Stulna tukanen hittad efter husrannsakan

Tocotukanen Georgina som sedan en tid varit spårlöst försvunnen från Universeum har hittats efter en husrannsakan i en lägenhet i Angered i Göteborg.

En man i 25-årsåldern påstår att han hittat fågeln i en skogsdunge och tagit hand om den.

– Fågeln skall vara vid god vigör, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman.

Efter att ha varit borta i över en månad från Universeum hittades tocotukanen Georgina vid klockan halv två på onsdagseftermiddagen. Tukanen påträffades vid en husrannsakan i en lägenhet i Angered i Göteborg.

Tips, spaning och utredning ska ha lett fram till husrannsakan och den man i 25-årsåldern som nu har hämtats in till förhör.

Enligt polisen är fågeln "vid god vigör" och har tagits om hand av personal på Universeum.

– Fågeln verkar må bra och den har fått rätt mat och så vidare, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman.

Hittades på toalett

Polisen har jobbat med fallet i en månad.

– Man har följt upp tips och det har varit ett ordentligt utredningsarbete. Idag fick man anledning att göra en husrannsakan i en lägenhet i Angered. Och där anträffades fågeln på en toalett.

Mannen som hämtades in förhördes under onsdagskvällen och släpptes sedan. Han är nu misstänkt för häleri.

- Han säger att han hittade fågeln i en skogsdunge i nordvästra Göteborg för två veckor sedan, men att han inte gått till polisen eftersom han inte trodde att hans berättelse skulle låta trovärdig, säger jourkommissarien Jan-Erik Lundgerg.

Mannen ska i förhör ha sagt att han förstod fågelns värde och googlade vad fågeln behövde för att må bra.

- Vi kanske tror att han hade planer på att göra sig av med den. Vi letar inte efter några andra gärningsmän. Vi får sondera territoriet och se om det finns någon möjlighet att det kan ha gått till som han har sagt. Men vi är inte riktigt nöjda med svaren, säger Jan-Erik Lundberg.

Tocotukanen Georgina, som kom till Universeum i mars i år, blev stulen i maj. Priset på en sådan ligger på omkring 100 000.

Kvar fanns hanen Big George som sedan dess har betett sig oroligt. I slutet av maj tog polisen in en man i 30-årsåldern för förhör kring försvinnandet. Han släpptes samma kväll och avskrevs senare från utredningen.

På Universeum bubblar glädjen. Georgina återvände hem vid sextiden på onsdagseftermiddagen. Att det är rätt fågel har kontrollerats genom att skanna det chip hon är märkt med.

– Läget är verkligen euforiskt. Det är verkligen en stor lycka detta. Det har varit ett jätteengagemang från alla, säger Jan Westin, vetenskaplig ledare och zoolog på Universeum.

Oron har varit stor.

– Vi har varit oroliga ur två synpunkter, dels om att den som tagit den inte har vetat hur den ska skötas och det andra är om den ska hinnas föras ut ur landet.

Ska undersökas av veterinär

Georgina, som ska genomgå en veterinärundersökning under torsdagen, hålls nu i förkarantän på Universeum.

– Vad vi kan se verkar hon må bra, men veterinär ska få ta prover. Det tar ett par dagar att få reda på resultaten, säger Jan Westin.

Efter att Georgina friskförklarats börjar processen med att återförena henne med Big George.

– Vi kan inte bara släppa in henne i regnskogen, det var en lång process att få dem kompatibla. Vi kommer sätta henne i ett av apornas bakhäng. Big George kan då gå in utanför hägnet. Vi hoppas han kommer att känna igen henne och mata henne med godsaker, säger Jan Westin.

Det hela kan ta upp till två veckor.

– Först när de accepterat varandra kan vi släppa ihop dem. Om han faller för henne igen kommer han vilja vara nära henne.