Elisabeth Undén (MP) säger att hon inte fick information om vinresan innan politikerna godkände vd:s resa till San Francisco. Foto: PressbildElisabeth Undén (MP) säger att hon inte fick information om vinresan innan politikerna godkände vd:s resa till San Francisco. Foto: Pressbild
Elisabeth Undén (MP) säger att hon inte fick information om vinresan innan politikerna godkände vd:s resa till San Francisco.  Foto: Pressbild
Lotta Brändström åkte på studieresa med vintur i Napa, Kalifornien. Foto: Göteborg EnergiLotta Brändström åkte på studieresa med vintur i Napa, Kalifornien. Foto: Göteborg Energi
Lotta Brändström åkte på studieresa med vintur i Napa, Kalifornien. Foto: Göteborg Energi

Styrelseordföranden: Visste inte om det

Publicerad

Politikerna i Göteborg Energis styrelse godkände vd Lotta Brändströms resa till San Francisco.

Men i det elvasidiga programmet som skickades till politikerna inför beslutet nämns inte den största programpunkten - den kritiserade vinturen - med en rad.

– Jag visste inte om det innan, säger Göteborg Energis styrelseordförande Elisabeth Undén (MP).

Studieresan som Göteborg Energis vd Lotta Brändström och marknad- och försäljningsdirektören Anna Honnér gjorde till San Francisco kostade det kommunala bolaget 116 000 kronor. 

Lotta Brändström återkommer flera gånger till att hon fått ok från styrelsens presidium att göra resan för att lära sig mer om digitalisering. 

Men i det elvasidiga underlaget för politikernas beslut som Lotta Brändström själv skickade till politikerna nämns inte den i särklass största programpunkten med en enda rad. 

 

LÄS MER: Personalen får fikakritik - direktörerna vinresa

 

Den saknade punkten, “Vintur till Napa” sträckte sig från lunch och resten av dagen och kvällen, och innehöll vinprovning på en exklusiv och prisbelönt vingård utanför San Francisco, guidad tur genom en privat konstsamling på samma vingård och efterföljande middag på restaurang bland vinrankorna.

- Jag kände inte igen att det var en vintur, säger bolagets styrelseordförande Elisabeth Undén (MP).

En onödig del av resan

Hon beskriver vinresan som en onödig del av det tre och en halv dag långa programmet som övriga dagar innehöll studiebesök med olika framgångsrika företag i Silicon Valley.

– Studieprogramsdelarna var jättebra. Digitaliseringen var verkligen de frågorna vi ska driva bättre. Det är klart att det är onödigt med sådana inlägg i programmet, säger Elisabeth Undén.

– Det är inget jag supportar.

I underlaget politikerna fick inför sitt beslut skriver arrangören, en stor it-leverantör till Göteborg energi:

"Som deltagare har du tillgång till det väl framtagna programmet med besök till de mest relevanta företagen i regionen. Företagsbesöken hålls före, under och efter i en professionell kontext".

Godkände Lotta Brändströms kostnader

– Jag har ingen kommentar till att det skulle vara något annat program. Det första som skickas är ju ett exempel på hur det kan se ut, innan allting är spikat. Sedan följer ett program där de bokar upp och får bekräftat från alla företag, säger Lotta Brändström om underlaget. 

Elisabeth Undén godkände senare vd:s kostnader för resan. Då fanns det verkliga programmet med vinturen med.

– Det är ytterst sällan man gör något annat. Då var det redan gjort, säger hon.

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER