Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Studenten: Makaveli Lindén rånade mig

Svensken Makaveli Lindén utreds för flera brott begångna i Norge och Belgien. Foto: Christian Roth Christensen
Makaveli Lindéns liv har kantats av kriminalitet.

Svenske Makaveli Lindén, 20, utreds för morden på Heikki Bjørklund Paltto, 24, i Norge och Johanna Jostameling, 57, i Belgien.

Nu uppger en student för NRK att han blev rånad av Lindén dagen före mordet i Belgien.

– Först när jag fick se en av bild av Lindén i tidningen förstod jag att det var han.

Heikki Bjørklund Paltto.

Svensken Makaveli Lindén, 20, misstänks ha mördat Heikki Bjørklund Paltto i Oslo den 15 oktober och knivrånat en annan person i anslutning till det.

Norska polisen gick ut med namn och bild på Makaveli kort därefter, men då hade han redan hunnit fly ut i Europa. Han blev internationellt efterlyst den 20 oktober och greps några dagar senare i Dijon i Frankrike 

 

 

Johanna Jostameling.

För en knapp vecka sedan kunde vi berätta att Lindén utreds för ännu ett mord. Offret är Johanna Jostameling, 58 och knivmordet utövades i Belgien den 21 oktober under Lindéns flykt. Hon hittades först tre dagar senare.

– Han är en möjlig misstänkt. Men han är inte gripen i vårt fall än, han är i Frankrike för mordet i Norge. Vår utredning pågår fortfarande, sa Nele Poelsmann vid den belgiska polisen till GT.

Nya misstankar mot Makaveli Lindén

Nu rapporterar norska radion NRK att Makaveli Lindén utreds för ett nytt brott, också det under tiden i Belgien. Uppgifter som först publicerades i den belgiska tidningen Het Laatste Nieuws.

Det är en belgisk student som säger att han blev knivrånad av Lindén. Rånet inträffade dagen före mordet på Johanna Jostameling.

– Efter rånet gick jag till polisstationen och berättade vad som hade hänt. Det var först denna vecka (läs: förra), när jag fick se en bild av Lindén i tidningen som jag förstod att det var han, säger studenten till NRK.

Den belgiska polisen bekräftar uppgifterna.

– Vi kan bekräfta att rånet utreds i anslutning till mordet, säger Nele Poelsmann till NRK.

Åklagaren Christian Hatlo som håller i den norska utredningen säger till NRK att han hänvisar till den belgiska polisen.

 

 

Erkänner mord i Oslo

Hatlo säger dock att man inom de närmaste dagarna kommer gå igenom de beslag som gjordes i samband med att Makaveli Lindén greps i Frankrike.

Enligt NRK uppges Makaveli Lindén ha erkänt mordet på Heikki Bjørklund Paltto, både de faktiska omständigheterna och brottsrubriceringen. Det är oklart hur han ställer sig till övriga misstankar.

Makaveli Lindén är tidigare dömd för flera brott. Han släpptes den 10 augusti från ett fängelsestraff efter att ha dömts för ett rån mot ett kollektiv i Uppsala. Men trots att han misskötte sig upprepade gånger i fängelset fick han villkorlig frigivning och släpptes utan att ha avtjänat hela det utdömda straffet.