Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Styckat lik har hittats
– på 14 meters djup

Det var här i närheten som liket hittades, i vattnet vid Saltö utanför Strömstad.
Foto: Johan Carlen

Ett lik har hittats i Strömstad av dykare.

En förundersökning om mord alternativt dråp har inletts.

– En styckad kropp paketerad, sänkt, för att aldrig bli hittad. Det perfekta brottet, så var nog tanken, säger Björ Blixter, polisens presstalesman.

I helgen, på lördagskvällen, hittade en dykare ett paket på 14 meters djup i vattnet vid Saltö utanför Strömstad.

På måndagsmorgonen påbörjades en teknisk undersökning av paketet, och det visade sig innehålla ett styckat lik.

– Det var en privat dykare som hittade kroppen. Det var en slump. Och paketet var gjort på så sätt att den här personen aldrig skulle flyta upp eller hittas. Det låg på botten på 14 meters djup. Då finns det ju tre möjligheter som jag ser det. Det är att man är ute och fiskar och fastnar med ett drag, man kan få det i nätet eller som i det här fallet att en dykare gör upptäckten. Men det var gjort på så sätt att man inte skulle hitta det här, säger Björ Blixter, polisens presstalesman.

"Det perfekta brottet"

Han vill inte närmare gå in på hur det styckade liket var paketerat.

– Det är bara gärningsmannen och vi som vet hur det är gjort och vad det innehåller, hur det ser ut. Det får vi behålla för oss själva, säger Björ Blixter.

Polisen bedömer att mycket gjorts för att kroppen inte skulle hittas.

– En styckad kropp paketerad, sänkt, för att aldrig bli hittad. Det perfekta brottet, så var nog tanken, säger Björ Blixter.

Identiteten är inte fastställd. En rättsmedicinsk undersökning ska göras i Göteborg senare i veckan.

– Det går inte att fastställa varken kön eller ålder eller hur länge kroppen legat där. Vi får försöka fastställa identiteten med DNA eller tandkort eller vad det nu blir. Det kan vara någon försvunnen person, eller någon från Norge, eller från något helt annat land. Det vet vi ännu inte, säger Björ Blixter.

Har bärgat fler föremål

Thord Haraldsson, kriminalkommissarie vid länskriminalen, kan inte heller lämna några uppgifter om på vilket sätt den styckade kroppen hade paketerats.

– Jag går inte närmare in på hur det var paketerat. Utan det var ordentligt paketerat, säger han.

Har ni gjort ytterligare fynd?

– Det har bärgats en del saker från botten men det är inget jag går in på. Och om det har med det här att göra, det vet jag inte, säger Thord Haraldsson.

Varför packade ni upp paketet först på måndagsmorgonen, när det hittades i lördags?

– Man tog det beslutet att det skulle bärgas varsamt och sen undersöktes det av tekniker i dag. Det handlar helt enkelt om att vi skulle ta det försiktigt och behövde resurser till det, säger Thord Haraldsson.

Ska identifieras

Det finns en rad försvunna personer i Västsverige. Kan det vara någon av dem som hittats?

– Det kan jag inte svara på. I nuläget vet vi ingenting. Vi jobbar med alla möjligheter. Det är bara tre kilometer till Norge så vi har kontakt med polisen där också. Vi vet ju inte alls vem det är så vi jobbar förutsättningslöst, säger Thord Haraldsson.

Hur jobbar ni nu?

– Just nu har vi varit ute med kustbevakningen i området, åkt runt kring öarna och skickat ut patruller som knackar dörr på öarna. Helikopter är uppe och fotar av området, tekniker håller på att försöka bestämma hur lång tid kroppen legat i vattnet. Sen är det rättsmedicinsk undersökning på sondag. Då hoppas vi få veta mer, säger Thord Haraldsson.

Identiteten kommer enligt polisen att vara fastställd tidigast i slutet av veckan.

Polisen vill ha tips

En förundersökning om mord alternativt dråp är inledd.

Polisen vill nu ha tips i ärendet.

– Vi vill gärna ha tips från folk som har sett någonting ute på öarna här och även på båtar, säger Thord Haraldsson.

Enligt honom finns i nuläget inga teorier och inte heller någon misstänkt.

Förutom polisen var räddningstjänsten och kustbevakningen inkopplade på ärendet i lördags.

– Egentligen har vi bara stått för transport för polisen, vi hade med dykare ut med vår enhet. Så polisen har skött allting. Vi har inte så mycket information. Vi brukar vara behjälpliga när det är såna här ärenden, säger Jesper Bäckstedt, vakthavande befäl vid kustbevakningen i region sydväst.

Den som har information i ärendet kan kontakta polisen på nummer 114 14.