så allvarliga skador att han avlider dagen därpå.

När polisen kommer till bostaden finns blodfläckar på en leksaksbil och ett träpussel. 

Den nu åtalade styvpappans förklaring:

– Han sprang in i ett handfat.

Styvpappan, som är i 25-årsåldern, åtalades på fredagen vid Skaraborgs tingsrätt för grovt vållande till annans död och synnerligen grov misshandel.

Men exakt hur dödsfallet, på en ort i Skaraborgsområdet, gått till är fortfarande en gåta.

Polisen har i utredningen försökt kartlägga hela händelseförloppet genom de få hållpunkter som är kända:

Klockan halv fyra, den nionde oktober förra året, hämtas den treårige pojken av styvpappan och mamman på förskolan. Mamman beger sig till sjukhuset med treåringens yngre syskon, som har en fraktur på ett ben. Även styvpappan besöker sjukhuset, men är från klockan 21 ensam med treåringen i hemmet.

Under fredagen åtalades mannen vid Skaraborgs tingsrätt för bland annat grovt vållande till annans död. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Runt klockan 22 hör grannar ”intensiva dunkningar” från bostaden och klockan 22:39 ringer mannen själv till SOS Alarm:

– Min styvson lider av posttraumatisk stress.

– Han andas men han är inte kontaktbar.

– Sen bara ställde han sig upp och så börja slå sig själv i ansiktet.

Treåringen dog på sjukhus

Samtalet varar i över tio minuter. 

När ambulanspersonalen anländer visar det sig dock att treåringen har mycket allvarliga skador.

Han vårdas på intensiven på Skaraborgs sjukhus i Skövde och sedan i respirator. 

Dagen efter avlider han. 

Treåringen fördes till Skaraborgs sjukhus i Skövde, men hans liv gick inte att rädda. Foto: ROBIN ARON

I förhör och vid en rekonstruktion på plats beskriver styvpappan det hela som en olycka. Treåringen ska ha ”småjoggat” eller ”gått” in i en dörr, slagit huvudet i ett handfat och börjat riva och klösa sig i ansiktet och på överkroppen, uppger han.

Mannen medger endast att han tagit ett tag om hans överarmar för att få kontakt. 

”Var en jättego kille”

Men åklagaren Lars-Göran Wennerholm tror inte på den beskrivningen.

– Den misstänkte säger att han varit själv med pojken och det finns inga indikationer på att det skulle ha varit någon mer där, säger Lars-Göran Wennerholm och fortsätter:

– Han säger att treåringen gått in i dörren och sedan slagit huvudet i ett handfat. Enligt läkarnas bedömning krävs väldigt kraftigt våld för att orsaka dessa skador. Rekonstruktionen mannen visar är inte tillräckligt för att han ska få dessa skador och dö av det. 

Åklagaren Lars-Göran Wennerholm. Foto: ROBIN ARON

I polisutredningen har det också hittats blodspår på treåringens leksaksbilar och på ett träpussel.

Pojken beskrivs av anhöriga och vårdpersonal som pigg, smart, glad och verbal och som en normal treåring.

– Han var en jättego kille. Han gillade att fiska bland annat, säger en anhörig till GT. 

Anhöriga slog larm

Men det fanns också tydliga orosmoln.

GT har tidigare uppmärksammat hur socialtjänsten i den aktuella kommunen långt före dödsfallet fått flera larm om familjen. 

Anhöriga har gjort flera orosanmälningar till socialtjänsten. Enligt dem var det länge sedan de för första gången hörde av sig till socialtjänsten för att berätta om sin oro för barnen. Detta gjorde man redan innan styvpappan fanns i barnens liv.

Efter dödsfallet inledde kommunen en utredning enligt lex Sarah. Det gjordes även en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

I polisutredningen framgår nu också att treåringen så sent som den tisdagen besökte BUP-mottagningen, barn- och ungdomspsykiatrin, i kommunen. I journalen från besöket finns flera noteringar kring hur treåringen agerade och mådde.

Den nu åtalade styvpappan. Foto: Polisen

Åklagaren Lars-Göran Wennerholm:

– Gällande treåringen har han mått dåligt på alla möjliga sätt, men främst under sommaren. Det var en BUP-kontakt samma dag, men jag kan inte uttala mig om det borde skötts på något annat sätt.

Socialchefen i den aktuella kommunen ser ingen anledning till självkritik.

– Vi har fått beslut från Ivo och de hade inga synpunkter, att vi gjort det vi skulle, och avslutade ärendet, säger socialchefen.

– Vi gör som vi alltid gör att vi följer upp hur vi kan vidareutveckla men nu var det ju inga brister i vår handläggning. Så det är svårt att kommentera det.

Mammans berättelse om styvpappan

Mamman till treåringen säger i de tidigaste förhören att styvpappan inte är aggressiv.

– Han är lugn. Han har varit irriterad vid några tillfällen, säger mamman.

Men i senare förhör, i februari i år, säger hon att sonen var rädd för styvpappan.

– Det kunde vara att vi satt i soffan och NN (styvpappan, reds. anm.) bara ställde sig upp ur soffan så kunde han … Han blev rädd så att han nästan sökte skydd. Han skrek rätt ut i panik och grät och var jätteledsen.

Hon sade sig dock inte känna till några konkreta händelser där styvpappan varit aggressiv mot sonen och sade att hon berättat allt om sonens reaktioner och styvpappan för personal på BUP i kommunen.

Mannen i 25-årsåldern är även misstänkt för att ha orsakat treåringens mindre syskons skador och åtalas därför även för grov misshandel. Det yngre syskonet fick ett benbrott på det vänstra skenbenet och vadbenet med blödning och svullnad. 

Advokaten Fredrik Kron är kritisk till den senare misstanken och menar att det aldrig borde väckts åtal i den delen eftersom alternativa gärningsmän inte kan uteslutas.

Han menar också, gällande treåringen, att det finns stora luckor i fallet. Klienten står fast vid sin version om att olyckshändelser ligger bakom. 

– Han har haft en tydlig förklaring hela tiden och han förnekar brott helt. Han står fast vid att han inte gjort något som kunnat orsaka att pojken dött, säger Fredrik Kron.