Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Styvpappans ord i rätten om döda treåringen

Pojkens styvpappa står inför rätta. Bilden är från polisens rekonstruktion där mannen berättade vad han menade hände under kvällen.
Foto: POLISEN

En man i 25-årsåldern står inför rätta – misstänkt för att ha orsakat en treårig pojkes död och skadat pojkens yngre syskon.

Mannen nekar till brott och menar att treåringen själv orsakat sina många skador.

– Jag tycker ni vill ge mig skulden för alltihop. Klart jag tycker det här är förjävligt, säger den misstänkte i rätten, enligt P4 Skaraborg. 

Åklagaren menar att mannens version av det som hände är osannolik. 

En sen kväll i oktober förra året kom treårig pojke in till Skaraborgs sjukhus med allvarliga skador. Även pojkens yngre syskon hade skadats och fick vård samtidigt.

Dagen därpå dog treåringen.

Den som misstänks för att ha orsakat pojkens död: Hans styvpappa, som är i 25-årsåldern.

Han står nu inför rätta misstänkt för grovt vållande till annans död och för synnerligen grov misshandel, vilket är den som enligt polisen föranlett att pojken dog.

Rättegången pågår i Skaraborgs tingsrätt-
Foto: ALEX LUNGDAHL

Mannen har också åtalats för grov misshandel av barnets yngre syskon.

Han nekar till misstankarna.

Styvpappan hördes i rätten

På onsdagen hördes styvpappan i rätten. 

– Jag tycker ni vill ge mig skulden för alltihop. Klart jag tycker det här är förjävligt. Det är ju jag som sitter här som misstänkt. Tror är tror. Vet är vet. Punkt, säger han enligt P4 Skaraborg. 

Styvpappan har i förhören under förundersökningen hela tiden hävdat att pojken själv orsakade sina skador, bland annat genom att gå in i en dörr.

– Så öppnade jag ytterdörren. Det var då han slog i sig i pannan. Uppe i lägenheten lekte han i sitt rum. Det var då jag märkte att han blödde näsblod, säger mannen, enligt P4. 

Styvpappan misstänks för brott mot den treårige pojken och hans yngre syskon.
Foto: POLISEN

Han berättar också att pojken ska ha bitit sig själv i läppen när han fått kvällsmat. 

Treåringen hade 60 olika skador 

Enligt styvpappan ska pojken också ha sprungit in i ett handfat och ha slagit sig själv i huvudet.

Enligt förundersökningen hade pojken 60 olika skador.

Åklagaren i fallet, Lars-Göran Wennerholm, tror inte på pappans berättelse.

– Den misstänkte säger att han varit själv med pojken och det finns inga indikationer på att det skulle ha varit någon mer där. Han säger att treåringen gått in i dörren och sedan slagit huvudet i ett handfat. Enligt läkarnas bedömning krävs väldigt kraftigt våld för att orsaka dessa skador. Rekonstruktionen mannen visar är inte tillräckligt för att han ska få dessa skador och dö av det, har han tidigare sagt. 

Utöver den misstänkte hördes flera andra personer under onsdagen, däribland flera läkare varav en av dem svarar följande på frågan om pojken kunde ha orsakat skadorna själv. 

– Absolut inte.