Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stulna båtar hittas snabbt via Facebook

Dagens tre största inrikesnyheter
”Är ett otroligt verktyg”, säger Thomas Andersson.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Sociala medier har fått en allt större roll för polisen när det gäller båtstölder.

Vill det sig väl kan en stulen båt lokaliseras på bara någon timme, rapporterar Bohusläningen.

I fjol anmäldes över 1 700 båtstölder i Sverige, enligt Brottsförebyggande rådet. Hittills i år ligger siffran på drygt 450, enligt tidningen.

På en Facebooksida som polisen har startat tillsammans med försäkringsbolag kan polisen snabbt få hjälp att hitta stulna båtar som finns kvar i området.

– Det är ett otroligt verktyg. Oftast dröjer det inte mer än ett par timmar innan någon fått syn på den stulna båten och kan rapportera om var den ligger, säger Thomas Andersson, regional samordnare för projektet Båtsamverkan Väst, till Bohusläningen.

Häromdagen hittades en motorbåt som stulits i Strömstad vid en hamn i norska Fredrikstad, tack vare en efterlysning på sajten. Båten hade då varit på vift i en vecka.

Högsäsong för stölder på hösten

Hösten, från augusti till oktober, är den tid på året då flest båtar och båtmotorer brukar stjälas.

– Faktum är att stölderna är betydligt fler när båtarna ligger på land. Många lämnar kärran vid sommarstugan och tittar inte till båten på flera månader, det är som gjort för att någon ska komma och köra i väg med den, säger Thomas Andersson.

Han ser också en trend där tjuvar knycker båten för att nyttja själv – inte för att sälja.

– Många har inte tillgång till egen båt och bestämmer sig för att ta någon annans. Det händer hela tiden.