Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studenten Hampus: Så kan vi fira – trots krisen

Elevkårens ordförande om planeringen av studentfirandet i Kungälv
Hampus Haugland är ordförande i Mimers Hus elevkår i Kungälv.
Foto: Privat
De traditionella studentfirandena är inställda i Göteborgsregionen, och på många andra platser i Sverige.
Foto: SHUTTERSTOCK

Det klassiska studentfirandet ställs in på allt fler platser i landet – så också i Kungälv.

Men studenterna siktar ändå på att få till en oförglömlig dag.

Bland annat ska rektorn på Mimers hus föra dialog med polisen för att se om eleverna kan få åka på sina studentflak.

– Vi vill inte ha en till skolavslutning utan vi vill ha en student, säger Hampus Haugland, ordförande i elevkåren på gymnasieskolan.

Det är en stor dag att springa ut till sina nära och kära efter en lång skolgång.

Men i år blir det inte så.

Kommun efter kommun tvingas ställa in studentfirandet med anledning av coronapandemin och för några dagar sedan gick ett stort antal städer i Göteborgsområdet ut med att så blir fallet också hos dem.

En av gymnasieskolorna som drabbas är Mimers Hus i Kungälv, där elevkåren nu beslutat att ställa in den planerade balen och studentfesten. Elevkåren kommer försöka hitta ett senare datum för en eventuell bal. 

”Är tankar och idéer” 

De försöker också planera för att studentdagen ska bli speciell även under rådande omständigheter, något som Kungälvs-Posten tidigare skrivit om. 

– Vi vill ju kunna ta någon form av student, så det blir en speciell dag trots omständigheterna. Vi vill inte ha en till skolavslutning utan vi vill ha en student. Det är en viktig tidpunkt och vi vill göra vårt allra bästa för att kunna göra det ändå, säger Hampus Haugland, ordförande i Mimers Hus Elevkår. 

Under onsdagen hölls det ett möte mellan elevkåren och rektorn på Mimers Hus för att se vad som skulle kunna anordnas under de rådande omständigheterna.

– Vi pratar om det, medlemmar och andra hör av sig till oss och så kollar vi vad andra planerar och försöker vi bygga något utefter det. Nu är det tankar och idéer om att kanske dela upp dagen så vi inte är för många på plats.

Rektorn Lars-Ove Karlsson kommer hjälpa eleverna att vara i kontakt med polisen för att se om det är möjligt att kunna åka traditionellt studentflak.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Kommer få fira i skolan 

Lars-Ove Karlsson är rektor på Mimers Hus. Han deltog under mötet på onsdagen.

– Vi kommer kalla in klasserna den 5 juni och ha dem klassvis, det blir ju inget utspring i traditionell bemärkelse. Vi tar in klassvis vid två eller tre olika tidpunkter och så får vi hålla isär dem. Men om vi ska genomföra det bygger det på klasserna och att vi kanske kan sända det digitalt med sånger och tal. Men de kommer få fira klassvis i skolan, säger han och fortsätter:

– Allt kan ju ändras beroende på vilka riktlinjer vi får från Folkhälsomyndigheten men det är så vi tänker i dag. 

Var det självklart från skolans sida att hjälpa eleverna att få något firande i år?

– Ja, vi vill ju jättegärna göra något för dem. Det här är ju jättetråkigt. Jag vet inte om de kan ses klassvis innan studenten. Men vi har haft den här ambitionen och vi samarbetar med elevkåren och elevrepresentanterna och vi är ganska överens. De är nöjda över att vi försöker göra någonting. 

Behöver ansöka om tillstånd 

Rektorn Lars-Ove Karlsson kommer hjälpa eleverna att vara i kontakt med polisen för att se om det är möjligt att kunna åka traditionellt studentflak.

För att få åka studentflak behövs det tillstånd från polisen. 

Enligt kommunikationsavdelningen hos polisen i region Väst ser man inga hinder att eleverna ska få åka flak också i år – så länge de håller sig inom restriktionerna med max 50 personer, om de skulle gälla fortsatt när det är dags för studenttider.  

– Man får skicka in en ansökan som vanligt, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Maria Möldre har planerat sin student sedan början av tvåan.