Trots upplysningskampanjer förekommer stympning i närmare 30 länder i världen. De flesta i Afrika. I dag är minst 100 miljoner kvinnor omskurna. OBS! Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Trots upplysningskampanjer förekommer stympning i närmare 30 länder i världen. De flesta i Afrika. I dag är minst 100 miljoner kvinnor omskurna. OBS! Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Stympad på sommarlovet

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Elvaåriga Iman var på sommarlov i Somalia.
Där könsstympades hon med hjälp av sin egen mamma.
- Man bör lyda sina föräldrar fast jag kände det som om de skulle döda mig, har flickan berättat.
Först nu, åtta år efter övergreppet, betalas ett skadestånd på 400 000 kronor ut.
Det finns endast två rättsfall i Sverige om kvinnlig könsstympning som lett till fällande domar. I båda fallen rör det sig om flickor från Göteborg.
Iman kom till Sverige från Somalia 1994, fem år gammal.

Kom inte tillbaka

Sommaren 2001 reste hon, hennes syskon och mamman till Somalia för att hälsa på släkten. Iman skulle börja sjätte klass. Varken hon eller hennes systrar kom hem i tid till skolstarten.
Orsak: flickorna omskars i hemlandet och det dröjde två månader innan Iman kunde gå utan smärta. De tre syskonen togs till ett litet hus på en ödslig plats. Iman lades ner på en matta på golvet. Mamman och två äldre kvinnor höll fast henne medan läkaren skar.
- Jag tror att jag tuppade av en stund, berättade Iman under rättegången.
Elvaåringens klitoris och delar av de inre blygdläpparna skars bort med ett rakblad. Därefter syddes de inre blygdläpparna ihop ner till urinrörets mynning.
Ingreppet har vållat hennes stora smärtor och obehag när hon urinerar och menstruerar.
- Jag kunde inte kissa ordentligt, det hettade och sen när mensen kom blev det ännu värre.
Men det skulle dröja ända till 2006 innan modern fälldes i svensk domstol. Då hade Iman dessutom misshandlats svårt med allehanda tillhyggen av mamman. Dessutom utsatte modern dottern för regelbundna inspektioner av underlivet för att se om hon varit sexuellt aktiv. För Iman blev övergreppen ett normaltillstånd.
- Jag skämdes över att hon slog mig, så jag vågade inte berätta.
Till slut öppnade hon sig för skolkuratorn, hela historien rullades upp och Iman hamnade hos en svensk fosterfamilj.
Mamman nekade och sade att deras far sett till att flickorna omskars som nyfödda. Såväl tingsrätt som hovrätt trodde dock på Iman och Högsta domstolen nekade prövningstillstånd. Mamman avtjänar nu tre års fängelse på Hinseberg.

Bor hos sin pappa

Hon dömdes att betala 450000 kronor i skadestånd till Iman, men hade inga pengar.
Därför har Iman själv drivit kravet vidare till brottsoffermyndigheten. Beslutet kom för några veckor sen och går på hennes linje. Resterande 50000 kronor för sveda och värk avgörs i ett separat ärende.
Iman är i dag 18 år och bor hos sin pappa i Göteborg. GT har förgäves sökt henne.

Fotnot. Iman är ett fingerat namn.

IMANS TECKNING. Iman berättade för polisen hur det gick till när hon omskars på en matta. Två kvinnor hölls fast henne vid huvudändan och mamman på långsidan medan doktorn stod vid hennes fötter, klippte och skar.
Marie Hebelius Svahn
Marie Hebelius Svahn

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER