Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studenternas drömmar: Framtiden efter corona

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.

Människor som insjuknar och dör, företag som tvingas i konkurs och en vård som är hårt belastad.

För studenterna som snart ska ut i arbetslivet är framtiden oviss i coronakrisen.

Här berättar tio av dem om sina tankar, förhoppningar och farhågor.

– Jag är orolig för högskoleansökningarna när högskoleprovet är inställt, säger Hugo Peterson, 18, från Alingsås.

Många är de ungdomar som om bara någon månad lämnar skolans värld bakom sig för att ge sig ut i nästa del av livet.

Men vad som komma skall är omöjligt att förutspå i coronakrisen.

Möt Samuel från Borås, Lovisa från Varberg och åtta andra studenter som ska ge sig ut på arbetsmarknaden mitt i en pågående viruspandemi.

Evelina Spaanheden, 19

Bor: Trollhättan.

Studerar: Naturvetenskapsprogrammet på Nils Ericsonsgymnasiet.

Evelina Spaanheden, 19, tar snart studenten från naturvetenskapsprogrammet på Nils Ericsonsgymnasiet.Foto: Privat

”Jag försöker inte tänka så mycket på hur coronaviruset påverkar studenten, på grund av att läget är så himla oklart. Vi på elevkåren försöker avvakta lite och se om det går att ha en student eller inte och diskuterar lite andra alternativ. Om det inte blir av så känns det jättetråkigt eftersom det är något man sett fram emot så länge, men man får ju fira på privat väg med familj och vänner annars. 

Efter studenten blir det nog ett sabbatsår. Jag hade absolut tänkt plugga vidare och funderar på kriminologiprogrammet, men är osäker på var jag vill studera. Jag hade även tänkt göra högskoleprovet, men det sket ju sig. 

I sommar skulle jag jobba på mitt extrajobb på restaurang men, de har dragit in på all extrapersonal så jag får se hur det blir med det. Jag har sökt lite annat så länge. Jag har precis fått egen lägenhet så det är lite jobbigt att inte ha jobb. Men det löser sig nog.”

Emilia Dalström, 18

Bor: Skövde.

Studerar: Samhällsvetenskapsprogrammet på Västerhöjdsgymnasiet.

Emilia Dalström, 18, studerar sitt tredje år på Västerhöjdsgymnasiet i Skövde och tar studenten om ett par månader.Foto: Privat

”Vi har sett fram emot studentveckan väldigt länge. Man har liksom tagit det för givet att det ska bli av och man har inte tänkt att något ska hindra det. Men nu vet man inte hur bal och studentfirande blir och vi avvaktar hela tiden hur vi ska göra i studentkommittén, som jag sitter i. 

Efter studenten har jag jobb under sommaren, men om man inte redan har det känns det väldigt svårt att få om man inte har någon erfarenhet. Och ännu svårare nu när coronaviruset drabbar många företag. 

Min tanke är att ta ett sabbatsår innan jag studerar vidare då jag hade tänkt jobba och resa lite, men det får man nog vänta med. Jag tror att resande allmänt kommer minska under en lång tid för folk är nog mer försiktiga även när corona har lagt sig. När jag väl pluggar vidare har jag funderat på statsvetenskap, för jag vill gärna arbeta utomlands och det känns som en bra väg in.”

Victoria Ferrer Qvist, 18

Bor: Uddevalla.

Studerar: Teknikprogrammet på Östrabo 1.

Victoria Ferrer Qvist, 18, studerar sitt sista år på teknikprogrammet på Östrabo 1 i Uddevalla.Foto: Privat

”Jag sitter i bal- och studentkommittén på min skola och just nu ser det ganska lugnt ut med balen så länge staten inte ändrar regler. Vi kommer inte vara mer än runt 300 personer där. Men gällande studenten ser det inte jätteljust ut. Vi har också en studentresa bokad till Magaluf och det är mycket snack på skolan om man ska åka eller inte, det är väldigt osäkert.

Efter studenten har jag tänkt jobba i en matbutik och man får ta det som det kommer, hur corona utvecklar sig. För människor som inte har jobb eller sommarjobb blir det svårare när man företag säger upp väldigt många människor överallt. Sedan är det tufft för de som ska plugga vidare när högskoleprovet ställdes in och även nationella proven som många förlitar sig på. För många är nationella proven en räddning eftersom statliga prov ofta är lite lättare än lärares egna friprov. Speciellt på tuffa kurser.”

Samuel Lorentzon, 18

Bor: Borås.

Studerar: Teknikprogrammet på Sven Eriksonsgymnasiet.

Samuel Lorentzon, 18, studerar teknikprogrammet på Sven Eriksonsgymnasiet.Foto: Privat

”Det här med oro för coronaviruset är lite både och. Om man tänker på skolan är det jobbiga att vi kanske inte får ett utspring eller någon bal, men även den praktiska delen: Att det blir svårare att få bra betyg och inga nationella prov. Distansutbildningen funkar bättre än vad jag trodde, men jag tror det är väldigt olika för olika personer. Det kan vara mycket svårare för lärare eftersom tekniken sviker och det kan vara svårare att förklara saker över internet.

När vi väl är klara och tagit studenten ska jag göra lumpen. Jag åker till Skövde bara en vecka efter att skolan är slut. Där ska jag bli stridsfordonsplutonsbefäl. Om jag tycker om det militära kommer jag nog stanna och kanske gå officershögskola. Som jag hört nu kommer inte min militära utbildning att påverkas av coronaviruset. Det verkar bara påverka de som ska mönstra, vilket jag redan har gjort.”

Sanna Moradi, 19

Bor: Göteborg.

Studerar: Samhällsvetenskapsprogrammet på Schillerska gymnasiet.

Sanna Moradi, 19, sitter i studentkommittén och studerar samhällsvetenskapsprogrammet på Schillerska i Göteborg.Foto: Privat / Privat

”Eftersom jag sitter i studentkommittén går det väldigt mycket tankar. Många elever är oroliga över hur det blir med studenten och balen. De är även oroliga för pengarna de har betalat in, och om vi ska betala tillbaka dem. Det är en oro för alla. Även studentresan är något som många snackar om. Tur i oturen är att jag aldrig bokade någon, som jag och mina vänner hade tänkt.

Efter studenten tänkte jag jobba ett år och sedan plugga vidare och kanske resa till Asien. Men coronaviruset påverkar mina planer, minst sagt. Framför allt för jobbmöjligheter. Jag jobbar på Liseberg och vi har fått flytta fram vårjobbet och kanske flyttas det fram ännu mer, vilket gör det problematiskt för oss ungdomar som inte får någon inkomst. Jag tänker också på de som inte har jobb, det blir ännu svårare att hitta nu när corona påverkar näringslivet så mycket.”

Hugo Peterson, 18

Bor: Alingsås.

Studerar: Samhällsvetenskapsprogrammet på Alströmergymnasiet.

Hugo Peterson, 18, är snart färdig med sitt tredje år på samhällsvetenskapsprogrammet på Alströmergymnasiet.Foto: Privat

”Jag skulle gärna vilja plugga vidare ganska direkt efter studenten inom samhällsvetenskap, eftersom jag är intresserad av politik. Jag är också involverad i kommunpolitiken här i Alingsås och sitter i en nämnd, och är även med i kretsstyrelsen. 

I nuläget påverkas inte framtidsplanerna av av coronaviruset. Men jag är orolig för ansökningarna till sommaren och att högskoleprovet blev inställt. Man kan ju komma in på bara det om man presterar bra på det. Jag tycker att coronavirusets påverkan på samhället i stort och hur det verkar påverkar politiken är väldigt intressant. Det kommer bli en ganska stor ekonomisk dipp och man kommer följa hur detta påverkar hela tiden. 

Eftersom jag är ordförande för elevkåren anordnar vi ju studentveckan och balen. Och även där måste vi helt enkelt utgå från dag till dag, som i allt annat just nu.”

Lovisa Eriksson, 18

Bor: Varberg.

Studerar: Naturvetenskapsprogrammet på Peder Skrivares skola.

Lovisa Eriksson, 18, tar studenten från naturvetenskapsprogrammet på Peder Skrivares skola i Varberg.Foto: Privat

”Hur tänker man? Man tänker sig att det är en känsla av maktlöshet och att man inte har så mycket att säga om framtiden. Blir det bättre eller sämre? Själva studenten funderar jag på om det blir av. Det är den största dagen i livet för många och läget nu är att vi på studentkommittén har kontinuerlig dialog med rektor och skolchef över hur vi ska göra.

Det är svårt att säga hur det blir med studenten men i sommar ska jag jobba i matbutik och det påverkas inte av coronaviruset. Jag har kompisar i min närhet som blivit av med sommarjobb eller fått framflyttade sommarjobb. Då undrar man om det här är en start på en lågkonjunktur och kommer det bli svårare att få jobb till hösten? Högskoleprovet blev också inställt och jag tänkte göra det.

När jag väl vill plugga vidare tycker jag om ledarskap och organisationsutveckling och funderar även på ingenjör eller industriell ekonomi. Men jag tänker ta ett sabbatsår innan jag söker till vidareutbildning.”

Klara Hareide, 19

Bor: Karlstad

Studerar: Naturvetenskapsprogrammet på Sundsta-Älvkullegymnasiet.

Klara Hareide, 19, är inne på sitt tredje år på naturvetenskapsprogrammet och tar studenten om ett par månader.Foto: Privat

”När man pratar med sina kompisar just nu om studenten känns allting oklart. Problemet med studenttiden är att man inte vet hur corona utvecklar sig och att det inte går att förutse hur det påverkas. Vi på elevkåren håller i studentbalen och i nuläget är det oklart om vi kommer anordna den eller om vi kommer dela upp den eller liknande. Det känns samtidigt omoraliskt att ha studentfester och liknande med 499 personer på grund av smittorisken.

Efter studenten har jag planer på att jobba och resa, men man får se hur det blir med det. Man ska ju undvika att resa under det kommande året i alla fall. I sommar ska jag försöka skaffa jobb och det verkar bli lite svårare nu under coronatider när handels- och restaurangbranschen inte anställer på samma sätt. Längre fram är min plan att plugga vidare och min dröm är att bli läkare. Det känner jag inte att corona sätter käppar i hjulet för.”

Linus Mehling, 18

Bor: Göteborg.

Studerar: Naturvetenskapsprogrammet på Hulebäcksgymnasiet.

Linus Mehling, 18, studerar naturvetenskapsprogrammet på Hulebäcksgymnasiet.Foto: Privat

”Jag skulle vilja säga att coronaviruset har påverkat skolgången mycket eftersom distansutbildningen innebär extremt mycket mer ansvar för oss elever. Även stimulansen av att åka till skolan och träffa sina klasskamrater är borta och man saknar lärarna, kompisarna och så vidare. Studentfirandet är också oroligt eftersom man inte vet hur länge detta virus pågår och man undrar om vi kommer ta studenten och om det kommer bli någon bal. Men vad ska man göra mer än att acceptera det? 

Efter studenten ska jag jobba som trädgårdsmästare och jag har lite tur att mitt sommarjobb inte påverkas av corona. Jag har en nära vän som jobbar inom restaurang som blev uppsagd på grund av viruset och förlorade därför jobbet.”

Amanda Johansson, 18

Bor: Mariestad

Studerar: Estet- och musikprogrammet på De la Gardiegymnasiet.

Amanda Johansson, 18, studerar estet- och musikprogrammet och tar snart studenten från De la Gardiegymnasiet i Lidköping.Foto: Privat

”Nu när själva skolan är stängd vet man inte riktigt vad som händer med ens betyg och man pluggar på distans. På min linje med mycket praktiska grejer kan jag inte göra mina uppgifter fullt ut. Vi får göra det hemma och det är ganska problematiskt. 

Studentveckan kanske inte heller kommer bli lika fet som den brukar vara, men man ska inte bara tänka negativt. Jag hade känt mig jättebesviken om vi inte får springa ut, men det kanske går att lösa på något annat vis. 

I höst funderar jag att söka till lärarlinjen i antingen Växjö eller Jönköping, men på grund av coronaviruset får man inte gå på öppet hus. Det känns väldigt tråkigt. Mitt sommarjobb kommer inte påverkas av coronaviruset men man vet inte om det blir fortsatt anställning, precis.”

 

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona

 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

 

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det 

 

TV: Här svarar Anders Tegnell på de vanligaste frågorna om coronaviruset

Anders Tegnell svarar på läsarnas vanligaste frågor.