Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man misstänks för pojkes död – mamman bröt ihop i rätten

Styvpappan misstänks ha misshandlat den treåriga pojken så svårt att han avled.
Foto: POLISEN
Huvudförhandlingen inleddes under fredagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Styvpappan misstänks ha misshandlat den treåriga pojken så svårt att han avled.

Han hävdar dock att treåringen själv åsamkat sig skadorna.

När rättegången startade under fredagen blev det för mycket för pojkens mamma, som lämnade salen, rapporterar P4 Skaraborg.

– Hon är självklart djupt tagen. Det har varit en tung dag, säger mammans målsägandebiträde Thomas Berner.

Mannen i 25-årsåldern står åtalad för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Han är också åtalad för grov misshandel av ett yngre syskon till treåringen.

Under fredagen inleddes rättegången vid Skaraborgs tingsrätt.

”Han har visat särskild hänsynslöshet och råhet”, berättade åklagaren i början av förhandlingen.

Styvpappan vid en rekonstruktion.
Foto: POLISEN

Den misstänkte styvpappan ska ha uppträtt lugnt och stirrat ned i sitt knä medan åklagaren gick igenom den så kallade sakframställningen, alltså resultatet av förundersökningen och vad åklagaren menar har hänt när treåringen dog.

Lämnade rättegången

Men förhandlingen blev i ett tidigt skede för mycket för treåringens föräldrar. När en film visades upp på treåringen duschande och glad, bilder tagna dagarna innan misshandeln, lämnade mamman salen. Strax därefter lämnade även den biologiska pappan salen, enligt P4 Skaraborg.

– Det påverkade mamman så hon ville gå ut. Det är så man mänskligt reagerar när man varit utsatt för ett sådant här trauma, säger Thomas Berner, mammans målsägandebiträde, och fortsätter:

– Hon är självklart djupt tagen av hela händelseförloppet. Det är en tragik som drabbat henne, pappan och hela familjen. Nu kommer det upp på nytt och det är tunga bitar att gå igenom. Så visst är hon tagen men ändå samlad. Men det har varit en tung dag

Det var halv fyra på eftermiddagen den nionde oktober i fjol som den treårige pojken hämtades av sin mamma och styvpappa på förskolan. Därefter begav sig mamman med det yngre syskonet, som hade en fraktur i benet, till sjukhus. Styvpappan besökte också sjukhuset men från och med klockan 21 samma kväll var han ensam hemma med treåringen.

22.39 ringer styvpappan 112.

Då har grannarna drygt 40 minuter tidigare hört ”intensiva dunkningar” från bostaden, enligt förundersökningen.

– Min styvson lider av posttraumatisk stress, säger pappan i samtalet till SOS och fortsätter:

– Han andas men han är inte kontaktbar.

– Sen bara ställde han sig upp och så börja slå sig själv i ansiktet.

Avled på sjukhus

Samtalet varade i över tio minuter. ”Pojke med krampanfall” löd informationen till ambulanspersonalen. När ambulansen kom fram hittades treåringen svårt skadad. Dagen därpå avled han på sjukhus efter att ha vårdats i respirator.

Styvpappan anhölls samma natt som treåringen kom in till sjukhus, misstänkt för försök till mord. När pojken avled blev mannen misstänkt för mord. Men åklagaren valde alltså att åtala pappan för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död.

Den treårige pojken avled på Skaraborgs sjukhus i Skövde.
Foto: ROBIN ARON

Styvpappan förnekar brott. Han menar att det hela var en olycka, att pojken ska ha gått in i en dörr och slagit i huvudet i ett handfat. Något som pappan vidhållit genom förhören och vid en rekonstruktion.

– Det är en missuppfattning som man vill tillskriva min huvudman, att pojken slagit sig själv. Det han har påstått är ju att pojken förvisso har sprungit mot en ytterdörr som min huvudman har ryckt upp. Det har blivit en kollision. Men han förnekar brott och med brott avses synnerligen grov misshandel. En misshandel förutsätter ett uppsåt vilken han absolut inte haft, möjligen har han varit vårdslös, säger Fredrik Kron, styvpappans försvarsadvokat.

Åklagare Lars-Göran Wennerhol.
Foto: ROBIN ARON

Men åklagaren Lars-Göran Wennerholm ger inte mycket för den förklaringen.

– Enligt läkarnas bedömning krävs väldigt kraftigt våld för att orsaka dessa skador. Rekonstruktionen mannen visar är inte tillräckligt för att han ska få dessa skador och dö av det, har Wennerholm tidigare sagt till GT.

Flera orosanmälningar

Vi har tidigare rapporterat att anhöriga till pojken gjorde flera orosanmälningar till socialtjänsten före det att han dog. Anmälningarna ska ha gjorts redan innan den misstänkte mannen fanns i barnens liv.

Men den externa utredning som blev klar ungefär en månad efter treåringens död visade att kommunen inte gjort några fel och att handläggningen varit rättssäker.