Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studie ska undersöka immuniteten hos äldre

Majoriteten av de som smittas med coronavirus har antikroppar kvar i minst nio månader. Det visar en stor studie från Danderyds sjukhus och Karolinska institutet.
1 300 äldre i Göteborg ska testas för antikroppar (arkivbild).
Foto: SVEN LINDWALL
Antikroppsstudien ska ge svar på hur immuniteten ser ut bland personer i riskgrupp och ”öka förståelsen kring riskfaktorer för covid-19”.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Under den kommande veckan ska 1 300 70-plussare testas för antikroppar i Göteborg.

Syftet är att undersöka immuniteten bland äldre, och ”öka förståelsen kring riskfaktorer för covid-19”.

Till hjälp har Försvarsmakten kallats in för att bistå med driften av de tillfälliga provtagningsstationerna.

Personer över 70 år tillhör de allra mest sårbara för svår infektion i covid-19. Under vecka 9 ska immuniteten bland dessa i Göteborg undersökas, i en antikroppsstudie.

Studien genomförs av Västra Götalandsregionen, i samarbete med Folkhälsomyndigheten. 1 300 personer, födda 1944, har blivit erbjudna ett antikroppstest som kommer att genomföras på tillfälliga provtagningsstationer vid Carlanderska, Närhälsan Backa, Frölunda Torg och neuropsykiatrimottagningen i Gamlestaden.

Till hjälp har Försvarsmakten kallats in för att sätta upp och underhålla stationerna.

– Vi ska bistå med fyra provtagningsstationer, det är i praktiken fordon som är anpassade för detta och de upprättas i anslutning till vårdinrättningar i Göteborg. Vår personal tar emot proverna och kör dem till Sahlgrenska för analys, säger Henrik Lundqvist Rådmark, kommunikatör på Försvarsmakten, och fortsätter:

– Det ingår ju i vår uppgift att stödja samhället när det bedöms att det är möjligt. Vi stöder fortlöpande samhället med de resurser vi har, så långt det är möjligt. 

Ska redovisas senare i vår

Det är bara personer som sedan tidigare blivit inbjudna till studien som kommer att testas, och studien kommer göras ”i linje med gällande restriktioner och rekommendationer. Särskild hänsyn tas till att de inbjudna personerna tillhör en riskgrupp”, skriver regionen och Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Resultatet kommer att redovisas senare i år, skriver regionen. Då hoppas man ha fått en bättre bild av hur immuniteten i riskgruppen ser ut.

SE MER:

Så ska du agera om du har antikroppar – forskaren Marcus Buggert förklarar