Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Styvpappan dödade Albin, 3 – vill nu frias

Albin, 3, dödades av sin styvpappa. Foto: PRIVAT
Skövde sjukhus där Albin vårdades innan sin död. Foto: ROBIN ARON

Styvpappan som mot sitt nekande dömts till åtta års fängelse för att ha misshandlat treårige Albin till döds har nu överklagat domen.

Han vill bli helt frikänd.

Överklagan kom in till Skaraborgs tingsrätt tidigare i veckan, vilket bland andra P4 Skaraborg rapporterat om.

Styvpappan menar att det funnits andra personer som varit själva med pojken under den tid som pojken, enligt åklagaren, fick sina skador.

I överklagan pekar styvpappan också på att rättsläkaren inte kunnat säga med säkerhet när skadorna uppkom. Styvpappan menar vidare att vissa av pojkens skador kan ha uppkommit i samband med att vårdpersonalen tog hand om pojken på sjukhuset.

Den enda rimliga slutsatsen i detta hänseende är att det inte kan sägas vara styrkt att samtliga de skador som åklagaren tagit upp i gärningsbeskrivningen, överhuvudtaget orsakats Albin under tidsperioden.”, står det bland annat i överklagan.

Advokaten kritisk

Styvpappans advokat Fredrik Kron var kritisk till den fällande domen på åtta års fängelse för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Kron menade att tingsrätten lagt bevisbördan på hans klient, styvpappan.

Ett rimligare förhållningssätt är att bevisningen inte utesluter att det kan ha gått till på ett annat sätt än vad som påstås av åklagaren, vilket borde lett till en friande dom.”, skrev Kron i ett uttalande till GT efter domen.

Styvpappan vid polisens rekonstruktion. Foto: POLISEN

Styvpappan har tidigare hävdat att pojken själv kan ha orsakat sina skador. Men det är ett resonemang som åklagaren Lars-Göran Wennerholm inte trott på. Tingsrätten uteslöt också att de dödliga skadorna skulle ha varit självförvållade.

Föräldrarna har överklagat

Pojkens biologiska föräldrar har själva överklagat domen. De vill att styvpappan ska dömas för mord och anser att ett lämpligt straff vore livstids fängelse.

– Man bagatelliserar det han gjort till åtta års fängelse. Det är obegripligt, har den biologiska pappan tidigare sagt till GT.

Det var den 3 oktober förra året som treårige Albin kom in med ambulans till Skaraborgs sjukhus i Skövde. Dagen därpå avled han av sina skador.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!